Home / naslovnica / Zastava 72.Bojne Vojne policije – Split

Zastava 72.Bojne Vojne policije – Split

  1. BOJNA VOJNE POLICIJE – SPLIT

Iako je unutar Operativne zone Split još u listopadu 1991. bio predviđen bataljun Vojne policije, prva se postrojba (vod) Vojne policije ustrojava unutar 4. gardijske brigade već 4. kolovoza u Novigradu. Vod prerasta u satniju, a osnivaju se i postrojbe u Zadru,Šibeniku, Sinju i Dubrovniku u sastavu pričuvnih pješačkih brigada.

U ustroju OZ-a Split nalazi se već od 5. listopada 72. bataljun Vojne policije OZ-a Split, no zapravo se od postojećih postrojbi ustrojava 13. prosinca 1991. godine. Postrojba izvršava vojnopolicijske zadaće u Operativnoj zoni Split, a aktiviranjem Južnog bojišta težište se premješta na dubrovačko područje. Krajem 1992. i početkom 1993. djeluje na zadarskom području, a sudjeluje i u pripremnim operacijama za Oluju te konačno i u toj samoj vojno edarstvenoj operaciji. Sjedište postrojbe premještenoje 1996. u Knin.

Nakon nekoliko oznaka postrojbe korištenih u početku, izrađen je 1996. novi znak koji u obliku polukružnog štita obrubljenog žutim tropletom sadrži stilizirane likove dvaju bijelih anđela koji drže grb Republike Hrvatske i iznad njega žuti uspravljeni mač. U zaglavlju je u dva reda u luku žuti natpis “ZA DOM I SLOBODU / HRVATSKOM NARODU”, a u podnožju natpis “72. BOJNA” i ispod njega u luku “VP OS RH”. Zastava postrojbe crne je boje s tim znakom u sredini.

Zastava je veličine 95 cm × 205 cm, obrubljena s tri vanjska ruba zlatnim pozamanterijskim resama oko 5 cm širine. Zastavni je rukav izrađen od posuvraćenog materijala zastavnog polja. Zastava se čuva u zbirci zastava Glavnog stožera OSRH.

Izvor: Hrvatski vojnik

0 Zastava 72 bojan VP

Podijeli

Pogledajte još...

Pripadnici tima VP sudjelovali u provedbi bojevog gađanja multinacionalne vojne policije

Pripadnici tima vojne policije sudjelovali su u provedbi bojevog gađanja multinacijonalne vojne policije na vojnom …