Home / naslovnica / Zastava Nastavnog središta za obuku vojne policije “BOJNIK ALFRED HILL” – ZAGREB

Zastava Nastavnog središta za obuku vojne policije “BOJNIK ALFRED HILL” – ZAGREB

Početkom 1992. započinju pripreme za specijalističku obuku ročnika koji su u ožujku počeli sa služenjem u prvom naraštaju ročnika u središtima za obuku i odgoj vojnika u Koprivnici, Jastrebarskom, Požegi, Puli, Sinju i Zagrebu, pa tako i onih po programu Vojne policije (VP). Od djelatnika VP-a ustrojava se Nastavna satnija u Skradu gdje u svibnju 1992. dolazi i prvi naraštaj vojnika-novaka. Nakon uređenja objekata Satnija se seli u Delnice. U Nastavnoj satniji početkom 1993. godine proveden je prvi tečaj za djelatne vojne policajce iz svih postrojbi VP-a koji do tada nisu imali vojnopolicijske izobrazbe. Nastavno središte za obuku VP-a (NSVP) utemeljeno je 20. svibnja 1993., a krajem godine seli se u Zagreb. Od 1998. godine Središte nosi ime prvog zapovjednika Satnije VP-a 204. brigade HV-a – Vukovar Alfreda Hilla koji je poginuo u obrani Vukovara na Sajmištu 16. listopada 1991. Preustrojem Oružanih snaga 2008. godine Središte je ušlo u sastav tada ustrojene Pukovnije Vojne policije Hrvatske kopnene vojske.

Zastava Središta kvadratnog je oblika, bijele boje duž rubova oivičeno žutim brvatskim tro-pletom unutar kojeg se nalazi kvadratno polje s 25 (5 x 5) crvenih i bijelih kvadrata u čijem je središtu prikazan znak Središta. Znak je izradio 1993. godine Božo Kokan, sa središnjim natpisom “Obučno središte vojne policije”, a u zastavi se nalazi inačica s nazivom od 1998. “Nastavno središte Vojne policije OSRH “Bojnik Alfred Hill”. Znak ima oblik zlatnožute otvorene knjige ispred koje je sredšinje postavljen vrhom nadolje mač i ispred svega u crnom disku sa zlatno-žutim natpisom duž ruba temeljna oznaka Vojne policije – trokutasti stilizirani sokol s grbom Republike Hrvatske na prsima u sredini crnog diska.

Zastava veličine oko 130 x 130 cm obrubljena je s tri strane zlatnožutim pozamenterijskim resama, a zastavni je rukav bijele boje posuvraženog zastavnog lista. Zastava je opremljena zastavnom vrpcom veličine oko 8 x 150 cm koja okomito na dužinu na jednom i drugom kraju ima prikazan grb Republike Hrvatske, a između njih dužinom zlatni natpis gesla Središta “Znanje pobjeđuje strah”.

Izvor:Hrvatski vojnik

img005

Podijeli

Pogledajte još...

Pripadnici tima VP sudjelovali u provedbi bojevog gađanja multinacionalne vojne policije

Pripadnici tima vojne policije sudjelovali su u provedbi bojevog gađanja multinacijonalne vojne policije na vojnom …