Home / naslovnica / Uoči 3. međunarodnog simpozija “Multinacionalne vojnopolicijske postrojbe u operacijama podrške miru”

Uoči 3. međunarodnog simpozija “Multinacionalne vojnopolicijske postrojbe u operacijama podrške miru”

Uoči 3. međunarodnog simpozija “Multinacionalne vojnopolicijske postrojbe u operacijama podrške miru”U očekivanju nove međunarodne misijeOvogodišnji simpozij se razlikuje od dva prethodna: ima najviše sudionika i obrađivat će se najviše tema, a uz njega će se odvijati još neke aktivnosti vrlo bitne za sadašnje i buduće sudjelovanje naše Vojne policije u međunarodnim operacijama i suradnji… Nedavna proslava 15. oblj
etnice za našu Vojnu policiju nije bila i početak “spavanja na lovorikama”. Štoviše, prilikom našeg nedavnog posjeta Upravi VP-a, primijećena je užurbanost čak i veća od uobičajene. Razlog je organizacija 3. međunarodnog simpozija “Multinacionalne vojnopolicijske postrojbe u operacijama podrške miru”, koji će se održati u Splitu od 11. do 14. rujna. Taj skup, za koji je, osim 13 hrvatskih predstavnika, ove godine potvrđen i dolazak minimalno 27 gostiju iz 11 zemalja, već postaje tradicionalan. Za njega je već poznato da se iza naizgled “fiksnog” naslova krije širok dijapazon tema, razgovora i razmjena iskustava. No, posebnost ovogodišnjeg simpozija su dva događaja koji će se samo naizgled događati na njegovim marginama. Prvi događaj su bilateralni sastanci između predstavnika VP OS RH i poljske žandarmerije, te nizozemske VP. Drugi je sastanak Zapovjedno-nadzorne grupe buduće NATO Multinacionalne bojne VP-a. S obzirom na taj gust raspored, najbolje informacije mogli su dati članovi Organizacijskog tima, vojni policajci: natporučnica Vlasta Zekulić, poručnica Maja Čavlović, te natporučnik Siniša Marolt. Naravno, nisu nas zaboravili podsjetiti i na dvojicu članova tima koji nisu bili s nama, pukovnika Dinka Barbarića (inače čelnika tima), te natporučnika Ozrena Lukendu. Inače, glavni teret organizacije snose Uprava VP-a, Zapovjedništvo HRM-a i 66. bojna VP-a.

Prilika za proširenje znanja kroz tuđa iskustva

Cilj osnovnog dijela Simpozija za hrvatsku je VP proširiti znanja i vještine koje se provode u operacijama podrške miru. Budući da Hrvati sudjeluju tek u jednoj misiji, nužno je redovito dobiti uvid u iskustva i razmišljanja kolega iz drugih zemalja. Organizacija skupa najbolji je način da se to i realizira. Dijapazon tema predavanja, kao i sastav gostiju, vrlo je širok. To pokazuje namjeru da se dobije uvid u sve detalje koji se tiču VP-a i mirovnih misija. Ipak, sve su teme podijeljene u četiri osnovne skupine: Trenutačni multinacionalni vojnopolicijski projekti/aktivnosti, misije i zadaće, Standardni operativni postupci VP-a, problemi i rješenja, NATO i PfP aspiranti: Kako se pripremiti za sve zadaće i misije kao VP NATO-a, te Međunarodno pravo i njegova implikacija na rad VP u Operacijama podrške miru. O tim temama izlagat će vojni policajci iz Bugarske, Češke, Hrvatske, Irske, Italije, Kanade, Mađarske, Nizozemske, Njemačke, Poljske, SAD i Slovačke. Dakle, govorit će o svojim “domaćim” temama, ali prije svega o radu u multinacionalnim postrojbama u Afganistanu, Iraku, BiH, Kosovu… No, naši sugovornici su nas podsjetili da Hrvati na simpoziju neće samo slušati, i oni će izlagati. “Po vojnopolicijskom radu sigurno smo vodeća zemlja u regiji”, njihov je zaključak, i kao takvi zasigurno imamo što za reći. Atraktivno zvuči činjenica da će se na ovom skupu intenzivirati pitanje dobivanja NATO-ovog certifikata za naše Središte za obuku službenih pasa.

