Home / naslovnica / Vježbovno uzbunjivanje i ocjenjivanje sastavnice NATO eNRF/VJTF (L) 17 voda VP

Vježbovno uzbunjivanje i ocjenjivanje sastavnice NATO eNRF/VJTF (L) 17 voda VP

Pukovnija Vojne policije provela je 29. studenog vježbovno uzbunjivanje i ocjenjivanje borbene spremnosti deklariranog voda VP-a za eNRF/VJTF. Aktivnost je poslužila kao provjera spremnosti prije planiranog vježbovnog uzbunjivanja snaga eNRF/VJTF (L) 17 na razini NATO-a tijekom 2017. godine kroz vježbe Noble Jump 1 i Noble Jump 2

Deklarirani vod VP-a za NATO-ove ojačane snage brzog odgovora u 2016. godini nalazi se u statusu borbene spremnosti “u pripremi” (stand up). Tijekom tekuće godine vod VP-a pripremao se za dostizanje deklariranih sposobnosti koje su potvrđene ocjenjivanjem borbene spremnosti na vježbi na zemljištu Spremnost 16. Interoperabilnost s ostalim eNRF/VJTF davateljicama snaga osigurana je sudjelovanjem na NATO-ovim vođenim vježbama Venerable Gauntlet i Noble Ledger koje su provedene u SR Njemačkoj.

Vježbovno uzbunjivanje i ocjenjivanje provedeno je u skladu s deklariranom kategorijom spremnosti voda VP-a. Deklarirana kategorija spremnosti podrazumijeva spremnost postrojbe za premještaj u područje operacije, sa svim snagama i sredstvima, od zaprimanja zadaće do pokretanja u roku pet dana (120 sati). Izdavanje zapovijedi provedeno je 24. studenog u 12:00 sati u vojarni 3. gardijske brigade Kune, Đakovo, u kojoj je smještena 3. satnija VP-a čiji je vod deklariran za eNRF/VJTF (L) 17. Ocjenjivanje voda VP-a započelo je primitkom zadaće od zapovjednika voda. Od zaprimanja zadaće do polaska provodi se procedura vođenja postrojbom. Izrađuje se plan provedbe te se poduzimaju mjere i radnje koje osiguravaju da svi pripadnici, sa svom opremom, naoružanjem i motornim vozilima budu spremni za provedbu zadaće.

U ranim jutarnjim satima 29. studenog vod VP-a započeo je premještanje prema vojarni “Croatia”, koja je bila polazišna točka za daljnje premještanje u područje operacije. Na putu su simulirani incidenti koji su otežavali premještanje postrojbe pa je provjerena reakcija deklariranih snaga prilikom izvanrednih događaja. Vod VP-a stigao je na odredište i prije zadanog roka te nakon ocjenjivanja potvrdio zadržavanje dostignute kategorije borbene spremnosti. Aktivnost je poslužila kao provjera spremnosti prije planiranog vježbovnog uzbunjivanja snaga eNRF/VJTF (L) 17 na razini NATO-a tijekom 2017. godine kroz vježbe Noble Jump 1 i Noble Jump 2. U 2017. godini deklarirani vod VP-a nalazi se u statusu spremnosti “na čekanju” (stand by) te se kao takav nalazi u sastavu snaga koje su prvi odgovor na krizne situacije NATO-a.

Izvor:OSRH

Podijeli

Pogledajte još...

Pripadnici tima VP sudjelovali u provedbi bojevog gađanja multinacionalne vojne policije

Pripadnici tima vojne policije sudjelovali su u provedbi bojevog gađanja multinacijonalne vojne policije na vojnom …