Home / naslovnica / Učenicima o ratu pričali pravi vukovarski heroji iz Vojne policije

Učenicima o ratu pričali pravi vukovarski heroji iz Vojne policije

Učenicima o ratu pričali pravi vukovarski heroji iz Vojne policije

ORAHOVICA – Srednja škola Stjepana Ivšića u suradnji s ogrankom Matice hrvatske nastavila je ugošćivati vukovarske branitelje u sklopu sjećanja na stradanja grada heroja. Ove godine školu su posjetili članovi postrojbe Vojne policije ratnoga Vukovara: pukovnik Drago Adžaga, satnik Damir Maduna te natporučnik Zdravko Radić.

– Studeni je mjesec kada se prisjećamo stradanja Vukovara i njegovih građana i obilježavamo ga. Rat u Vukovaru bio je strašan, krvav i brutalan, a Sajmište je bilo posebna priča. U povodu 21. obljetnice pada grada, drago nam je što smo ugostili njegove heroje koji su bili izravni sudionici borbi na Sajmištu i svih ostalih ratnih događanja u herojskom Vukovaru – riječi su profesora srednje škole i tajnika MH Damira Najmenika.

Adžaga, Maduna i Radić pokušali su srednjoškolcima predočiti kakve su se strahote događale u Vukovaru.

– Zadržali smo neprijatelja tri mjeseca, stvorili smo uvjete Hrvatskoj za obranu. Je li moglo biti bolje, sada je to teško reći, ali radili smo kako smo mislili da je najbolje. Nitko od nas nije imao vojnog iskustva, a protiv sebe smo imali vojno školovane ljude. Borili smo se onim što smo imali. Mi smo kao Vojna policija imali posebne zadatke. Potreba za Vojnom policijom bila je velika iz više razloga. U drugim krajevima Hrvatske organizaciju za obranu radili su uredi za obranu, a u Vukovaru je to radila Vojna policija. O tome se u javnosti ne priča – rekao je Adžaga prepričavajući učenicima tijek krvavih dana obrane Vukovara. Učenici su bez riječi upijali svaku rečenicu, a za neke prepričane događaje nisu vjerovali svojim ušima.

Pukovnik Adžaga rekao je jednu znakovitu rečenicu: – Mnogi se danas hvale kako se u Vukovaru nisu bojali, ma nema tog čovjeka koji u ratnom Vukovaru nije osjetio strah! – rekao je te nastavio: – Mi nismo heroji, mi smo mali obični ljudi koji su ustali obraniti svoje. Učinili smo sve što smo mogli i danas smo ponosni na to. Drago mi je što smo danas ovdje, da prenosimo na mlade istinu o Vukovaru jer se ovaj grad nikada ne smije zaboraviti – zaključio je Adžaga

Tko je pukovnik Drago Adžaga

Pukovnik Drago Adžaga  ratni je zapovjednik voda Vojne policije pri 204. Vukovarskoj brigadi. Vod VP kojeg je osnovao Zapovjednik obrane Vukovara i ratni načelnik roda pješaštva GS HV-a, Branko Borković-Mladi Jastreb sredinom 09. mjeseca 1991. već 25.09. je prerastao u satniju VP čiji je prvi zapovjednik bio bojnik Alfred Hill-Atila (koji je poginuo u borbama na Sajmištu 16.10.1991.), po kojem je ime je dobilo Nastavno središte za obuku Vojne policije Oružanih snaga Republike Hrvatske, dok njegova bista danas stoji usamljena u bivšoj  vojarni Vojne policije , Oranice bb na Senjaku u Zagrebu. Simbolika ove postrojbe je vrlo velika kada se zna da je upravo to bila prva postrojba vojne policije pri ratnoj brigadi u Domovinskom ratu!

Podijeli

Pogledajte još...

Pripadnici tima VP sudjelovali u provedbi bojevog gađanja multinacionalne vojne policije

Pripadnici tima vojne policije sudjelovali su u provedbi bojevog gađanja multinacijonalne vojne policije na vojnom …

Odgovori