Ustrojavanje Multinacionalne bojne VP-a

S proslavom 15. obljetnice VP-a, u medijima je najavljeno i buduće ustrojavanje Multinacionalne bojne VP-a pod okriljem NATO-a. Tijekom splitskog simpozija, konačna će realizacija tog velikog događaja za VP, pa i OS RH itekako dobiti na čvrstini, i to sastankom Zapovjedno-nadzorne grupe bojne. Naime, upravo zemlje čiji će vojnici zajedno s hrvatskima činiti tu bojnu poslale su svoje najviše predstavnike na simpozij: Slovačka, Češka i Poljska, koja je voditelj projekta bojne. Iz Poljske na skup dolazi čelnik žandarmerije (koja ima funkciju VP-a, ali i neke “civilne” ovlasti), general bojnik Boguslav Pacek. Njegov zemljak brigadir Waldemar Gutt načelnik je stožera poljske VP, te njihov predstavnik u Zapovjedno- nadzornoj grupi buduće bojne u kojoj sudjeluje po jedan predstavnik svake države. Hrvatsku predstavlja načelnik Uprave VP-a brigadir Ivan Jurić, a Češku i Slovačku njegovi kolege general Oldrich Kubat i brigadir Stanislav Bero. Zapovjedno-nadzorna grupa bit će veza između vojnog dijela NATO-a i bojne, a splitski sastanak bit će treći ovogodišnji. Predviđeno je da se svake godine sastaju 3-4 puta, a po potrebi i izvanredno. Oni će biti u mogućnosti odgovarati na zahtjeve NATO-a za eventualnom uporabom bojne, a sve odluke donosit će konsenzusom, naravno nakon konzultacija koje će provoditi u vlastitim zemljama, udovoljivši zakonima, pravilnicima i procedurama vezanim za nacionalno zakonodavstvo oko slanja pripadnika OS RH u misije. Inače, predviđeno je da se u zadaće ne mora slati cijela bojna, broj ljudi i opreme određivat će se po potrebi. U svakom slučaju, “uporaba snaga nikad se neće sprovesti na brzinu, biti neopravdana ili pretjerano riskantna”. Grupa će dogovarati i zajedničke vježbe, trenaže i sastanke. Štoviše, već u studenom ove godine bit će održana prva stožerna.

Na simpoziju će među ostalima sudjelovati Nizozemci koji imaju jednu od najvećih VP u svijetu i naravno Poljaci, voditelji projekta Multinacionalne bojne VP-a vježba bojne u Gliwicama, Poljska. Za 2007., kad će bojna biti službeno ustrojena, planirane su tri stožerne obuke. Sljedeće godine će biti održane dvije velike vježbe, s tim da će na svečanosti ustrojavanja, također u Gliwicama gdje se nalazi i stalno zapovjedništvo NATO MNMPBAT biti svih 273 pripadnika (od toga 31 pripadnik OS RH) bojne. U zapovjedništvu će se neki časnici i dočasnici rotirati, a neki će imati stalno mjesto.
Zanimalo nas je i kako su hrvatski vojni policajci reagirali na svoje nove međunarodne zadaće. “Nama je jako drago zbog toga. Imamo mogućnosti nastaviti naprednim ritmom, raditi, graditi i gledati”. Zapravo, navodno se već čuju pitanja “kad ćemo u novu misiju?”, kad će postrojba biti uporabljena? No, taj datum ne može se znati, može biti 2008., može biti nikada. Bez obzira na tu moguću neizvjesnost, uobičajen život i poslovi za naše pripadnike Multinacionalne bojne se ne mijenjaju, jer niti u njoj ne bi radili bitno drukčije zadaće nego ovdje. Naime, hrvatski vod u bojni bit će uglavnom sastavljen od pripadnika Antiterorističke satnije 66. bVP. Razlog tome je što su ostale postrojbe angažirane na svakodnevnim zadaćama vojne policije u zemlji.

S Nizozemcima o obuci vojnih pasa

Pomalo u sjeni ostaje i treći događaj tijekom splitskog simpozija: bilateralni sastanci hrvatskih vojnih policajaca s kolegama iz Poljske i Nizozemske. Što će biti glavne teme u razgovorima s Poljacima je jasno. Odnosit će se na Multinacionalnu bojnu. Zašto Nizozemci? “Imaju jednu od najvećih vojnih policija u svijetu, ima ih gotovo pet tisuća. Obnašaju i puno poslova koji nisu standardno vojno-policijski, poput osiguranja granica. Od njih mi želimo štošta čuti, a oni su vrlo zainteresirani za našu obuku vojnih pasa. Do bilateralnog sastanka doći će na njihovu inicijativu: nedavni posjet nizozemskog ministra obrane Hrvatskoj doveo je do toga da oni s nama žele intenzivirati suradnju i surađivati u obuci. To je prvi put da je jedna zemlja s najviše razine postala zainteresirana za prezentaciju onoga što radi naša VP”.
Za konačnu najavu simpozija zamolili smo načelnika Uprave VP-a brigadira Ivana Jurića: “Svrha simpozija je prije svega prilika da se otklone neki problemi u standardnim operativnim postupcima prilikom mirovnih misija, koji bi trebali biti jedinstveni i koje bismo mi sami kao vojni policajci sebi trebali propisati. Predstavnici raznih vojnih policija na jednom mjestu mogu iznijeti svoja viđenja i pokušati otkloniti te probleme. Svake godine osjećamo sve veći ponos i zadovoljstvo što smo u prilici organizirati simpozij i pružiti domaćinstvo na tako visokoj razini. Broj zemalja sudionika iz godine u godinu se povećava. To znači da raste i zanimanje i da je problematika široko prepoznata. Također, Simpozij je i prilika za druge sastanke i prezentaciju naše VP i OS. Zanimljivo je i što će seminar biti u Lori, posebnu prezentaciju imat će HRM. Takvim načinom rada podižemo ugled i naše VP i OS-a”, rekao je brigadir Jurić za Hrvatski vojnik.

Podijeli

Pogledajte još...

Pripadnici tima VP sudjelovali u provedbi bojevog gađanja multinacionalne vojne policije

Pripadnici tima vojne policije sudjelovali su u provedbi bojevog gađanja multinacijonalne vojne policije na vojnom …