Home / naslovnica / U Pukovniji Vojne policije održano ulazno testiranje kandidata za izobrazbu za razvoj vođa

U Pukovniji Vojne policije održano ulazno testiranje kandidata za izobrazbu za razvoj vođa

U vojarni “Croatia” i na sportskim terenima Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” na Črnomercu u Zagrebu 9. ožujka 2017. godine u organizaciji Pukovnije vojne policije održano je ulazno testiranje kandidata za Izobrazbu za razvoj vođa (IRV) iz pristožernih postrojbi: Počasno-zaštitne bojne, Središnjice za upravljanje osobljem, Doma Glavnog stožera, Središnjice obavještajnog djelovanja, Središnjice KIS i Pukovnije Vojne policije. Testiranju je pristupilo ukupno 70 vojnika.

Ulazno testiranje kandidata je dio selekcije vojnika koji trebaju postati dočasnici i provodi se isključivo po propisanim standardima. Izobrazbom za razvoj vođa vojnicima se pruža mogućnost da postanu dočasnici.

Ulazno testiranje obavljeno je na četiri radne točke:

Radna točka 1 – Provjera tjelesnih sposobnosti (na sportskim terenima HVU),

Radna točka 2 – Provjera Općih vojnih znanja (u vojarni “Croatia”),

Radna točka 3 – Provjera Temeljnih vojnih vještina (u vojarni “Croatia”),

Radna točka 4 – Provjera Specijalističkih vojnih vještina i znanja (u vojarni “Croatia”).

Na svakoj radnoj točki voditelj je bio dočasnik kojem je pomagao administrativni dočasnik, dok je samu provjeru kandidata obavljao mješoviti instruktorski tim dočasnika iz Pukovnije Vojne policije, Počasno-zaštitne bojne, Središnjice obavještajnog djelovanja i Središnjice KIS. Voditelj radne točke bio je zadužen za nadgledanje procesa rada na radnoj točki dok je administrativni dočasnik bio zadužen za evidentiranje podataka o prolaznosti kandidata na radnoj točki. Mješoviti timovi dočasnika instruktora provodili su pismena testiranja i provjere poznavanja orisa i standarda iz temeljnih vojnih vještina kao što su rukovanje osobnim oružjem, kretanje – topografija, zaštita – prva pomoć i NKB obrana.

Sam postupak provjera bio je iznimno zahtijevan jer je ukupno 70 kandidata moralo proći u jednom danu testiranje na četiri radne točke. Provjere su uključivale provjeru motoričkih sposobnosti te provjeru znanja iz orisa navedenih iz Priručnika temeljnih vojnih vještina i pismeno testiranje iz općih vojnih znanja i specijalističkih vojnih znanja i vještina.

Dočasnici pristožernih postrojbi bili su nositelji planiranja i provedbe zahtjevnog procesa ulaznog testiranja kandidata. Važno je napomenuti da su na radnoj točki 1 – Provjera tjelesnih sposobnosti bili angažirani časnici i dočasnici kineziološke struke iz Središnjice za upravljanje osobljem i Pukovnije Vojne policije.

Svi prvi dočasnici pristožernih postrojbi bili su nazočni testiranju kandidata te su mogli izvršiti neposredan uvid u pojedinačnu spremnost kandidata. Osim njih, na testiranju su nazočili prvi dočasnik Oružanih snaga RH časnički namjesnik Mario Mateljić i prvi dočasnik Dočasničke škole u Požegi časnički namjesnik Miroslav Raštegorac.

Testiranje se prvi puta provodilo na ovaj način pa je to bio izazov i provoditeljima testiranja i kandidatima koji se testiraju. Upravo zbog toga je ulazno testiranje provedeno pod geslom:

„U pobjedničkoj vojsci dočasnik ne izmiče pred izazovima!“

Tekst: PVP/Igor Kovačević

Foto: OSRH/DLP

Podijeli

Pogledajte još...

Pripadnici tima VP sudjelovali u provedbi bojevog gađanja multinacionalne vojne policije

Pripadnici tima vojne policije sudjelovali su u provedbi bojevog gađanja multinacijonalne vojne policije na vojnom …