Home / naslovnica / U Bruxellesu potpisan Memorandum o Školi vojne policije u Kabulu

U Bruxellesu potpisan Memorandum o Školi vojne policije u Kabulu

U Bruxellesu potpisan Memorandum o Školi vojne policije u Kabulu

ČETVRTAK, 06 LISTOPAD 2011,

Memorandum o razumijevanju sudionika Škole vojne policije u Kabulu potpisali su danas, u četvrtak 6. listopada 2011. u sjedištu NATO-a u Bruxellesu ministri obrana Hrvatske, Makedonije, Crne Gore i Albanije, a u toj inicijativi sudjeluju i Slovenija – koja je ranije potpisala memorandum te Bosna i Hercegovina koja će ga potpisati po uspostavi vlasti u toj zemlji.

“Hrvatska je kao odgovorna članica NATO-a preuzela inicijativu u vlastitoj regiji, okupila zemlje iz svoje regije koje su ili članice NATO-a ili aspiranti za članstvo i time na izravan način provodi ono što na političkoj razini deklariramo kada su u pitanju NATO i buduće članstvo u EU-u a to je da će Hrvatska igrati aktivnu, predvodničku ulogu i pomagati zemljama iz regije da ostvare svoje euroatlantske aspiracije”, rekao je ministar obrane Davor Božinović uoči potpisivanja. “Ova suradnja između Hrvatske, BiH, Slovenije, Makedonije i Crne Gore uz podršku američih partnera šalje poruku da države koje su donedavno bile objekt međunarodnih mirovnih operacija, danas mogu zajednički nastupati u kriznim žarištima u svijetu, a to je i poruka Afganistancima da se investiranje u mir i sigurnost isplati”, naglasio je ministar Božinović. Obučavanje obučavatelja policijskih snaga u Afganistanu izravan je doprinos ostvaranju cilja NATO-ove operacije da se afganistanske snage sigurnosti osposobe za preuzimanje odgovornosti u svojoj državi, a upravo ovakav doprinos je jedan i od najtraženijih u misiji ISAF u Afganistanu.

Trenutačno je u okviru Škole vojne policije u Afganistanu u kojoj je vodeća nacija Hrvatska, ukupno angažirano 30-tak mentora za obuku afganistanske vojne policije, od kojih 21 iz Oružanih snaga RH, dva iz Crne Gore, dva iz Slovenije, jedan iz Albanije, tri iz Makedonije koja će u 2012 uputiti i dodatnih šest instruktora, dok se iz BiH očekuje slanje 10 instruktora tijekom 2012.

Memorandum o razumijevanju potpisan je na marginama dvodnevnog sastanka ministara obrane NATO-a, koji je u četvrtak završio u Bruxellesu. “Taj sastanak je pokazao da je NATO nezamjenjiv čimbenik sigurnosti u suvremenom svijetu jer to pokazuje ukupan angažman Saveza u kriznim žarištima u Afganistanu, Libiji i na Kosovu. U svim tim kriznim žarištima uloga NATO-a se prepoznaje kao nezamjenjiva”, rekao je ministar Božinović. Osim o savezničkim misijama na sastanku su ministri razgovarali o transformaciji NATO-a i boljoj koordinaciji svih aktivnosti, kako bi se unatoč financijskoj i gospodarskoj krizi povećala učinkovitost Saveza.

Ministar obrane Božinović je održao i dva bilateralna sastanka. S češkim kolegom Alexandrom Vondrom razgovarao je o mogućnosti uspostave zajedničke obuke za pilote helikoptera. To bi bio zajednički projekt Češke, Hrvatske i Sjedinjenih  Američkih Država, gdje bi se temeljna obuka obavljala u Češkoj, a naprednija letačka u Hrvatskoj. To bi također bio jedan od primjera kako zemlje mogu zajednički nastupiti da još povećaju učinkovitost Saveza, a da neka sposobnost svima zajedno
bude jeftijija, istaknuto je na sastanku sa češkim ministrom obrane. S belgijskim kolegom Pieterom De Cremom, ministar obrane Božinović potpisao je bilateralni sporazum o vojnoj suradnji između oružanih snaga dviju zemalja.

Podijeli

Pogledajte još...

Pripadnici tima VP sudjelovali u provedbi bojevog gađanja multinacionalne vojne policije

Pripadnici tima vojne policije sudjelovali su u provedbi bojevog gađanja multinacijonalne vojne policije na vojnom …