Home / foto / Vojna policija u VRO BLJESAK

Vojna policija u VRO BLJESAK

Vojna policija s pripremama za akciju Bljesak počinje krajem 1994. godine, uspostavljanjem posebne operativne akcije pod nazivom „CESTA“. Operativna akcija se uspostavlja i provodi u zoni pod nadzorom snaga UN-a u sektoru Zapad prigodom prolaska predsjednika Republike Hratske kroz tada okupirano područje Okučana, i traje do same akcije Bljesak. Operativnu akciju provodili su djelatnici UVP-a i pripadnici 66. bVP-a.

Nakon što su srpski odmetnici terorističkim napadom na civilne putnike, na autocesti kod Okučana, na sebi svojstven način odbacili postignuti sporazum o postupnom prometnom i gospodarskom uključivanju okupiranih područja u ustavnopravni poredak Republike Hrvatske, donesena je odluka da se vojnoredarstvenom akcijom spriječi srpska strategija odmazde.

Okupirano područje zapadne Slavonije i mjesta Jasenovac, Rajić, Okučani, Bogićevci Stara Gradiška, oslobođeno je za samo 36 sati 1. i 2. svibnja 1995. godine. Gradovi heroji, Pakrac i Lipik konačno su olobođeni od stiska srpske terorističke paravojske.

Na tom području, pobunjeni Srbi imali su vojne snage od 4000 ljudi u sastavu 18. zapadnoslavonskog korpusa, te još dobrovoljno ili prisilno naoružano cijelo stanovništvo, s dobro utvrđenim vojnim položajima i spremnošću za dugotrajnu borbu.

Sve zadaće Vojne policije u operaciji Bljesak izvele su združene snage. Vojnopolicijski nadzor prostora i bojišnice i druge zadaće u razdoblju pripreme, za vrijeme i poslije operacije, izvršali su pripadnici 68. bVP-a, 69. sVP-a i 67. bVP-a pod zapovijedanjem bojnika Zdravka Hegeda i bojnika Ilije Cote .

U 66. bojnoj Vojne policije ustrojavaju se sljedeće snage:

  • dvije borbene taktičke skupine sastavljene od pripadnika AT VP-a i Opće vojne policije s bojnim oklopnim vozilima
  • skupina za osiguravanje visokih dužnosnika u zoni djelovanja
  • vod Vojne policije za djelovanje na ugroženom pravcu sa službenim psima
  • vod Prometne vojne policije s motorkotačkom desetinom
  • sanitetska desetina

Kriminalistička vojna policija ustrojila je skupinu za kriminalističko-tehničko djelovanje na bojišnici i snage za prihat, osiguanje i obradu ratnih zarobljenika.

Već 2. svibnja, u Okučane se razmiještaju u postrojbe Vojne policije, a borbena skupina 66. bojne Vojne policije pod zapovijedanjem pukovnika Branka Glavaša, ulazi u Staru Gradišku i uspostavlja nadzor na mostu preko rijeke Save.

Druga borbena skupina 66. bojne Vojne policije pod zapovijedanjem pukovnika Dinka Barbarića ima zadaću nadzora područja i zaštitu od ostataka srpskih paravojnih snaga, te vrši prihvat ratnih zarobljenika u Pakracu.

Vojna policija je od državnog vodstva dobila i zadaću da uspostavi potpunu sigurnost u području Jasenovca. Stratezi srpske teorije podvala i terora imali su namjeru diverzijom u u spomeničkom kompleksu Jasenovca ponuditi međunardnoj javnosti dodatne razloge za osudu Hrvatske. U tome nisu uspjeli.

Prilikom izvršenja te zadaće, u Jasenovcu ranjeni su zamjenik načelnika Uprave Vojne policije, pukovnik Marjan Biškić i načelnik Odjela Prometne vojne policije, bojnik Ivan Jurić.

U pripremi za operaciju ‘Bljesak’ procijenjeno je da će doći do predaje većeg broja pripadnika bunjeničkih vojnih postrojbi i pozorno su izvršene radnje za postupnaje s ratnim zarobljenicima sukladno Međunarodnom ratnom pravu.

Izvršavajući zakonske radnje na temelju svojih ovlasti, Vojna policija pomaže uspostavu pravnog poretka i civilne vlasti u oslobođenom području.

U operaciji ‘Bljesak’ su kroz neposredne zadaće, uvježbani postupci i način rada Vojne policije u nadzoru bojišnice, što će se ubrzo uz puno veće angažiranje promijeniti u operaciji ‘Oluja’.

Sve specijalnosti i službe Vojne policije sudjelovale su u operaciji ‘Bljesak’, u kojoj su ranjena 4 pripadnika Vojne policije.

Podijeli

Pogledajte još...

Svečano otvaranje dvorane „pukovnik Ante Pavlović“

U vojarni “1. gardijske brigade Tigrovi – Croatia” u Zagrebu, u četvrtak 29. veljače 2024. …

Odgovori