Home / naslovnica / U Kninu proslavljena obljetnica Udruge branitelja i veterana 72. bojne Vojne policije:

U Kninu proslavljena obljetnica Udruge branitelja i veterana 72. bojne Vojne policije:

U subotu je u Kninu obilježena 24. obljetnica osnutka Udruge branitelja i veterana 72. bojne Vojne policije.
Svečanost je započela misom u Crkvi Velikog Hrvatskog krsnog zavjeta, a nastavljena polaganjem vijenaca kod spomenika hrvatske pobjede Oluja ’95. Na koncu, održana je i svečana akademija u Domu HV-a.
Na taj način odana je i počast dvanaestorici pripadnika te postrojbe koji su dali svoje živote u obrani domovine:

Ovu elitnu postrojbu kroz Domovinski rat krasili su odanost domovini, junaštvo i spremnost na boj – kazao je umirovljeni bojni Zlatko Čipčić, predsjednik Udruge branitelja i veterana 72. bojne Vojne policije.

On se osvrnuo i na neke sudske postupke u kojima su akteri članovi 72. bojne VP i njihovi suborci:
Kao i prethodnih godina, tako i ove, izražavamo želju za oslobađanjem nepravedno zatočenih suboraca iz HVO-a, nad kojima još visi mač Haškog suda,  s kojima smo vodili časni obrambeni rat. Posebno bih istaknuo golgotu koju prolaze naši pripadnici i njihove obitelji, naročito djeca, zbog očito političkih procesa koji se vode protiv istih u slučajevima Lora i Kuline. Naime, nakon izdržavanja kazni, vode se sudski procesi za nadoknadu štete onima koji su se borili protiv Hrvatske.

Pitam se kakvu budućnost imaju njihoiva djeca, kojima je na taj način ugrožena gola egzistencija? Izgleda da u ovoj zemlji ljudska prava važe za sve osim za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji. Treba znati da mi nismo ratovali protiv civila, nego protiv terorista i četničkih hordi koje su razarale našu domovinu. Zato tražimo od DORH-a da zaustavi progon obitelji naših suboraca, jer oni nisu bili u svom privatnom ratu!

Je li moguće da živimo u državi u kojoj slobodno šetaju oni koji su je uništavali, a proganjaju se samo hrvatski ratnici koji su stvorili našu domovinu. Da su političke strukture uložile truda za sprečavanje kriminala u državi koliko ga ulažu u progon hrvatskih branitelja uvjeren sam da bismo živjeli u najsretnijoj zemlji na svijetu – rekao je Čipčić i pozvao branitelje i hrvatski narod na jedinstvo:

Dosta nam je podjela na ustaše i partizane dok se pljačka naša domovina stvorena na krvi branitelja – poručio je Čipčić.

Nije slučajno baš Knin izabran za mjesto održavanja proslave obljetnice Udruge 72. bojne VP. Naime, ta je postrojba oslobađala Knin, ali i sudjelovala u uspostavi civilnog života nakon Oluje.

Stoga je 72. bojna, ove godine, točno na Dan pobjede 5. kolovoza u Kninu dobila i ulicu koja nosi njezino ime:

Niste se borili da bi stvarali elite koje ne osluškuju potrebe hrvatskih branitelja. Zato se nadam da će se za koji dan formirati vlada koja će to raditi daleko bolje od prijašnje – izjavio je Nikola Blažević, kninski gradonačelnik.

I članovi Udruge 72. bojne VP odužili su se Blaževiću i njegovoj prethodnici Josipi Rimac, dodijelivši im zahvalnice.

Inače, na rođendan Udruge 72. bojne VP došli su suborci iz cijele Hrvatske, od Iloka do Cavtata, te susjedne BiH.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović poslala je svog izaslanika Ivana Vukića. Među čestitarima je bilo dosta poznatih lica, poput Željke Jurić- Mitrović, pjesnikinje koje se šira javnost najviše sjeća kao uplakane šestogodišnje djevojčice u plavom kaputiću u nemilim scenama nakon pada Vukovara.

Svojim prijateljima došao je čestitati i Ivan Gudelj, legendarni nogometaš Hajduka:

Zaista, imam dosta prijatelja u Udruzi 72. bojne VP. Posebno mi je drago što sam u Kninu, simbolu hrvastek slobode, i što možemo odati počast svima koji su stvarali samostalnu Hrvatsku – naglasio je Gudelj.

Obljetnicu su uveličali i članovi KUU “Sv. Kliment” iz Gornjeg Sitnog koji su izveli predstavu o stradanjima u Škabrnji autorice Mladenke Gruica.

Podijeli

Pogledajte još...

Pripadnici tima VP sudjelovali u provedbi bojevog gađanja multinacionalne vojne policije

Pripadnici tima vojne policije sudjelovali su u provedbi bojevog gađanja multinacijonalne vojne policije na vojnom …