Home / naslovnica / U Sinju otvoren prolaz 72. bojne Vojne policije

U Sinju otvoren prolaz 72. bojne Vojne policije

Nakon što su dosad otvorene ulice 72. bojne Vojne policije u Zadru. Knina i Šibenika, a spomenik u Splitu, danas je i Sinj dobio ulicu s imenom slavne postrojbe. Naime, između ulica Put Odrine i fra Ivana Markovića,otvoren je Prolaz 72. bojne Vojne policije.
Svečanim presijecanjem vrpce Prolaz 72. bojne Vojne policije otvorila je obitelj poginulog veterana Marinka Kuštre, udovica Silvana, kći Doris sa sinovima Marinom i Pavlom. 1 od 6 Inače, u svim navedenim gradovima su tijekom Domovinskog rata bile satnije 72. bojne Vojne policije, dok je u Splitu bilo njezino zapovjedništvo. Ostao je još samo Dubrovnik, a tamo se otvaranje Ulice s nazivom postrojbe planira 2019. godine. Podsjetimo, 72. bojna Vojne policije je nastala iz samostalne satnije Vojne policije 4. gardijske brigade, a osnovana je 13. prosinca 1991. po zapovijedi ministra obrane Gojka Šuška.
Osim vojnopolicijskih, postrojba je imala i borbene zadaće. Tako je tijekom Domovinskog rata poginulo 12 pripadnika 72. bojne Vojne policije – Martina Poljak, Mladen Strenja, Toni Pavlović, Ante Reljan, Željko Kamber, Nikica Mikulić, Marinko Kuštre, Neven Mikulić, Davor Petković, Igor Perić, Leonard Vidošević i Ante Bužančić.
Umirovljeni bojnik Zlatko Čipčić, predsjednik Udruge branitelja i veterana 72. bojne Vojne policije u Sinju je prigodom otvaranja Prolaza 72. bojne Vojne policije održao dojmljiv govor.
Prenosimo ga u cijelosti: – Poštovane obitelji naših poginulih pripadnika, poštovani uzvanici, dragi suborci. Pripala me izuzetna čast, da vas na ovaj svečani dan kada obilježavamo 27. obljetnicu ove slavne postrojbe, 72. bojne Vojne policije, pozdravim kao predsjednik Udruge branitelja veterana Vojne policije. Ovu elitnu postrojbu kroz Domovinski rat krasili su odanost domovini, junaštvo i spremnost za boj. Danas otvorenu ulicu posvećujemo kako dvanaestorici naših poginulih junaka, tako i ostalima koji su preminuli poslije rata, kao i našim brojnim ranjenima te svima onima koji su imali čast biti im suborcima.
“Našeg gesla se nismo nikada odrekli”
Ovo prilikom zahvalio bih se Gradskom kotaru, Komisiji za imenovanje ulica i trgova, svim vijećnicima grada Sinja, gradonačelnici Kristini Križanac, a posebno našem pripadniku, alkarskom vojvodi Bošku Ramljaku. 72. bojna je bila herojska postrojba hrvatske pobjedničke vojske, koja se vodila geslom “Za dom i slobodu hrvatskom narodu”, geslom kojeg se do dana današnjeg nismo odrekli. Istaknuo bih golgotu koju danas prolaze naši pripadnici, kao i ostali hrvatski branitelji i njihove obitelji, a ponajprije djeca zbog političkih montiranih procesa, koji se još uvijek vode u našoj domovini. Neshvatljivo je da su u hrvatskim zatvorima hrvatski vitezovi, a oni koji su silovali naše žene, ubijali našu djecu i razarali naše domove, slobodno šetaju po Hrvatskoj. No, za ovo nam nisu krivi ni Haag ni Beograd ni Sarajevo, nego dosadašnje političke elite, koje su opljačkale Hrvatsku. Zamislite da su Državno odvjetništvo i hrvatsko pravosuđe uložili malo više truda za spriječiti i osuditi kriminal u Republici Hrvatskoj te procesuirati četničke zločine, živjeli bi u najsretnijoj i najbogatijoj zemlji na svijetu. Je li to hrvatsko Državno odvjetništvo, pitam se, koje kapetana Dragana ne osumnjiči za niti jedan smrtni slučaj?!
Neshvatljiv odnos Generalskog zbora
