Home / naslovnica / Zajednička obuka vodiča i službenih pasa PVP i MUP-a za detekciju eksploziva

Zajednička obuka vodiča i službenih pasa PVP i MUP-a za detekciju eksploziva

U vojarni “Pukovnik Milivoj Halar” od 15. do 19. travnja provodila se zajednička obuka službenih pasa Pukovnije Vojne policije i Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, a glavna tema uvježbavanja bila je detekcija velikih količina eksploziva u trima situacijama – zatvorenom i otvorenom prostoru te motornom vozilu. Cilj uvježbavanje jest što spremnije dočekati nadolazeću 2020. kad će Republika Hrvatska predsjedavati Vijećem EU-a


Kad u neku sredinu ili objekt dolazi štićena osoba ili je pak potrebno osigurati i pregledati neki štićeni prostor, najvažniju ulogu u toj zadaći ima dobro uigrani tim – vojnik i njegov službeni pas. No, kako bi službeni pas dosegnuo potrebnu razinu obučenosti za izvršavanje svojih zadaća, potrebna je kvalitetna obuka i vrhunska dresura, ali i dobra suradnja vodiča i njegova četveronožnog kolege. Službeni psi mogu se osposobiti za detekciju eksploziva, droge ili oružja, a ekipa Hrvatskog vojnika bila je na zajedničkoj obuci i uvježbavanju službenih pasa Pukovnije Vojne policije i Ministarstva unutarnjih poslova koja se provodila od 15. do 19. travnja u vojarni “Pukovnik Milivoj Halar” u Dugom Selu. Naime, kako bi se što bolje pripremili i uvježbali, ali i prilagodili svoje djelovanje za sve složenije zadaće u uvjetima suvremenih ugroza, među kojima svakako prednjači terorizam, Odsjek za protudiverzijsku zaštitu i RTG Pukovnije Vojne policije organizirao je veliku i opsežnu zajedničku obuku vodiča i službenih pasa za detekciju eksploziva u kojoj su sudjelovale Uprava za poslove posebne sigurnosti MUP-a, Služba za protueksplozivnu zaštitu Policijske uprave zagrebačke, Počasno- zaštitna bojna, vodiči službenih pasa za detekciju eksploziva iz 1., 2. i 3. satnije Pukovnije Vojne policije, Odsjeka za protudiverzijsku zaštitu i RTG te iskusni instruktori iz Središta za obuku vodiča i službenih pasa “Satnik Krešimir Ivošević” koji su i ustupili svoje poligone za ovu obuku. Ono po čemu se ova obuka vodiča i njihovih službenih pasa razlikovala od onih prethodnih jest količina eksploziva koju su službeni psi morali detektirati.

“Glavna tema zajedničke obuke i uvježbavanja bila je detektiranje velikih količina eksploziva u trima situacijama – zatvorenom prostoru, odnosno objektu, motornom vozilu i otvorenom prostoru, a to je ujedno bila i prilika da se službeni vojni i policijski psi testiraju kako će reagirati na velike količine eksploziva. Radi se o količinama do 20 kilograma, što je količinski najrealnije za situaciju u kojoj bi se mogli naći vodiči prilikom provedbe svojih svakodnevnih zadaća,” pojasnio je časnički namjesnik Zoran Šušković, voditelj Odsjeka za protudiverzijsku zaštitu i RTG u Pukovniji Vojne policije. Prema riječima iskusnih vodiča, ali i prema onome u što smo se i sami mogli uvjeriti tijekom zajedničkog uvježbavanja, službeni psi bez ikakvih su se problema snašli u novoj zadaći te su bez greške pronalazili mjesta na kojima je bila skrivena veća količina eksploziva, bilo da je riječ o automobilu, zatvorenom objektu ili eksplozivnoj napravi skrivenoj u sanduku na otvorenom prostoru. Baš svi su bili nepogrešiva njuha te su identificirali eksploziv tako što su legli ili sjeli pored sumnjivog predmeta.

