Home / naslovnica / Nakon četiri misije u zasluženu mirovinu

Nakon četiri misije u zasluženu mirovinu

Službeni pas njemački ovčar Aga Issy u ožujku prošle godine vratio se iz svoje posljednje misije u Afganistanu, a početkom ove godine otišao je u zasluženu mirovinu koju će provesti kod svojeg zadnjeg vodiča narednika Zorana Belajevića

Otkad postrojbe Vojne policije sudjeluju u međunarodnim misijama u Afganistanu, njihovi vjerni pratitelji od samih početaka bili su i službeni psi kao dio ustroja voda Vojne policije.

U misiji ISAF, u kojoj su pripadnici Vojne policije od veljače 2003. boravili u Kabulu kao dio Multinacionalne satnije Vojne policije, službeni psi koristili su se za detekciju eksploziva i droga, a od 2015., od početka misije Odlučna potpora, psi su zaduženi za detekciju eksploziva. Jedan od pasa s najduljim stažem u mirovnim misijama jest i njemački ovčar Aga Issy koji je u mirovnim misijama sudjelovao četiri puta. Kao i svi drugi službeni psi, prethodno je prošao obuku u Obučnom centru vodiča i službenih pasa ”Satnik Krešimir Ivošević“ Pukovnije Vojne policije, a obuka je trajala šest mjeseci.

Iz svoje posljednje misije u Afganistanu vratio se u ožujku prošle godine, a s početkom ove godine Aga Issy je umirovljen.
 Povezanost vodiča i psa

”U svoje četiri misije Aga je bio s četiri vodiča, a ja sam mu bio zadnji. Bili smo na sjeveru Afganistana u Mazar-e-Sharifu, u kampu Marmal pridodani snagama potpore,” kaže narednik Zoran Belajević. Svakodnevne zadaće uključivale su pretragu prtljage i pretragu na aerodromu u kampu i u civilnoj zračnoj luci, ali i detekciju eksploziva u poštanskim paketima. Kao i kod svih zadaća službenih pasa, vrlo je važna suradnja i dobra povezanost između vodiča i njegova psa što znači da vodič zna kamo psa treba voditi, ali i prepoznati znakove kojima mu pas ukazuje na prisutnost sumnjive supstance. Ako pas tijekom pretrage i ne pronađe eksploziv, vojnici u misiji to ne smatraju neuspjehom.

”Svaku našu zadaću Aga je odradio kako treba. Tijekom našeg zajedničkog boravka u Afganistanu niti jednom nismo pronašli eksploziv, no nije bilo niti posljedica što znači da smo imali stopostotni učinak,” kaže kroz smijeh narednik Belajević. Dodaje kako je Aga vrlo dobar i smiren pas koji besprijekorno radi svoj posao, no četiri misije za njega bile su i više nego dovoljne.

”Aga je star osam godina, a za pse ove namjene upravo je to očekivani radni vijek. Licencija im se može produljiti za još eventualno šest mjeseci ili godinu dana što ovisi o zdravstvenom stanju psa i njegovoj volji za rad. Nakon toga pas ide na udomljavanje, a prednost pritom imaju njihovi vodiči,” pojašnjava narednik Belajević. Baš i brojni njegovi kolege vodiči, i narednik Belajević udomio je svojeg dojučerašnjeg kolegu Agu koji će u njegovu domu uživati u zasluženoj mirovini.

Izvor: Hrvatski vojnik

Martina Butorac

Foto: Tomislav Brandt

Podijeli

Pogledajte još...

Pripadnici tima VP sudjelovali u provedbi bojevog gađanja multinacionalne vojne policije

Pripadnici tima vojne policije sudjelovali su u provedbi bojevog gađanja multinacijonalne vojne policije na vojnom …