Home / naslovnica / Pripadnici Satnije specijalne Vojne policije Pukovnije VP-a i Satnije za dubinsko izviđanje SOD-a proveli su zajedničko uvježbavanje

Pripadnici Satnije specijalne Vojne policije Pukovnije VP-a i Satnije za dubinsko izviđanje SOD-a proveli su zajedničko uvježbavanje

Zajedničko uvježbavanje i razmjena iskustava i znanja

Pripadnici Satnije specijalne Vojne policije Pukovnije VP-a i Satnije za dubinsko izviđanje SOD-a proveli su zajedničko uvježbavanje s ciljem usavršavanja specifičnih vještina i sposobnosti te razmjene iskustava i znanja. Ništa na vježbi nije bilo namješteno. Svatko je radio upravo ono što bi trebao raditi u stvarnoj situaciji, a one su na vježbi bile maksimalno zakomplicirane…

Pripadnici Satnije specijalne Vojne policije Pukovnije Vojne policije i Satnije za dubinsko izviđanje SOD-a provodili su od 20. veljače do 3. ožujka na Udbini integracijsku obuku s ciljem usavršavanja specifičnih vještina i sposobnosti, razmjene iskustava i znanja te uvježbavanja zajedničkog djelovanja u realnoj situaciji, za koje moraju u svakom trenutku biti spremni. Iako su te postrojbe različite po namjeni i svrsi i svaka ima specifične matrice sposobnosti, ima i dosta vojnih vještina koje su slične, a u nekoj stvarnoj situaciji imperativ bi bio da se povežu i funkcioniraju kao cjelina. Pojednostavnjeno: pripadnici Satnije za dubinsko izviđanje rade obavještajnu pripremu, prikupljaju i obrađuju podatke na temelju kojih specijalna Vojna policija planira operacije iz svojeg područja djelovanja. Upravo zato su, objašnjavaju nam zapovjednik Satnije specijalne Vojne policije satnik Andrej Smolek i zapovjednik Satnije za dubinsko izviđanje bojnik Petar Kampić, takva zajednička uvježbavanja bitna.

U prvom tjednu postrojbe su uvježbavale svoje pojedinačne zadaće. Pripadnici specijalne Vojne policije primarno su provodili obuku snajperista, dnevna i noćna gađanja, borbu u uvjetima slabe vidljivosti i noću. Satnija za dubinsko izviđanje provodila je integriranu obuku s timovima iz vojnoobavještajnih satnija gardijskih brigada. Uvježbavali su timove za dubinsko izviđanje u taktikama i procedurama izvidnika u zimskim uvjetima, taktike kretanja formacije, prelazak opasnog područja, rad s termovizijskim kamerama, laserskim daljinomjerima, opremom za lavinsku potragu…., provodili refleksna i situacijska gađanja.
U drugom tjednu otišli su korak dalje i pojedinačne zadaće podignuli na razinu timova koje su integrirali u zajedničkoj vježbi koja je trajala 24 sata. Na vježbi su sudjelovali snajperski timovi Satnije specijalne Vojne policije, motritelji opremljeni noćnim uređajima i optoelektronikom za nadzor i detekciju u vidljivom i nevidljivom spektru, vodiči i službeni radni psi, a uz dubinske izvidnike iz SOD-a, sudjelovale su i ostale sastavnice SOD-a, te pripadnici vojnoobavještajnih satnija gardijskih brigada.
Prema scenariju, trebalo je dva tima dubinskih izvidnika onemogućiti u infiltriranju u područje operacija, obavještajnom izviđanju, prikupljanju podataka te nekompromitiranom izvlačenju iz prostora.
Cilj vježbe je, rekao je bojnik Kampić, dobiti realnu sliku uvježbanosti timova, i izvidničkih, i vojnopolicijskih. ”Ništa na vježbi nije bilo namješteno. Bilo je to realno uvježbavanje. Svatko je radio upravo ono što bi trebao raditi u stvarnoj situaciji. Situacije na vježbi maksimalno smo zakomplicirali. Takvu vježbu dosad nismo radili i nitko od nas nije znao kako će završiti. To i jest izazov,” rekao je bojnik Kampić te dodao da su sposobnosti i vještine koje te postrojbe imaju jednako bitne i u konvencionalnom ratovanju i u borbi potiv terorizma. Prema riječima satnika Smoleka, vježba je za specijalnu Vojnu policiju bila dobra platforma za uvježbavanje timova u zadaćama pretrage, pretresa, zarobljavanja i uništenja diverzantskih terorističkih skupina.
Zajedničko uvježbavanje nastavak je i inače dobre suradnje Pukovnije Vojne policije i SOD-a, koji su i prethodnih godina proveli nekoliko zajedničkih obučnih ciklusa. Počeli su od jednostavnijih oblika obuke koju u svakom sljedećem obučnom ciklusu usložnjavaju i podižu na višu razinu. Ovo je prvo takvo uvježbavanje u ovoj godini, a očekuje ih još nekoliko,   ističu naši sugovornici.
Inače, obje postrojbe tijekom ove godine očekuje niz obučnih događaja, vježbi, uvježbavanja, kako bi brusile i dodatno razvijale znanja i sposobnosti.
Satniju specijalne Vojne policije uz njezine redovite vježbe, koje su, ističe satnik Smolek, primarno vezane uz borbu protiv terorizma u urbanom okruženju, zadaće okruženja i pretrage, rješavanje visokorizičnih situacija te rad sa službenim psima, očekuje i suradnja sa specijalnom Vojnom policijom Slovenije (PEST) kao i nastavak suradnje s Vojnom žandarmerijom OS-a Poljske.
Pripadnici Satnije za dubinsko izviđanje na terenskoj obuci, kaže bojnik Kampić, provedu gotovo 180 dana godišnje. U svakom slučaju, obje postrojbe očekuje vrlo zahtjevna godina kad je o obuci riječ.


