Home / naslovnica / Zajedničko uvježbavanje hrvatskih i poljskih vojnih policajaca

Zajedničko uvježbavanje hrvatskih i poljskih vojnih policajaca

Zajedničko uvježbavanje hrvatskih i poljskih vojnih policajaca
Pripadnici Satnije specijalne Vojne policije proveli su s kolegama iz poljske Vojne žandarmerije dva tjedna na Udbini i Lošinju u intenzivnim vježbovnim aktivnostima iz raznih područja svojeg djelokruga rada…

Tijekom dva tjedna krajem rujna i početkom listopada, Satnija specijalne Vojne policije (SSVP) Pukovnije Vojne policije (PVP) bila je domaćin pripadnicima specijalne postrojbe poljske Vojne žandarmerije (Oddział Specjalny Żandarmerii Wojskowej). Provedeni su odvojeni i zajednički ciklusi obuke i uvježbavanja. Prvi dio, proveden na poligonu vojarne “Josip Jović” na Udbini, bio je posvećen kopnenim aktivnostima kroz taktiku, tehnike i procedure VP-a, a u vojarni “Kovčanje” na Lošinju vojni policajci koncentrirali su se na amfibijski dio svojih specijalnosti. Takve različite lokacije omogućile su širok program aktivnosti za dvadesetak pripadnika SSVP-a i 15 poljskih kolega, među kojima su bili antiteroristi te pripadnici postrojbe za zaštitu VIP osoba i snajperisti. Pripadnici obiju strana uglavnom su bili iskusni vojnici koji već imaju međunarodno iskustvo. Pokazivale su se vojničke vještine, kao i vještine specijalaca, a razgovaralo se i o različitim aspektima profesionalne vojničke karijere i života. “Pokušali smo vidjeti kako oni rade u svojem sustavu, a oni su željeli vidjeti kako mi radimo. Razmatrali smo brojna pitanja, od standardnih operativnih postupaka pa do sustava naoružanja koje koristimo,” rekao nam je nakon obuke narednik K. iz SSVP-a.
Što se tiče streljačkog naoružanja, poljski su pripadnici, među ostalim, na Udbini koristili njemačke jurišne puške H&K 416 u kalibru 5,56 te automate / kratke strojnice H&K MP5 9 mm, austrijske pištolje Glock 17 te finske snajperske puške Sako u kalibru .308. Vojnici obiju zemalja pokazali su brojne vještine, od naizgled sitnijih postupaka kao što je rukovanje osobnim naoružanjem i opremom, sve do brzog i preciznog pucanja, izmicanja i drugih postupanja pri instinktivnim gađanjima. Bili su tu i snajperisti, koji su iskoristili infrastrukturu poligona na Udbini za gađanje na velikim udaljenostima.
Najzanimljiviji dio u vojarni “Josip Jović” bila je zajednička vježba. S obzirom na to da je dio žandara bio sastavljen od pripadnika njihove specijalne postrojbe i postrojbe za zaštitu VIP osoba, scenarij je podrazumijevao štićenu osobu koja je na otvorenom trebala doći u kontakt s lokalnim stanovništvom. Uslijedio je napad koji su Poljaci uspješno odbili i VIP kolona se udaljila s kritičnog područja. No, kriza je eskalirala i Poljaci su, sukladno sinkroniziranim procedurama i zajedničkim standardima, uputili poziv pripadnicima SSVP-a, tj. taktičkom timu koji je osiguravao šire područje te osigurao izvlačenje štićene osobe. Hrvatski su se pripadnici uputili na točku kontakta i neutralizirali napadače kao opasne elemente. “Samim tim što smo za pola sata dogovorili kako ćemo zajednički provesti vježbu, bez dodatnih objašnjenja, i odradili je bez greške uz korištenje bojnog streljiva, pokazalo se koliko smo svi kompletni profesionalci. Bez obzira na to što smo iz različitih vojski, u svakom trenutku znalo se tko što radi. Mogu reći da smo dosta slični u reakcijama i procedurama,” rekao nam je nadnarednik P., jedan od najiskusnijih dočasnika SSVP-a.
Na Lošinju su, u suradnji sa Središtem za obuku HRM-a, polaznici obuke i uvježbavanja bili podijeljeni u dvije različite skupine. Ronioci iz obiju zemalja bavili su se svojim područjem, s fokusom na identifikaciji pirotehničkih sredstava na dnu mora. Za ostale pripadnike poljskih snaga bio je organiziran tečaj za borbenog plivača, koji je podrazumijevao svladavanje vodene zapreke, australski splav, sijanje iz čamca i druge postupke.
Prema navodima iz SSVP-a, Poljaci su iskazali zadovoljstvo obučnim uvjetima koje pružaju Udbina i Lošinj. Udbina daje dovoljno prostora za vježbe na kojima može sudjelovati više vojnopolicijskih postrojbi i vozila, a i igrača uloga. Naravno, naglasak im je ipak bio na vodama oko sjevernojadranskog otoka, jer sigurno je da nemaju često priliku obučavati se u toplom moru, nego to uglavnom rade u mutnom i hladnom Baltiku i svojim jezerima. Vremenski su uvjeti i na jednom i na drugom području odlično poslužili vojne policajce, tako da su provedeni svi planirani segmenti obuke i uvježbavanja. “Većina naših gostiju ipak se bavi nešto drukčijim poslovima u odnosu na nas iz SSVP-a. Svidio im se naš način rada, posebno onaj dio koji je karakterističan baš za specijalne operacije,” rekao nam je narednik K.
Suradnja bi se mogla intenzivirati, podignuti na višu razinu, zajednički je zaključak pripadnika obiju postrojbi. Zanimljivo je da je zajedničkim aktivnostima vojnih policajaca tekst posvetila i web-stranica poljske Vojne žandarmerije, uz zaključak da je zajedničko uvježbavanje “(…) bila izvanredna prilika za poboljšanje taktika i tehnika na polju specijalnih i zaštitnih operacija (…),” a “(…) zaključci će biti uzeti u obzir prilikom planiranja budućih zajedničkih vježbi.”

Suradnja sa Slovenijom
Satnija specijalne Vojne policije intenzivirala je međunarodnu suradnju, što je pokazala i krajem kolovoza. Naime, predstavnici Satnije nazočili su vježbi slovenske Vojne policije pod nazivom Tornado 17, provedenoj na vojnom poligonu “Poček” u Postojni. Fokus pozornosti SSVP-a bio je na srodnoj postrojbi SEVP (Specializirana enota vojaške policije). Sukladno bilateralnoj suradnji i odlukama nadređenih, suradnja sa SEVP-om trebala bi se nastaviti, pa i intenzivirati, tijekom 2018. godine.

Domagoj VLAHOVIĆ; Foto: SSVP PVP-a, Oddział Specjalny Żandarmerii Wojskowej

Pukovnija Vojne policije
Podijeli

Pogledajte još...

Svečano otvaranje dvorane „pukovnik Ante Pavlović“

U vojarni “1. gardijske brigade Tigrovi – Croatia” u Zagrebu, u četvrtak 29. veljače 2024. …