Home / naslovnica / Vojna policija na pripremama za vježbu Platinasti Vuk 2014

Vojna policija na pripremama za vježbu Platinasti Vuk 2014

AMERIČKI OBUČNI TIM U VOJARNI “CROATIA

”VOJNA POLICIJA NA PRIPREMAMA ZA VJEŽBU PLATINASTI VUK 2014

DSC_7678[1]Mobilni obučni tim američkog Marinskog korpusa održao je pripadnicima Pukovnije VP-a HKoV-a višednevna teorijska predavanja te proveo praktičan rad, uvježbavanje taktika, metodika i postupaka za ciljnu sposobnost neubojita sredstva i oružja. Bilo je uključeno 30 pripadnika Pukovnije iz satnija u Vinkovcima, Kninu, Zagrebu i Karlovcu. Riječ je o trećem ciklusu iznimno korisne suradnje s Marinskim korpusom jer je Hrvatska kao članica NATO-a preuzela obvezu dostizanja te sposobnosti kopnenih snaga…

Redoviti ciklus osposobljavanja pripadnika Vojne policije za ciljnu sposobnost neubojita sredstva i oružja održavao se krajem listopada u vojarni “Croatia” u Zagrebu. U Hrvatskoj je boravio mobilni obučni tim američkog Marinskog korpusa (United States Marine Corps), a domaćini su bili pripadnici Središta Vojne policije za obuku “Bojnik Alfred Hill” Pukovnije VP-a HKoV-a. “Od ponedjeljka do petka održavala su se teorijska predavanja te proveo praktičan rad, uvježbavanje taktika, metodika i postupaka. Bilo je uključeno 30 pripadnika Pukovnije Vojne policije iz satnija u Vinkovcima, Kninu, Zagrebu i Karlovcu,” objašnjava nam natporučnik Andrej Smolek, koordinator cilja sposobnosti za neubojita sredstva i oružja. Naglašava da je ovo već treći ciklus suradnje s Marinskim korpusom. Suradnja je iznimno korisna jer je Hrvatska kao članica NATO-a preuzela obvezu dostizanja sposobnosti kopnenih snaga pod oznakom CSp L3205 – Neubojite sposobnosti.

DSC_0082Tim Amerikanaca pripada Crnomorskom zapovjedništvu (Black Sea Rotation Forces). Smješten je u Rumunjskoj, na bazi je šestomjesečne rotacije, a po pozivu dolazi i obučava postrojbe koje imaju slične potrebe, ciljeve snaga ili obvezu razvijanja takvih taktika i metoda. Tim, kako njegovi pripadnici sami ističu, djeluje na regionalnoj razini. Zapovjednik tima natporučnik Bradley Rzetelny kaže kako su u Zagreb stigli da bi trenirali s hrvatskim vojnim policajcima za skoru vježbu Platinasti vuk 2014. “Započeli smo predavanjima o uporabi sile, a zatim smo se bavili načinima uvjeravanja. Radili smo također sa suzavcem i elektrošokerima te smo u tom području certificirali nekoliko hrvatskih pripadnika,” ističe natporučnik Rzetelny. Cilj tog naprednog tečaja je razviti, obučiti, opremiti i usvojiti sposobnosti kontrole osoba – neutraliziranje ili razoružavanje naoružanih i nenaoružanih osoba, uključujući onesposobljavanje pojedinaca i grupa. Neubojita sredstva i oružje razvijeni su za trenutačno onesposobljavanje osoba i opreme, a pritom se minimaliziraju rizici i trajne ozljede. Ona su zapravo osmišljena kako bi se postigli vojni ciljevi uz što manje ljudskih žrtava i oštećenja imovine. Aktivnost su, u prisutnosti zapovjednika Pukovnije VP-a HKoV-a brigadira Mije Validžića, popratili predstavnici Ureda za obrambenu suradnju Veleposlanstva SAD-a u Republici Hrvatskoj.

Podijeli

Pogledajte još...

Svečano otvaranje dvorane „pukovnik Ante Pavlović“

U vojarni “1. gardijske brigade Tigrovi – Croatia” u Zagrebu, u četvrtak 29. veljače 2024. …

Odgovori