Home / naslovnica / Vojna policija izvela vježbu “Sigurnost 15/1”

Vojna policija izvela vježbu “Sigurnost 15/1”

Pukovnija Vojne policije u zagrebačkoj je vojarni “Croatia” 20. svibnja provela vježbu Sigurnost 15/1 čija je središnja tema bilo osiguranje štićenih osoba i objekata. “Vojna policija u potpunosti je osposobljena za provedbe i najsloženijih zadaća osiguranja štićenih osoba i objekata. Uključene su sve sastavnice PVP-a, u suradnji sa Središnjicom za obavještajno djelovanje GS OSRH s besposadnom letjelicom. Moja ocjena je: izvrstan! Siguran sam da će tako biti i na sljedećoj vježbi,” istaknuo je nakon vježbe zapovjednik Pukovnije Vojne policije brigadir Mijo Validžić…

475-sigurnost15-8U zagrebačkoj vojarni “Croatia” 20. svibnja nije bio uobičajen dan. Po krugu su se kretali ljudi u odorama, pod punom opremom, s kacigama, oružjem, u zaštitnim prslucima, lica prekrivenog fantomkama, te brojna vojna vozila, a iznad vojarne kružila je besposadna letjelica. Aktivnost su s vremena na vrijeme upotpunjavali uzvici, sirene, lavež psa, eksplozija… Ukratko, kad vježba Pukovnija Vojne policije, akcije ne nedostaje. Iako bi se iz opisa štošta moglo zaključiti, ipak to nije ništa neuobičajeno i neplanirano u njihovu radu. Za sve postupke koje je Pukovnija VP-a provodila tijekom vježbe Sigurnost 15/1 postoje propisane, brižljivo planirane i bezbroj puta uvježbavane procedure. Tako mora i biti kad je u pitanju osiguranje štićenih osoba i objekata, koje je bilo i središnja tema vježbe.
Scenarij u vojarni “Croatia” ipak zaslužuje podrobniji opis. Prema njemu, fiktivno, objekt 32 u vojarni bio je štićeni objekt I. kategorije, koji je, među ostalim, radno mjesto dviju štićenih osoba, također I. kategorije. Niz događaja i incidenata zahtijevao je reakcije snaga osiguranja štićenog objekta i ostalih ustrojstvenih cjelina. Sve je započelo kad je Odsjek operativnog dežurstva (OOD) zaprimio anonimnu dojavu o postavljenoj eksplozivnoj napravi te mogućem terorističkom napadu nakon eksplozije. Odsjek operativnog dežurstva prenio je informaciju zapovjedniku PVP-a. Uslijedila je zapovijed Satniji za posebne oblike osiguranja (SPOO), koju vezujemo uz VIP osobe, Satniji specijalne Vojne policije (SSVP) i 1. satniji da žurno pojačaju osiguranje objekta i ljudi.
U međuvremenu, pripadnici 1. satnije su tijekom redovite ophodnje u blizini objekta pronašli sumnjivu napravu što je zahtijevalo da odmah stvore sigurnosni perimetar oko zgrade, odnosno blokiraju prilaze. U to su, osim potpuno opremljenih i naoružanih pripadnika 1. satnije, uključena i višenamjenska oklopna vozila Iveco LMV sa strojničarom, a istodobno su uzbunjene snage za evakuaciju štićenih osoba i usmjerene prema objektu.
Mobilizirani su i pirotehničari, tj. tim Odsjeka za protudiverzijsku zaštitu i preglede rendgenskim uređajem. Napetost je pojačana, jer su, uz pomoć psa za detekciju eksploziva, nedvojbeno utvrdili da je sumnjivi predmet eksplozivna naprava. To je bio okidač na osnovi kojeg je OOD naložio hitnu evakuaciju štićenih osoba iz objekta, a na poprište je pozvan tim za neutralizaciju eksplozivne naprave. Cijelu je situaciju nadgledala besposadna letjelica koja je iz svoje posebne perspektive nadležnima slala sveukupan prikaz situacije u realnom vremenu.
Pripadnici 1. satnije poduzeli su sve mjere kako bi stvorili i osigurali trasu evakuacije. Situaciju je otežavala fiktivna činjenica da se vježbovni objekt nalazio u visokourbaniziranom području, okružen ulicama napučenim vozilima i ljudima. Stoga je trebalo postaviti vojne policajce i njihova vozila tako da zaustave promet tijekom prolaska evakuacijskih vozila. Odmah nakon dolaska vozila vojnopolicijskih specijalaca, pripadnici SPOO-a su u sigurnosnom kordonu iz objekta izveli igrače uloga štićenih osoba, dodatno osigurane zaštitnim prslucima i kacigama. Nakon uspješne evakuacije, došao je red na pirotehničare. Oni su sa sigurne udaljenosti vodenim topom neutralizirali detonator na eksplozivnoj napravi koja je poslije uništena na predviđenom mjestu.
Sve se odvijalo doslovno u jednom dahu, bez zastoja, bez suvišnih priča i nedoumica. Cilj je bio utvrditi spremnost ustrojstvenih cjelina PVP-a za tu zaštitu, a osobita je pažnja posvećena njihovoj koordinaciji. “Ključna uloga koordinacije vidljiva je u svim zadaćama koje obavlja PVP. Vježbom želimo uočiti eventualne nedostatke i u idućem ih razdoblju otkloniti, i za vježbu još većeg intenziteta koja slijedi, kao i za redovito izvršenje svih zadaća,” naglasio je zapovjednik 1. satnije PVP-a satnik Danijel Knaus.
Da objasnimo: unatoč pokretu priličnog broja vojnih policajaca i visokom vježbovnom intenzitetu koji im je tog dana bio nametnut, vježba je označila i pripremnu fazu za puno intenzivniju Sigurnost 15/2, planiranu za rujan ove godine. U vojarni “Croatia” u učinkovitost vojnih policajaca mogli su se uvjeriti i načelnik Službe Vojne policije GS OSRH brigadir Tihomir Zebec i zapovjednik PVP-a brigadir Mijo Validžić. “Vojna policija u potpunosti je osposobljena za provedbe i najsloženijih zadaća osiguranja štićenih osoba i objekata. Uključene su sve sastavnice PVP-a, u suradnji sa Središnjicom za obavještajno djelovanje GS OSRH s besposadnom letjelicom. Moja ocjena je: izvrstan! Siguran sam da će tako biti i na sljedećoj vježbi,” sa zadovoljstvom je zaključio brigadir Validžić.

Podijeli

Pogledajte još...

Pripadnici tima VP sudjelovali u provedbi bojevog gađanja multinacionalne vojne policije

Pripadnici tima vojne policije sudjelovali su u provedbi bojevog gađanja multinacijonalne vojne policije na vojnom …