Home / naslovnica / Vojna policija u posjeti OŠ Samobor: Psi mogu biti od velike pomoći djeci s teškoćama!

Vojna policija u posjeti OŠ Samobor: Psi mogu biti od velike pomoći djeci s teškoćama!

Osnovnu školu Samobor jučer su posjetili djelatnici vojne policije konkretno Satnije za obuku vodiča i službenih pasa “Satnik Krešimir Ivošević” u Dugom Selu. Pokazali su osnovnoškolcima kroz nekoliko vježbi koliko su obučeni psi vješti u izvršavanju raznih zadataka te koliko su privrženi svojim vodičima.

Obučeni psi se koriste pri provedbi svih oblika operativnog djelovanja za koja se mogu koristiti njihova izvanredno razvijena osjetila sluha i njuha, okretnost, hrabrost te druge urođene osobine. Službeni psi se obučavaju za održavanje javnog reda i mira, praćenje i otkrivanje počinitelja kaznenih djela i drugih traženih osoba, traženje opojnih droga i eksploziva te za brojne druge preventivne i operativne zadaće Vojne policije.

“Cilj ovog dolaska i pokazanih vježbi je bio da se djeci, posebice onima s poteškoćama u razvoju pokaže što sve pas može i koliko je privržen vodiču te da takvi psi mogu pomoći i djeci s poteškoćama. Primjerice kada bi takav pas došao u obitelj čiji je član dijete s posebnim potrebama, takav pas bi to odmah prepoznao i pomagao tom djetetu te mu pokazao da ga voli i da je tu da ga brani i čuva. Pas živi u čoporu i sposoban je prepoznati koja je jedinka slabija od drugih” – kaže naš sugrađanin, umirovljeni vojni policajac, satnik Zdravko Čavlović, koji je organizirao dolazak djelatnika Satnije koju je nekada vodio u Samobor.
Kako obučen može biti poslušan pokazali su u vježbi poručnica Martina Radnić i pas Kenny Issy Top. Pas je na Martinine zapovijedi sjeo, okrenuo se te pokazao taktičko kretanje koje se koristi prilikom provjere zatvorenih prostora.

Da su obučeni psi vrlo korisni u provjeri identiteta i pretresa osoba pokazali su skupnikDaniel Vuković i pas Kora ISSY Top te markirant nadnarednik Ante Cvitanović.

U zadnjoj vježbi pokazano je kako se mladi psi koji još nemaju godinu dana obučavaju za detekciju eksploziva, detekciju droga i čuvarske namjene. Vježbu su vješto izveli nadnarednik Ante Cvitanović, desetnik Mihael Mikec i njemačka ovčarka Blue Issy Top, nadnarednik Alen Magdalenić i pas Ajax Issy Top, skupnik Filip Smiljanić i Aska Issy Top te skupnik Daniel Vuković i Bella Issy Top.

Djecu kao i njihove učiteljice i učitelje oduševile su demonstrirane vježbe, a djeci je najdraže bilo druženje sa psima koji su pokazali koliko vješti i korisni mogu biti u raznim situacijama.

Psi koji su sudjelovali u vježbama zajedno sa svojim vodičima obučeni su u Satniji za obuku vodiča i službenih pasa “Satnik Krešimir Ivošević” u Dugom Selu, koju je nekada vodio satnik Zdravko Čavlović.

“Prvi vod te satnije zadužen je za uzgoj i predresuru pasa do godine dana starosti, a potom psi odlaze na obuku i dresuru u drugi vod. Tamo se pas zadužuje vodiču koji s njim provodi određeni period na obuci, ovisno o tome za što se obučava. Psi su jako privrženi svom vodiču i zapravo su 24 sata zajedno. Obučeni psi se mogu koristiti i u terapeutske svrhe i to smo htjeli pokazati. Nažalost, psi se u te svrhe koriste jako malo. Psi se koriste kao vodiči slijepim osobama, a isto tako bi se mogli koristiti za pomoć osobama s drugim poteškoćama” – kaže Zdravko Čavlović te ističe kako se psi često u javnosti prikazuju kao napadači, a zapravo treba pokazati i svijetle primjere gdje su psi pravi pomagači kako djeci tako i odraslima.

“Psi se mogu obučiti za razne zadaće, no ako to ljudi ne vide onda za to i ne znaju. Zato je cilj ovih vježbi bio pokazati da obučeni psi mogu biti od velike pomoći djeci s teškoćama u razvoju” – zaključuje satnik Zdravko Čavlović.

Izvor: radio Samobor

Podijeli

Pogledajte još...

Svečano otvaranje dvorane „pukovnik Ante Pavlović“

U vojarni “1. gardijske brigade Tigrovi – Croatia” u Zagrebu, u četvrtak 29. veljače 2024. …