Home / naslovnica / ŽIVOTOPIS: Bojnik Alfred Hill

ŽIVOTOPIS: Bojnik Alfred Hill

BOJNIK „ALFRED HILL“

Alfred Hill rođen je 14. svibnja 1956. godine u Vukovaru. U rodnom gradu završio je osnovnu školu i gimnaziju. Pravni fakultet završio je u Zagrebu. Po završetku fakulteta vraća se u rodni kraj, ženi se te dobiva kćer Stašu. Upošljava se u Upravi šuma Osijek, u pravnom odjelu.

Živi naizgled normalno i ni po čemu se ne razlikuje od drugih, no sa prvim znacima demokratskih promjena stavlja se na raspolaganje demokratskim snagama  a od 10. svibnja 1991. godine ulazi u sastav pričuvnih snaga Zbora narodne garde Vukovar i sudjeluje od prvog dana u organiziranju obrane Vukovara.

Kao iskusnog i hrabrog bojovnika, zapovjednik obrane grada Vukovara Mile Dedaković – Jastreb 25. rujna 1991. godine imenuje Alfreda Hilla prvim zapovjednikom satnije VP Vukovar, 204. Vukovarske brigade.

Alfred Hill – Atila (borbeni nadimak) sa najbližim suradnicima, iskusnim bojovnicima, formira satniju VP, preuzima sve zadaće iz djelokruga Vojne policije uz aktivno i neprekidno sudjelovanje u obrani opkoljenog Vukovara.

Kao zapovjednik satnije bio je u svemu prvi i ispred svojih bojovnika. Dana 16. listopada 1991. godine  poginuo je braneći položaje na Sajmištu.

Odlukom Vrhovnika OS RH, Predsjednika RH, dr. Franje Tuđmana, 29. travnja 1993. godine dodijeljen mu je  posmrtni čin bojnika OS RH.

Nakon ekshumiranja njegovih posmrtnih ostataka iz masovne grobnice u Vukovaru, uz vojne počasti zajedno sa poginulim braniteljima Vukovara, pokopan je u Vukovaru, 20. lipnja 1998. godine, na Novom groblju u Aleji branitelja Vukovara.

Odlukom ministra obrane Republike Hrvatske, 30. rujna 1998. a na prijedlog načelnika Uprave vojne policije,  Nastavno središte za obuku Vojne policije Oružanih snaga Republike Hrvatske dobilo je ime bojnika Alfreda Hilla.

19.svibnja 1999.godine obilježavajući 7.obljetnicu utemeljenja Nastavnog središta VP OS RH, u krugu vojarne Nastavnog središta Senjak, 1.Oranički odvojak bb, Zagreb, otkriveno je poprsje Bojnika Alfreda Hilla.

Odlukom predsjednika RH i Vrhovnog zapovjednika OS RH dr. Franje Tuđmana, 30. ožujka 1999. Godine bojnik Alfred Hill je posmrtno odlikovan redom »Kneza Domagoja s ogrlicom« i »Redom hrvatskog trolista«. Bojnik Alfred Hill nije dočekao međunarodno priznanje Republike Hrvatske, operacije »Maslenica«, »Bljesak«, »Oluju«, Mimohode OS RH i slobodu, ali  je svojim likom i dijelom ušao u povijest i ugradio sebe u temelje  samostalne i suverene Republike Hrvatske Oružanih snaga RH, a posebno VOJNE POLICIJE  OS RH.


Podijeli

Pogledajte još...

Pripadnici tima VP sudjelovali u provedbi bojevog gađanja multinacionalne vojne policije

Pripadnici tima vojne policije sudjelovali su u provedbi bojevog gađanja multinacijonalne vojne policije na vojnom …