Home / naslovnica / VP južno bojište 1992.

VP južno bojište 1992.

BORBENO TAKTIČKA SKUPINA VOJNE POLICIJE NA JUŽNOM BOJIŠTU 1992. GODINE

Sve civilizirane ljude zaprepastile su slike srpske i crnogorske agresije na Dubrovnik, Konavli su okupirani, opljačkani i zapaljeni, Dubrovnik je okružen i blokiran.

Na Srđu se vije hrvatska zastava.

Nakon međunarodnog priznanja Hrvatske i dovođenja mirovnih snaga u Hrvatsku, hrvatske mirovne inicijative nisu dobile stvarnu podršku i nije došlo do mirne reintegracije okupiranih područja. Srpska strana nije prihvaćala dogovore nego je i dalje radila na stvaranju velike Srbije.

Jug Hrvatske mora osloboditi Hrvatska vojska.

U operaciji „Tigar“ koja je započela 24. travnja 1992 cilj je oslobađanje dubrovačkog zaleđa, deblokada Dubrovnika, oslobađanje Konavala i izbijanje na državnu granicu. Zapovijednik Južnog bojišta general zbora Janko Bobetko zatražio je ustrojavanje borbene skupine od sastava postrojba Vojne policije koja bi izvršavala vojnopolicijske zadaće i sukladno potrebi izvodila i borbena djelovanja.
Po zapovijedi načelnika UVP-a od 15. kolovoza 1992. ustrojava se borbena skupina Vojne policije u čiji sastav ulazi po 30 vojnih policajaca iz 67., 68., 69., 71. i 72. bVP-a. Za zapovjednika borbene skupine određen je Goran Vrban, zapovjednik 71. bVP-a, a za zamjenika Darko Markuz iz Uprave VP-a. Borbena skupina je ojačana s dva oklopna vozila BRDM-2 i posadama iz 66. bVP-a.

Povijesna je činjenica da Hrvatska vojska i u to vrijeme nije imala potrebna borbena sredstva i oružje. Svako protuoklopno sredstvo, svaki naboj i mina brojali su se na komade. No volja i moral bili su nemjerljivi. Tako je i borbena skupina Vojne policije ojačana s 3 oklopljena traktora i posadama iz 70. bVP-a i 2 oklopljena kamiona s posadama iz 68. bVP-a.

Združena borbena skupina Vojne policije stigla je u Dubrovnik 22. kolovoza 1992. opremljena s pješačkim naoružanjem, raspoloživim količinama protuoklopnih sredstava, minobacača i mina 60mm, 2 oklopna BRDM – 2,3 oklopna traktora, 8 motornih vozila i 13 kamiona. Oklopljeni kamioni iz 68. bVP-a, zbog prevelike udaljenosti od Osijeka do Dubrovnika, nisu mogli ući u sustav borbene skupine.

Slijedećeg dana izvršena je smotra postrojbe, priprema i popuna s oružjem i opremom. Istog dana postrojbi se obratio general zbora Janko Bobetko i rekao što očekuje, koja je zadaća i namjena borbene skupine Vojne policije.
Dana 26. i 27. kolovoza 1992. borbena skupina Vojne policije izvršavala je specifična napadna borbena djelovanja za ovladavanje prostorom i objektima na vrlo teškom terenu u zaleđu Dubrovnika.

Vojni policajci u tim borbenim djelovanjima pokazali su veliku hrabrost i srčanost. U izravnoj borbi s neprijateljem poginula su dva vojna policajca, Dragutin Kauzlarić i Dean Prodan pripadnici 71. bVP-a.

Nakon teških borbi postrojba je vraćena u Dubrovnik gdje se vrše pripreme za naredna borbena djelovanja, uz istovremeno izvršavanje vojnopolicijskih zadaća.

Dana 29. kolovoza prilikom izvršenja zadaće poginuo je jedan član posade oklopnog vozila BRDM – 2, Drago Slopko pripadnik 66. bVP-a.

U međuvremenu je stupila odluka o primirju, te je 7. rujna 1992g. Prestalo angažiranje u zoni Južnog bojišta.

Na zahtjev zapovjednika Južnog bojišta za izvršavanje vojnopolicijskih zadaća u tom području je ostala združena satnija 72. bVP-a a ojačana s pripadnicima 66. bVP-a, oklopnim vozilima i oklopljenim traktorima.

Djelovanje borbene skupine Vojne policije u specifičnim napadnim zadaćama bilo je veliko iskustvo i presudno je utjecalo na daljnji razvoj Vojne policije.

Dana 11. rujna 1992. u Upravi Vojne policije bila je raščlamba izvršenja te zadaće na kojoj su sudjelovali i svi zapovjednici postrojbi. Na raščlambi su raspravljeni postupci pripreme skupine, pripreme zapovjedništva, odabira opreme i oružja, logistike, saniteta, organiziranje sustave veza i koordinacije s ostalim postrojbama Hrvatske vojske.

Potvrđeno je da Vojna policije može uspješno izvršavati sve pa i napadne zadaće. Iskustvo s izvršenja te zadaće utjecalo je na prestrojavanje Vojne policije u opremanju, obuci i pripremi izvršenja sličnih zadaća. Odlučeno je da se u okviru postrojbi Vp-a ustroje, opreme i specijalistički uvježbaju postrojbe za posebne zadaće, buduće Antiterorističke postrojbe VP-a.

izvor:Knjiga vojna policija u domovinskom ratu

Podijeli

Pogledajte još...

Svečano otvaranje dvorane „pukovnik Ante Pavlović“

U vojarni “1. gardijske brigade Tigrovi – Croatia” u Zagrebu, u četvrtak 29. veljače 2024. …

Odgovori