Home / naslovnica / VP ISAF

VP ISAF

28.veljače 2003.

VOD Vojne policije, prve postrojbe Oružanih snaga RH osposobljene i opremljene za sudjelovanje u međunarodnim mirovnim misijama, otputovao je noćas s dva zrakoplova iz zračne luke Pleso u Afganistan gdje će sudjelovati u mirovnoj misiji ISAF u okviru njemačkog kontingenta.

Vod čine 40 policajaca i četiri policajke.

Predhodnica te postrojbe otputovala je sredinom veljače u afganistanski glavni grad Kabul kako bi pripremila dolazak ostalih pripadnika te njihove opreme, službenih pasa i oružja.

U zrakoplovnoj bazi Pleso vojne policajce ispratili su visoki dužnosnici Ministarstva obrane i Hrvatske vojske, među kojima i Načelnik glavnog stožera general Josip Lucić, pomoćnica ministrice obrane Jelena Grčić Polić te vojni ordinarij msg. Juraj Jezerinac.
General Lucić čestitao im je na odluci da dragovoljno pođu u tu misiju. Istaknuo je da je siguran da će oni svoj posao u Afganistanu obaviti na najbolji mogući način.

Vojnim policajcima sreću i uspjeh u misiji zaželjela je i pomoćnica ministrice obrane Jelena Grčić-Polić kao i donedavni načelnik Uprave vojne policije general Mato Laušić.

Izvan uobičajenog protokola, a na zadovoljstvo vojnih policajaca, sreću u misiji zaželio im je i poznati hrvatski majstor borilačkih sportova Mirko Filipović ´Cro Cop´.

Svi vojni policijaci dragovoljno odlaze na šestomjesečnu misiju, koja je ograničena samo na Kabul. Oni će tamo raditi na osiguranju pripadnika UN-a, obuci lokalnih policijskih snaga te podizanju opće razine sigurnosti u Kabulu, rekao je zapovjednik voda VP-a, poručnik Miro Kos.

´Prve informacije iz Kabula dobivene od predhodnice našeg voda više su nego povoljne, jer mi smo se pripremali na najgore uvjete´, naglasio je.

Vojni kamp u Kabulu pod njemačkim vodstvom je na visokoj razini smještaja i uvjeta života, a naši vojnici su tijekom Domovinskog rata bili smješteni u daleko težim uvjetima, dodao je Kos.

Nakon bilateralnih razgovora s predstavnicima njemačkog ministarstva obrane, četvorica njemačkih vojnih eksperata su u Hrvatskoj u vremenu od  26. do 29. kolovoza 2002. ispitali spremnost i uvježbanost hrvatskih pripadnika Vojne policije.

 Njemački inspekcijski tim Sjevernoatlantskog saveza potvrdio je da je hrvatski vod vojne policije spreman sudjelovati u međunarodnim mirovnim operacijama u sklopu Partnerstva za mir (PFP).

Nakon bilateralnih razgovora s predstavnicima njemačkog ministarstva obrane, četvorica njemačkih vojnih eksperata su u Hrvatskoj u vremenu od  26. do 29. kolovoza 2002. ispitali spremnost i uvježbanost hrvatskih pripadnika Vojne policije.
Njemački inspekcijski tim Sjevernoatlantskog saveza potvrdio je da je hrvatski vod vojne policije spreman sudjelovati u međunarodnim mirovnim operacijama u sklopu Partnerstva za mir (PFP).

Vod vojne policije s 44 pripadnika  prva je  postrojba hrvatskih Oružanih snaga koja je ispunila mjerila i standarde NATO-a, nakon čega je certifikatom o spremnosti i službeno ispunjena obveza Službe VP hrvatskog Ministarstva obrane glede pripreme voda VP za osiguranje borbenih djelovanja u operacijama Partnerstva za mir pod NATO-ovim vodstvom. Navedena spremnost je potvrđena

od strane inspekcijskog tima NATO-a pod vodstvom brigadira njemačke vojne policije (German Feldjeager Corps) brigadira Obersta Stumppa.

Procijenjene su sposobnosti na pet različitih područja (od individualne sposobnosti do različitih pokaznih vježbi cijele postrojbe, stožernog rada i operativnih mogućnosti, praktičnih radnih sposobnosti vojne policije te je izvedena vježba premještanja postrojbe na veću udaljenost).

U svim elementima vod Vojne policije dobio je najvišu ocjenu kada je uručen certifikat o spremnosti za upućivanje u misiju.