Pripadnici VOS-a GOMBR-a
Na vježbi su sudjelovali i pripadnici vojnoobavještajnih satnija GOMBR-a i GMBR-a koji su i bazen snaga za popunjavanje Središnjice za obavještajno djelovanje. Pripadnici jednog tima VOS-a GOMBR-a vršili su klasičnu izvidničku zadaću. Za takva su uvježbavanja rekli da su odlična prilika za razmjenu iskustava i stjecanje novih znanja i vještina. Na takvim obukama jednostavno ne možeš ne naučiti, rekli su nam te istaknuli kako je, pogotovo za mlade pripadnike, potrebno što više takvih obuka. “Naša je dužnost da usvajamo znanja koja imaju naši instruktori, potičemo jedni druge jer smo takva postrojba da moramo biti kao jedan. Svi moramo u zadaći dati 100 posto i nadam se da ćemo imati što više vježbi ovog intenziteta i s ovim instruktorima,” rekao nam je jedan od njih. Posebno su istaknuli iskustvo, znanje i profesionalnost instruktora iz SOD-a koji ih obučavaju.


Snajperski timovi Satnije specijalne Vojne policije
Sa snajperistima Satnije specijalne Vojne policije razgovarali smo u predahu između dvaju gađanja. Svi su prošli obuku za snajperiste u ZSS-u. Za snajperiste su, kažu, bitni hladna glava, smirenost i, naravno, preciznost koja ovisi i o kvaliteti puške, streljiva i optike. Ova im je terenska obuka poslužila za trenažu i kondicioniranje. Svako je njihovo uvježbavanje dril. Tako im je jedna od zadaća bila u 15 sekundi zauzeti položaj, ubaciti metak u cijev i na 300 metara pogoditi dva balona promjera 20 centimetara. Najlošije je vrijeme iznosilo 11 i pol sekundi, najbolje sedam. “Uvježbavanje je najbitnije, a zato i služe ovakve terenske obuke,” kažu nam. Zapovjednik Satnije specijalne Vojne policije objašnjava kako su snajperisti esencija taktičkih timova, pružaju potporu s udaljenosti, mogu puno bolje uočiti ciljeve i eliminirati opasnost. Imaju veliku odgovornost jer štite i procjenjuju situacije u kojima su ugroženi životi njihovih kolega. Uvijek rade u binomima. Svaki snajperist ima svojeg spotera. Moraju biti jednako dobro obučeni jer im je odgovornost velika, a odluke donose autonomno. Vježbaju i strpljenje pa se tako zna dogoditi da na vježbi leže i čekaju i po 10 do 15 sati. No, sve je to sastavni dio njihova posla. Kažu kako ne mogu govoriti na način da je u njihovu poslu nešto manje ili više teško. Ako si profesionalac, onda samo razmišljaš kako izvršiti zadaću.
Na Udbini su provodili gađanja na udaljenostima do 700 metara, gađanja s noćnim uređajima, testove na vrijeme i preciznost, izrađivali balističke tablice. Objašnjavaju kako svaka serija streljiva ima druga balistička svojstva te se za svaku moraju raditi balističke tablice i upucavati puška na tu seriju.
 “Bitno je da vole svoj posao, da su profesionalci spremni ispuniti zadaću koja se stavi pred njih. To je najbitnije. Ljudski faktor je presudan. Bilo koje oružje radi isto, uništava određeni cilj na određenoj udaljenosti. Kad to spojite s ljudskim faktorom, vojnikom koji je profesionalac predan svojem poslu, onda imate idealan spoj,” kaže satnik Smolek.
Suradnju sa SOD-om ocijenili su odličnom. “Jedni drugima prenosimo znanja, idemo korak naprijed, izmjenjujemo iskustva i usavršavamo se. Naše postrojbe imaju svoje specifičnosti, ali ako se nađemo zajedno na nekoj zadaći dobro je da se poznajemo i znamo kako tko radi,” zaključili su naši sugovornici.


Integrirana zajednička vježba trajala je 24 sata. Sudjelovali su snajperski timovi Satnije specijalne Vojne policije, motritelji opremljeni noćnim uređajima i optoelektronikom za nadzor i detekciju u vidljivom i nevidljivom spektru te vodiči i službeni radni psi, a uz dubinske izvidnike iz SOD-a, sudjelovale su i ostale sastavnice SOD-a, te pripadnici vojnoobavještajnih satnija gardijskih brigada.

Podijeli

Pogledajte još...

Pripadnici tima VP sudjelovali u provedbi bojevog gađanja multinacionalne vojne policije

Pripadnici tima vojne policije sudjelovali su u provedbi bojevog gađanja multinacijonalne vojne policije na vojnom …