Je li to hrvatsko Državno odvjetništvo, koje eventualno prekoračenje ovlasti u Lori pretvori u ratni zločin tri dana prije tjeralice za generala Gotovinu?! Zato mi je neshvatljiv odnos Generalskog zbora i čelnika krovne udruge Hvidra-e, kada je u pitanju žrtva Vukovara, koji nisu pokazali empatiju prema žrtvi Vukovara. Postoji li išta svetije od patnje hrvatskog heroja, grada Vukovara? Veterani 72. bojne VP nikad se nisu libili govoriti istinu i boriti se za svakog pripadnika pobjedničke Hrvatske vojske i nikada neće biti u službi bilo koje politike koja će štetiti hrvatskim braniteljima i hrvatskom narodu. Zašto se odnosimo prema hrvatskim sudovima kao da su svete krave, kada donose nepravične i sramotne presude hrvatskim braniteljima?
“Neka donesu pravednu presudu za Loru”
Evo im prilika na ponovljenom suđenju za Loru, da donesu pravednu presudu, za razliku od one politički montirane. Ovo nije pritisak na pravosuđe, nego molba da hrvatski vojnici imaju isti status na sudu, kao i ostali građani. Nadamo se da će hrvatske institucije nastaviti s procesuiranjem četničkih zločina, koje je započeto ovih dana. Vidjeli ste Pupovca kako se propne na zadnje noge čim se spomenu ili privedu eventualni počinitelji četničkih zločina. Herojski čin generala Slobodana Praljka bit će uzaludan ako ne procesuiramo sve one koji su lažno govorili i svjedočili protiv Republike Hrvatske, ti isti ne prestaju ni dan danas širiti mržnju prema našoj domovini. Još uvijek se moramo boriti – prije na bojišnicama, a danas u dokazivanju istine. No to moramo, ne zbog sebe, nego zbog naše djece.
“Predavanja o antifašizmu nam drže četnici”
Zamislite – danas nam o antifašizmu drže predavanja četnici i njihovi simpatizeri. Jedini iskreni antifašisti su hrvatski ratnici, jer mi nismo bili sluge ni fašizma ni nacizma ni komunizma. Mi smo samo vodili častan obrambeni Domovinski rat, a vodila nas je ljubav prema domovini. Još jednom apeliram na hrvatsku Vladu, da zaštiti ove koji su stvorili ovu domovinu te zaustavi progon hrvatskih branitelja, ma gdje bili, a pripadnike hrvatske pobjedničke vojske molim da prenose istinu o Domovinskom ratu. Dosta nam je praznih priča! Gospodo političari, pokažite djelima da ste uz hrvatske branitelje, kao što pokazuju ministar branitelja Tomo Medved i ministar obrane Damir Krstičević. Još vas jednom sve pozdravljam našim ratnim pozdravom: “Za dom i slobodu hrvatskom narodu”. Neka Vas sve čuva dragi Bog – kazao je Zlatko Čipčić. Otvaranju 72. bojne Vojne policije i svečanoj akademiji u gradskom kinu Sinje, prethodilo je polaganje vijenaca na sinjskom gradskom groblju, te misa zadušnica za poginule pripadnike 72. bojne Vojne policije u Crkvi čudotvorne Gospe Sinjske. Inače, uz sinjsku gradonačelnicu Kristinu Križanac, proslavi su nazočili župan Blaženko Boban, te Marko vukasović, izaslanik Predsjednice Republike, zatim triljski gradonačelnik Ivan Šipić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednika Vlade, Dragan Maretić Kapo, izaslanik ministra hrvatskih branitelja i general Boris Zdilar, izaslanik ministra obrane i potpredsjednika Vlade. Proslavi su nazočili i predstavnici braniteljskih udruga i stradalnićkih udruga iz Sinja, Trilja, Splita, na čelu s Mladanom Šiškom, predsjednikom Udruge HVIDR-a Split, Damir Gabrić, županijski pročelnik za branitelje, Lasta Mateljan iz Područnog ureda Ministarstva branitelja za Splitsko-dalmtinsku županiju, te brojni drugi. Druženje sudionika proslave se nastavilo prigodnim domjenkom u Vili Rustica na Radošiću.

Autor: Tekst & foto: DOMINIK TOMAŠEVIĆ
© dalmacijadanas.hr
Podijeli

Pogledajte još...

Pripadnici tima VP sudjelovali u provedbi bojevog gađanja multinacionalne vojne policije

Pripadnici tima vojne policije sudjelovali su u provedbi bojevog gađanja multinacijonalne vojne policije na vojnom …