 27.veljače 2003. Vod Vojne policije je kao prva postrojba Oružanih snaga RH osposobljena i opremljena za sudjelovanje u međunarodnim mirovnim misijama, otputovala u Afganistan gdje je  sudjelovala u mirovnoj misiji ISAF u okviru njemačkog kontingenta.

Vod Vojne policije sudjeluje u ISAF-u na temelju odluke Hrvatskog sabora donesene na 26. Sjednici. 12. prosinca 2002. godine.

Konačnu odluku o upućivanju donio je g. Stjepan Mesić, Predsjednik Republike, 13. veljače 2003. godine.

Vod  Vojne policije djeluje na području operacija Kabul, od veljače 2003.

Mirovna misija u Afganistanu, ISAF (International Security Assistance Force) temelji se na Bonnskom sporazumu od 25. prosinca 2001., u skladu s kojim je uz pomoć međunarodne zajednice uspostavljena prijelazna uprava nad zemljom i zacrtana posttalibanska budućnost Afganistana.

Misiju su odobrili Ujedinjeni narodi, Rezolucijom Vijeća sigurnosti 1386, a glavni ciljevi misije usmjereni su na pružanje pomoći privremenoj afganistanskoj vladi u razvoju nacionalnih sigurnosnih struktura, obnovi zemlje te u razvoju i obuci sigurnosnih snaga Afganistana.

Rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a br. 1510 od 13. listopada 2003. odobreno je proširenje misija ISAF i izvan Kabula na područja koja ga okružuju.

Širenje misije počelo je u prosincu 2003. uspostavom NATO-va pilot Provincijskog rekonstrukcijskog tima (PRT) u Kunduzu pod njemačkim vodstvom.

 U 2004. uspostavljaju se takvi timovi u Mazar-e-Sharifu, Meymani, Feyzabadu i Baghlanu. Sustavom provincijskih rekonstrukcijskih timova i privremenih baza u Sar-e-Polu, Samanganu, Sherberghanu misija ISAF stabilizira situaciju u devet sjevernih provincija.

Od 31. svibnja 2005. NATO je proširio djelovanje ISAF-a na Zapadni Afganistan preuzimajući 4 dodatna provincijska rekonstrukcija tima u Heratu, Farahu, Chagcharanu i Qal’eh-Now.

Prvenstvena uloga misije ISAF je potpora i pomoć vladi Afganistana u osiguranju i održavanju sigurnosnog okružja koje će omogućiti obnovu Afganistana i uspostavu demokratskih struktura te proširenja utjecaja središnje afganistanske vlade.

Operacija ISAF najvećim dijelom pokriva područje održavanja mira i izgradnje mira. Za razliku od operacija zajedničke obrane u okviru članka 5. Sjeverno-atlantskog ugovora u operacijama odgovora na krize ne postoji automatsko angažiranje snaga.

Za pripadnike Oružanih snaga Republike Hrvatske u misiji ISAF nije deklarirano posjedovanje sposobnosti za provedbu ofenzivnih borbenih djelovanja, već u borbu stupaju u slučaju neposredne ugroze vlastite sigurnosti.

Sudjelovanje u mirovnim misijama najkonkretniji je doprinos jačanju stabilnosti i sigurnosti u svijetu.

Mirovna misija u Afganistanu vrlo je zahtjevna, ali i vrlo značajna za Republiku Hrvatsku osobito zbog vanjsko-političkih razloga.

Na vanjsko-političkom planu sudjelovanje u tako zahtjevnoj misiji profilira Republiku Hrvatsku kao pouzdanog partnera NATO-a koji može odgovoriti većim sigurnosnim izazovima.

Sudjelovanjem pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u mirovnoj misiji u Afganistanu (ISAF) bitno se ojačava politički i vojni kredibilitet Republike Hrvatske kod zemalja članica NATO-a.

Osim doprinosa međunarodnom miru i sigurnosti, sudjelovanjem u misiji ISAF Republika Hrvatska potvrđuje svoju opredjeljenost ciljevima antiterorističke koalicije.

U mirovnoj misiji u Afganistanu od 2003. do danas, Oružane snage Republike Hrvatske pokazale su visoku profesionalnost i postale su pouzdan partner NATO snaga.

Dugoročnim planom razvoja Oružanih snaga Republike Hrvatske 2006.-2015. predviđeno je postupno povećanje broja pripadnika Oružanih snaga u međunarodnim vojnim operacijama.

Podijeli

Pogledajte još...

Svečano otvaranje dvorane „pukovnik Ante Pavlović“

U vojarni “1. gardijske brigade Tigrovi – Croatia” u Zagrebu, u četvrtak 29. veljače 2024. …

Odgovori