“Uvježbavalo se s vrstama eksploziva koji su najzastupljeniji u ovom dijelu regije, kao i s eksplozivima na koje se može naići u zonama gdje naši vodiči sudjeluju u mirovnim misijama. Naši psi naučeni su reagirati na vrlo male, ali isto tako i na vrlo velike količine eksploziva bez obzira na razne “ometače” koji se mogu ukazati prilikom rada,” ističe jedan od najiskusnijih vodiča u Odsjeku za PDZ i RTG, nadnarednik Romano Grdić te dodaje kako se obuka za vodiče službenih pasa Hrvatske vojske provodi u Središtu za obuku “Satnik Krešimir Ivošević”, a obuka za detekciju eksploziva traje oko sedam mjeseci. Obučavaju se uglavnom pasmine njemačkog i belgijskog ovčara, a riječ je, napominje nadnarednik Grdić, o vrlo zahtjevnom i napornom procesu. Iako je nakon takve obuke svaki pas spreman za izvršavanje svojih zadaća, bilo da je o domaćem ili međunarodnom okružju riječ, nužna su ovakva uvježbavanja kako bi se psi što bolje pripremili za nove izazove. Budući da je riječ o vrlo sličnim zadaćama kakve provode pripadnici MUP-a te se u radu koriste iste taktike, tehnike i procedure, zajedničko uvježbavanje postrojbi Oružanih snaga RH i MUP-a pokazalo se kao vrlo važan čimbenik u jačanju sposobnosti zaštite nacionalne sigurnosti.
“Velika prednost ovakve vrste zajedničke obuke jest razmjena neprocjenjivog iskustva između pripadnika Hrvatske vojske i MUP-a stečenog prilikom izvršavanja zadaća iz domene protueksplozijske zaštite. Isto tako, prilikom uvježbavanja nije zamijećena neka velika razlika u taktikama, tehnikama i procedurama između pripadnika HV-a i MUP-a, što je dobar putokaz za daljnju obuku i uvježbavanje u budućnosti. Istaknuo bih da je ovakva vrsta obuke prvi put provedena u ovako velikom broju i sastavu svih pripadnika Hrvatske vojske i drugih službi koji provode zadaće iz djelokruga rada protueksplozijske zaštite,” kaže časnički namjesnik Šušković. Ističe kako je tijek obuke bio vrlo dinamičan i zanimljiv svim sudionicima koji su bili vrlo motivirani za rad i za usvajanje novih znanja i iskustava. To je sve, zaključuje Šušković, dovelo do cilja ovog uvježbavanja, a to je što spremnije dočekati nadolazeću 2020. kad će Republika Hrvatska preuzeti predsjedavanje Vijećem Europe te će pred pripadnike Pukovnije Vojne policije i MUP-a biti postavljen još jedan veliki zajednički izazov u provođenju osiguranja štićenih osoba i objekata. Upravo tu činjenicu ističe i voditelj protudiverzijske zaštite MUP-a u Upravi za posebne poslove sigurnosti Miroslav Pejkić u čijoj su domeni rada vodiči službenih pasa za detekciju eksploziva kod svakodnevnih pregleda u cilju osiguranja zaštite štićenih osoba i prostora. Suradnja s Pukovnijom Vojne policije potpisana je na razini Glavnog stožera Oružanih snaga RH i Ravnateljstva policije i ona je iskorištena u cilju podizanja operativne učinkovitosti policijskih službenih pasa u pretrazi unutarnjih i vanjskih prostora i vozila.
“Suradnja je intenzivirana posebno u zadnje vrijeme s obzirom na predstojeće predsjedanje Hrvatske Vijećem Europe gdje će biti puno aktivnosti pa smo ovo razdoblje iskoristili za poboljšanje i održanja dostignute razine kvalitete rada vodiča službenih pasa za detekciju eksploziva. Ovo nije prvo ovakvo uvježbavanje pripadnika Pukovnije Vojne policije i MUP-a, sa suradnjom smo započeli prošle godine i fokusirali smo se na preglede gdje se postavljaju velike količine eksploziva jer vodiči inače u svakodnevnom radu rade s malim količinama. Stoga je bilo potrebno pse privikavati na velike količine s obzirom na intenzitet mirisa eksplozivnih tvari. Ako to ne bismo trenirali, u takvim situacijama mogle bi se dogoditi nepredvidive situacije, odnosno psima bi to mogao biti problem. Međutim, uočili smo da su službeni psi na vrlo visokoj razini operativne učinkovitosti u cilju detektiranja eksplozivnih tvari i u velikim količinama i s tim smo jako zadovoljni,” naglasio je Pejkić.

Izvor:Hrvatski vojnik

Podijeli

Pogledajte još...

Svečano otvaranje dvorane „pukovnik Ante Pavlović“

U vojarni “1. gardijske brigade Tigrovi – Croatia” u Zagrebu, u četvrtak 29. veljače 2024. …