Home / naslovnica / Vojna policija: Spremni za osiguranje štićenih osoba

Vojna policija: Spremni za osiguranje štićenih osoba

Pukovnija Vojne policije glavni je partner Ministarstvu unutarnjih poslova u osiguranju cjelokupnog predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije, a najveći dio zadaća provest će Satnija za zaštitu VIP

Republika Hrvatska početkom je siječnja od Finske preuzela predsjedanje Vijećem Europske unije, a jedna od pristožernih postrojbi Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske imat će posebno važnu ulogu prilikom dolaska stranih delegacija. Naime, uz sve redovite zadaće osiguranja i zaštite štićenih osoba, objekata i prostora, Pukovnija Vojne policije bit će glavni partner nositelju osiguranja cjelokupnog predsjedanja Vijećem EU-a – Ministarstvu unutarnjih poslova.

Premda će u aktivnostima biti angažirani svi pripadnici Pukovnije, ipak najveći dio zadaća osiguranja i zaštite VIP osoba preuzima Satnija za zaštitu VIP.

“Uz Satniju za zaštitu VIP, koja je nositelj svih aktivnosti, sudjeluje i Odsjek za protudiverziju i zaštitu, s kojim i inače usko surađujemo, a tu je i temeljna Vojna policija. Pukovnija Vojne policije bit će nositelj organizacije osiguranja svih događanja u organizaciji MORH-a i bit ćemo na ispomoći MUP-u za sva ostala događanja,” objašnjava zapovjednik Satnije za zaštitu VIP satnik Boris Dujmić.

Opsežna priprema

Ističe kako je organizacija cjelokupnog osiguranja tijekom svih šest mjeseci hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a bila iznimno zahtjevna, posebno stoga što ga je trebalo uklopiti u sve redovite aktivnosti u provedbi zadaća neposrednog osiguranja štićenih osoba Ministarstva obrane, Glavnog stožera OSRH, kao i stranih izaslanstava. Kako bi sve zadaće bile uspješno realizirane, Satnija je morala i brojčano “ojačati”, pa je tako Pukovnija Vojne policije, Središte za obuku VP-a “Bojnik Alfred Hill” s instruktorskim timom Satnije za osiguranje VIP obučila i pripadnike drugih ustrojstvenih jedinica Pukovnije Vojne policije za provedbu zadaća osiguranja i zaštite.

“Budući da će u cjelokupnom osiguranju sudjelovati tri puta više pripadnika nego što ih Satnija ima, morali smo dodatno osposobiti 60-ak novih ljudi, koji su prošli Temeljni tečaj zaštite štićenih osoba i oni će nam pružati potporu u cijelom tom procesu,” kaže satnik Dujmić.

Iako “novi režim” za Satniju službeno počinje 1. siječnja, svemu je prethodila opsežna priprema.

Veća učinkovitost

“Satnija ima standardni obučni proces tijekom cijele godine, no u proteklih godinu dana opremljeni smo dodatnim materijalno-tehničkim sredstvima, odijelima, KIS opremom… Obuka se sastojala od triju ciklusa i njom smo dobili dodatno osposobljene pripadnike za osiguranje štićenih osoba. Također, pripadnici Satnije proveli su u suradnji s Upravom za posebne poslove sigurnosti (UPPS) Ravnateljstva policije MUP-a niz zadaća osiguranja štićenih osoba, objekata i prostora, kao i niz zajedničkih obučnih radnji s ciljem veće učinkovitosti u ujednačavanju standardnih postupaka prilikom provedbe zadaća,” dodaje zapovjednik Satnije.

Zapovjednik Satnije za zaštitu VIP satnik Boris Dujmić

Objašnjava i kako je tijekom obučnog procesa dodatno pojačana obuka vozača, vožnja u štićenim kolonama, obuka pratitelja te obuka gađanja iz osobnog naoružanja. Navodi kako je suradnja s MUP-om na iznimnoj razini te ne sumnja kako će postrojba u suradnji s UPPS-om Ravnateljstva policije uspješno provesti sve zadaće i aktivnosti koje će zahtijevati angažiranje snaga sigurnosti tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a.

“Mogu reći da su pripadnici Satnije, kao i ostali pripadnici Pukovnije Vojne policije, u potpunosti obučeni i spremni za provedbu zadaća i aktivnosti vezanih uz predsjedanje Republike Hrvatske Vijećem EU-a,” zaključuje na kraju satnik Dujmić.

Izvor:Hrvatski vojnik

Podijeli

Pogledajte još...

Svečano otvaranje dvorane „pukovnik Ante Pavlović“

U vojarni “1. gardijske brigade Tigrovi – Croatia” u Zagrebu, u četvrtak 29. veljače 2024. …