Home / naslovnica / Vodiči i službeni psi – brend Vojne policije

Vodiči i službeni psi – brend Vojne policije

U Dugom Selu proslavljena je 11. svibnja 25. obljetnica Satnije za obuku vodiča i službenih pasa “Satnik Krešimir Ivošević”. Tom smo se prigodom još jednom mogli uvjeriti u najviše standarde kojima udovoljava ta postrojba, kao i vidjeti izvanrednu interakciju hrvatskih vojnika i njihovih četveronožnih kolega.

U ratnim vremenima, u prosincu 1991. godine, skupina entuzijasta počela je ostvarivati ideju da Hrvatska vojska, točnije Vojna policija, ustroji postrojbu koja bi se bavila obukom službenih pasa. Službeni psi prvi su se put koristili 1992. unutar postrojbi VP-a kao dio voda VP-a pridodanog 2. A brigadi, a prvo je postrojavanje zaštitno-tragačke postrojbe Vojne policije 2. A brigade održano 11. svibnja 1992. u vojarni “Trstenik” kod Ivanje Reke. Nakon 25 godina taj je datum dostojno obilježen u vojarni “Pukovnik Milivoj Halar” u Dugom Selu. Naime, upravo se on uzima kao dan ustrojavanja Satnije za obuku vodiča i službenih pasa “Satnik Krešimir Ivošević”, koja je dio Središta Vojne policije za obuku “Bojnik Alfred Hill” Pukovnije Vojne policije. Satnija je danas postrojba u kojoj je ta obuka združena unutar OSRH.
Uz sadašnje i bivše pripadnike postrojbe, obilježavanju su nazočili izaslanik načelnika GS OSRH general-bojnik Vlado Šindler, načelnik Samostalnog sektora za vojnopolicijske poslove brigadir Vlado Kovačević, zapovjednik Pukovnije Vojne policije brigadir Mate Radoš i drugi predstavnici ustrojstvenih cjelina MORH-a, OSRH i MUP-a.
U sklopu proslave za uzvanike je bio organiziran obilazak objekata za smještaj službenih pasa, taktičko-tehnički zbor specijalističke opreme koja se koristi za obuku službenih pasa svih namjena i metodsko-pokazna vježba sposobnosti vodiča i službenih pasa Pukovnije Vojne policije.
Vježba je bila i najatraktivniji dio svečanosti. I inače, na raznim civilnim i vojnim manifestacijama na kojima sudjeluju pripadnici Satnije, njihov program uvijek privlači velik broj zainteresiranih, a sve što pokažu vodiči, markiranti i njihovi četveronožni kolege redovito bude nagrađeno gromoglasnim pljeskom. No, ovaj je put doživljaj bio još dublji. Na svojem terenu i s dosta vremena, Satnija je mogla pokazati dio svojih međunarodno poznatih sposobnosti u još većem opsegu. Stožerni narednik Željko Serdar, narednik Zdravko Biškup, desetnik Zdenko Mirt, nadnarednik Ante Cvitanović, narednik Darko Kerhač, nadnarednik Mato Ravenščak, ali i nizozemski ovčar Rot, njemački ovčar Bidi te belgijski ovčari Mara i Boa oduševili su sve goste upravo nevjerojatnim vještinama, ali prije svega simbiozom i uigranošću. Lijepo je što je program pokazao i koliko se Satnija i svi u OSRH koji koriste službene pse brinu za životinje i poštuju ih.
Dakle, u Satniji uzgajaju i školuju službene pse za različite namjene, pri čemu se pred njih postavljaju sve zahtjevniji programi obuke, ali isto tako, pokušavaju svakom službenom psu pružiti što bolje uvjete života i rada. Nakon završetka radnog vijeka, službenom psu osigurava se dostojno umirovljenje i udomljenje. Uzgajivačnica Satnije registrirana je pri Hrvatskom kinološkom savezu i Ministarstvu poljoprivrede. Vod za uzgoj, selekciju i preddresuru pasa brine se i školuje pse do prve godine starosti.
Dio Satnije je i veterinarska ambulanta koja je registrirana pri Ministarstvu poljoprivrede. U njoj se vodi briga o preventivnim mjerama i rješavanju manjih ozljeda. Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu dodatno se zdravstveno skrbi o psima te provodi edukaciju veterinara Centra.
Tradicija kvalitete duga 25 godina ima vrlo jasne razloge. Naime, vodiči i službeni psi, odnosno timovi, važni su za OSRH, pružaju veliku pomoć u izvršavanju zadaća, kao i psihološku sigurnost osobama koje štite, odnosno sastavima u kojima su angažirani. Službeni psi širok su i neskriven resurs za korištenje u akcijama borbene potpore, stoga se obučavaju za različite specijalnosti u kojima nisu dopuštene pogreške.
Cilj obuke vodiča i školovanja službenih pasa je obučiti vodiča i službenog psa za izvršavanje postavljenih zadaća prema namjeni psa u različitim situacijama i uvjetima. Vodiče se upoznaje s osobinama, ishranom, njegom i zdravstvenom zaštitom psa. Temeljem dosadašnjih iskustava, uspjeh pri izvršenju zadaća ovisi i o vodiču i o psu. S obzirom na to da je riječ o dugom i osjetljivom razdoblju obuke, potrebna je velika ljubav, razumijevanje, kvalitetna prosudba psihofizičkih sposobnosti psa, kao i znanje vodiča.
Uspješan završetak obuke službenog psa ne ovisi samo o njegovim naslijeđenim osobinama, nego i o radu s njim od najranije dobi do završetka tečaja. Jednako je važno i razdoblje nakon završetka tečaja, tj. kasniji samostalan rad vodiča sa psima u matičnim postrojbama. Tečaj za vodiče službenih pasa mora osposobiti vodiča da nakon završenog tečaja i položene licencije može samostalno održavati stečenu razinu obučenosti psa i znati kako koristiti službenog psa u različitim situacijama i zadaćama.
“Satnija je postala brend Vojne policije u Hrvatskoj, ali i izvan nje,” rekao je na svečanosti brigadir Radoš te tako podsjetio na činjenicu da je rad vodiča i njihovih pasa prepoznat u mnogobrojnim međunarodnim misijama i na vježbama, ali najviše u Afganistanu. Brigadir Kovačević istaknuo je da je Satnija postigla velike uspjehe u radu, razvoju i obuci, a general Šindler pohvalio je njezine pripadnike, istaknuvši da im je predanost radu uvijek bila i ostala imperativ.


