Home / naslovnica / Svečano otkrivena spomen ploča poginulim i umrlim pripadnicima 68. bojne Vojne policije

Svečano otkrivena spomen ploča poginulim i umrlim pripadnicima 68. bojne Vojne policije

Krunska utvrda na lijevoj obali Drave pokraj Kapelice mira dobila je danas još jedan podsjetnik za žrtvu Domovinskog rata. Svečano je otkriveno spomen obilježje poginulim i preminulim pripadnicima 68. bojne Vojne policije čijih je trinaest policajaca za vrijeme Domovinskog rata izgubilo živote. Na svečanom postavljanju ploče nazočio je i brigadir Mate Radoš zapovjednik Pukovnije Vojne policije uz mnogobrojne veterane Vojne policije.

– Dvije i pol godine sam bio pripadnik ove postrojbe, obišli smo brojna ratišta. Sjećam se kao danas, kad bi nas ujutro poslali na teren, često nismo znali ni gdje idemo ni što nas čeka. Dali smo doprinos stvaranju naše domovine i to je ono što nas je vodilo naprijed u ratnim vremenima. Nažalost, 13 hrabrih suboraca nisu doživjeli slobodnu i samostalnu Hrvatsku, ali žive u našim sjećanjima i njima u čast smo danas otkrili ovu spomen ploču – rekao je župan Anušić.
Početkom velikosrpske agresije na Hrvatsku i osnivanjem Zbora narodne garde odlukom tadašnjeg ministra obrane Gojka Šuška 7. prosinca 1991. formiran je 68. bataljun VP-a sa sjedištem u Osijeku. Postrojba je obavljala vojnopolicijske zadaće u zoni odgovornosti koja je obuhvaćala pet slavonskih županija, a tijekom Domovinskog rata pripadnici postrojbe sudjelovali su u brojnim akcijama i operacijama, kako na slavonskom i posavskom ratištu tako i na južnom bojištu, od Zadra do Dubrovnika.

U operaciji „Bljesak“ pripadnici 68.bVP u zajedničkom djelovanju s drugim postrojbama VP-a izvršavali su sve temeljne zadaće Vojne policije. Nakon završetka vojnog djela operacije „Bljesak“, 68.bVP u Okučanima ustrojava svoju izdvojenu privremenu postaju i na oslobođenom području uspostavlja potpuni nadzor i osiguranje u suradnji s djelatnicima MUP-a RH. Iskustva i djelovanja VP-a na oslobođenom području Okučana bila su dragocjena za postupanje na kasnije oslobođenim područjima.

Za vrijeme operacije „Oluja“ vojni su policajci sudjelovali u operacijama „Zid“ i „Feniks“ kao i u procesu mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, pri čemu je ova postrojba dana svoj veliki doprinos.

Izvor:obž

Podijeli

Pogledajte još...

Svečano otvaranje dvorane „pukovnik Ante Pavlović“

U vojarni “1. gardijske brigade Tigrovi – Croatia” u Zagrebu, u četvrtak 29. veljače 2024. …