Home / naslovnica / ANTITERORISTIČKA VOJNA POLICIJA

ANTITERORISTIČKA VOJNA POLICIJA

SPECIJALNOST VOJNE POLICIJE

ATVP copyPočetkom 1993. godine, stupanjem na snagu novog ustroja Vojne policije, u 66. bojni VP-a  ustrojena je Antiteroristička satnija VP-a, a u ostalim bojnama vodovi ATVP-a. Dan postrojbe, koja je do danas zadržala tradiciju i profesionalnost elitnih snaga Vojne policije stvorenih u ratu, obilježava se 1. ožujka. Kroz svoju je povijest nosila različite nazive: Antiteroristička Vojna policija, Satnija za posebne namjene, i na kraju, 2009. godine dobiva naziv Satnija specijalne Vojne policije.

Antiterorističke postrojbe Vojne policije (ATVP) razvijaju se u okviru općih vojnopolicijskih postrojbi. Namijenjene su za brzo i djelotvorno eliminiranje ubačenih neprijateljskih diverzantskih i terorističkih skupina, specijalne akcije u pozadini neprijatelja te uspješno rješavanje teških situacija pri izvršavanju redovitih vojnopolicijskih zadaća u ruralnim i urbanim sredinama. Antiterorističke postrojbe dobivaju svoj znak i zastavu. Prva skupna obuka tih postrojbi provedena je od lipnja do rujna 1993. U posebnom kampu koji je uređen na Vidovoj gori na otoku Braču. Uvježbavana su temeljna i specijalistička znanja i umijeća.

Nakon obuke antiterorističke postrojbe izvršavaju najteže vojnopolicijske zadaće i postaju udarna snaga VP-a u svim budućim borbenim zadaćama osposobljena za brzo i snažno djelovanje.

Postrojba je prolazila preustroje, izvršavala zadaće i u Domovinskom ratu i u miru, ali nikad nije promijenila svoju misiju i zadaću, a to je obavljanje posebnih operativnih postupanja Vojne policije koje provodi i danas. Tijekom Domovinskog rata neprekidno se provodila izobrazba njezinih pripadnika. Sudjelovala je u oslobodilačkim operacijama naših oružanih snaga: Maslenica, Bljesak, Ljeto 95, Oluja, Maestral, Južni potez kao i u Mimohodu Oružanih snaga Republike Hrvatske.

 

Satnija specijalne Vojne policije

Podijeli

Pogledajte još...

2. Memorijalna hodnja “Alfred Hill” za žrtve Vukovara

Pripadnici Pukovnije vojne policije krenuli su na  pješačku hodnju od Zagreba do Vukovara u čast …