Pasmine
– njemački ovčar
– belgijski ovčar – malinoa
– nizozemski ovčar
Namjene
– zaštitno-tragačka (obuka traje šest mjeseci)
– zaštitna (pet mjeseci)
– tragačka (pet mjeseci)
– čuvarska (četiri mjeseca)
– detekcija eksploziva (sedam mjeseci)
– detekcija droga (sedam mjeseci)
– detekcija duhana i duhanskih proizvoda (sedam mjeseci).


Suradnici Satnije izvan OSRH
– Ministarstvo unutarnjih poslova – suradnja kod prodaje pasa sukladno Sporazumu te zajednička obuka vodiča i službenih pasa
– Ministarstvo financija (Carina) – obuka vodiča i službenih pasa za detekciju droga i duhana
– Ministarstvo pravosuđa – obuka vodiča i službenih pasa za detekciju droga
– Hrvatski kinološki savez – suradnja u uzgoju službenih pasa, izložbe pasa, sudjelovanje na sportskim i radnim natjecanjima, organizacija i provedba stručnih seminara i usavršavanja.


Povjesnica SOVSP-a “Satnik Krešimir Ivošević”
Prvo postrojavanje zaštitno-tragačke postrojbe Vojne policije 2. A brigade, u kojoj su prvi put u HV-u korišteni službeni psi, održano je 11. svibnja 1992. godine.
Preustrojem iz 1993., unutar 66. bojne Vojne policije osniva se Nastavna satnija za uzgoj, preddresuru i dresuru službenih pasa i obuku vodiča. Nastavna satnija postaje temelj razvoja zaštitno-tragačkih desetina unutar postrojbi Vojne policije, kao i obuke vodiča i službenih pasa.
Tijekom Domovinskog rata neprekidno su obučavani vodiči i zaštitno-tragački psi svih postrojbi Vojne policije, koji su sudjelovali u gotovo svim oslobodilačkim operacijama Hrvatske vojske. Od 1997. u Nastavnoj satniji počinje obuka prvog naraštaja vodiča i službenih pasa Vojne policije za detekciju droga i eksploziva.
Centar za uzgoj i dresuru vojnih pasa u Požegi i Nastavna satnija 66. bojne Vojne policije objedinjeni su 1. kolovoza 2000. u jednu postrojbu, Središte za obuku vodiča i službenih pasa. Obučno središte vodiča i službenih pasa Vojne policije OSRH od svibnja 2003. nosi ime “Satnik Krešimir Ivošević”, po jednom od osnivača zaštitno-tragačkih postrojbi u Vojnoj policiji, koji je preminuo nakon teške bolesti 24. ožujka 1997. godine.
Od veljače 2003. Vojna policija aktivno je sudjelovala u operaciji ISAF u Afganistanu, gdje su vodiči i službeni psi za detekciju eksploziva te detekciju opojnih droga bili neizostavan dio svakog hrvatskog kontingenta. Od 2015. godine, u misiji Odlučna potpora koriste se službeni psi za detekciju eksploziva. Svi su vodiči i službeni psi kroz obučni proces osposobljeni za djelovanje u međunarodnom okružju. Satnija je odigrala i važnu ulogu u obuci vodiča i službenih pasa za detekciju eksploziva Iračkih snaga sigurnosti.

Domagoj VLAHOVIĆ, Snimio: Tomislav BRANDT

Podijeli

Pogledajte još...

Svečano otvaranje dvorane „pukovnik Ante Pavlović“

U vojarni “1. gardijske brigade Tigrovi – Croatia” u Zagrebu, u četvrtak 29. veljače 2024. …