Home / naslovnica / Obuka iz specijalističkih borbenih vještina

Obuka iz specijalističkih borbenih vještina

Kako bi dodatno poboljšala svoje ionako visoke sposobnosti, Satnija specijalne Vojne policije poziva i vanjske goste predavače, vezano u prvom redu uz neubojite sposobnosti (Non-Lethal Capabilities)…

Satnija specijalne Vojne policije (SSVP) Pukovnije Vojne policije (PVP) elitni položaj unutar Oružanih snaga RH, pa i cijelog hrvatskog obrambeno-sigurnosnog sustava, može zahvaliti prije svega svojim sposobnostima koje počivaju na besprijekornoj fizičkoj pripremljenosti te stručnoj obučenosti i uvježbanosti pripadnika. Sama je postrojba velik izvor znanja o najrazličitijim oblicima vojnih, vojnopolicijskih i drugih borbenih vještina temeljenih na tehnikama, taktikama i procedurama, i u njoj nema mjesta za one koji su samo iznad prosjeka, nego isključivo za najbolje.
No, zadovoljstvo samima sobom i zatvorenost za novitete i znanja koji se mogu steći iz drugih izvora značili bi stagnaciju, svjesni su u SSVP-u. Surađuju stoga s kolegama iz OSRH (primjerice, iz Središnjice za obavještajno djelovanje, Zapovjedništva specijalnih snaga i drugima) i MUP-a RH (Specijalna i Interventna policija). Početkom ožujka vidjeli smo u zagrebačkoj vojarni “Croatia” da je taj krug i širi. “Svi izvori koji nam mogu poboljšati sposobnosti i performanse, dakle, osposobiti ljude ili ih na bilo koji način informirati o novim tehnologijama obuke, dobrodošli su,” objašnjava nam zapovjednik SSVP-a natporučnik Andrej Smolek. Postrojba stoga poziva i vanjske goste predavače, vezano prije svega uz neubojite sposobnosti (Non-Lethal Capabilities), koje spadaju u Ciljeve sposobnosti deklarirane u NATO-u čiji je Pukovnija Vojne policije, odnosno SSVP, taktički nositelj u ime OSRH.
Pukovnija Vojne policije GS OSRH ove je godine dogovorila suradnju s Deanom Rostoharom, nekadašnjim pripadnikom Specijalne jedinice Alfe, koji se u Domovinskom ratu dokazao kao izvanredan borac i više je puta odlikovan. Unatoč teškom ranjavanju, i nakon rata i umirovljenja Rostohar se nastavio razvijati kao stručnjak za različite borilačke i ratničke vještine. Posjeduje više međunarodnih certifikata iz raznih područja vezanih uz sigurnost, borbene vještine i tehnike, samoobranu, uporabu hladnog i vatrenog oružja, neubojita sredstva i tehnike onesposobljavanja protivnika. Redoviti je gost, predavač i instruktor u više svjetskih specijalnih vojnih i policijskih postrojbi te ima višegodišnje iskustvo u metodici podučavanja iz područja specijalnih tehnika, taktika i procedura. “Pozivanjem gospodina Rostohara na redovite obučne događaje u PVP, tj. u SSVP, dobivamo informacije i poduku vezano uz aktualne metode i tehnike primjene sredstava prisile te taktike, tehnike i procedure u radu ovlaštenih službenih osoba, a sve na temelju iskustava koje donosi od specijaliziranih namjenskih policijskih i vojnih postrojbi u svijetu. Općenito, što se tiče nekih specijalističkih vještina, u svijetu je sve češća praksa da se za obuku koriste vanjske ekspertne usluge,” objasnio nam je natporučnik Smolek u sportskoj dvorani vojarne “Croatia” dok smo nazočili jednoj od impresivnih Rostoharovih demonstracija. U fokusu su, dakle, bila sredstva prisile, s naglaskom na tehnikama samoobrane, borbe i borbenih tehnika. Reakcija pripadnika SSVP-a na obuku izvanredna je, ali to je za njih uobičajeno. “Motivacija je ključna za nekoga tko želi biti pripadnik naše postrojbe, a brzo prihvaćanje i usvajanje svih novih oblika i metoda obuke i usavršavanja velika je vrijednost SSVP-a,” istaknuo je natporučnik Smolek.
Ono što je vrlo zanimljivo jest da je za Oružane snage RH ta vanjska usluga potpuno besplatna! “Ja sam prije svega domoljub i zato mi je velika čast i priznanje raditi s našom vojskom, s našom policijom, s našim dečkima i s njima podijeliti znanje koje skupljam više od 40 godina. Oni znaju vrlo mnogo i spremni su i zato pokušavam prenijeti nešto s čim se dosad nisu susreli. Ono što sam shvatio u inozemstvu jest da je hrvatski vojnik drukčiji od drugih, iz ljubavi za domovinu proizlazi njegova velika snaga, energija i volja i to se vidi kod ovih ljudi,” s entuzijazmom nam je rekao Rostohar.
Naravno, suradnja s Deanom Rostoharom, koja će potrajati još dulje vrijeme, samo je dio obučnih aktivnosti SSVP-a koje postaju sve intenzivnije. Uz redovite vojnopolicijske zadaće u svojem djelokrugu rada te podizanje fizičke i psihičke spreme pripadnika, obuka obuhvaća ronjenje, snajperizam, padobranstvo, operacije uz podršku helikoptera… Očekuje se i još bliža i intenzivnija suradnja sa Središnjicom za obavještajno djelovanje i Zapovjedništvom specijalnih snaga. Iako im je djelokrug rada drukčiji, ono što povezuje naše elitne postrojbe jest polivalentnost u skladu s vremenom i prostorom u kojem živimo.


“Velika je čast i priznanje raditi s našom vojskom, s našom policijom, s našim dečkima i s njima podijeliti znanje koje skupljam više od 40 godina. Oni znaju vrlo mnogo i spremni su i zato pokušavam prenijeti nešto s čim se dosad nisu susreli. Ono što sam shvatio u inozemstvu jest da je hrvatski vojnik drukčiji od drugih, iz ljubavi za domovinu proizlazi njegova velika snaga, energija i volja i to se vidi kod ovih ljudi,” s entuzijazmom nam je rekao Dean Rostohar.


Domagoj VLAHOVIĆ, Snimio Tomislav BRANDT

Podijeli

Pogledajte još...

2. Memorijalna hodnja “Alfred Hill” za žrtve Vukovara

Pripadnici Pukovnije vojne policije krenuli su na  pješačku hodnju od Zagreba do Vukovara u čast …