Home / naslovnica / U Bilju se okupili veterani 68.bojne Vojne policije

U Bilju se okupili veterani 68.bojne Vojne policije

U Bilju se okupili veterani 68.bojne Vojne policije

 U organizaciji udruge branitelja i veterana vojne policije, podružnice Osječko Baranjske županije, 29.listopada 2011.u  Bilju u Domu Kulture su se okupili veterani 68.BVP i članovi udruge vojne policije.

Nakon minute šutnje za poginule Vojne policajce i Hrvatske branitelje šezdesetak pripadnika prisjetilo se svojih kolega i prijatelja koji su položili svoje živote za Domovinu Hrvatsku.

Gospodin Ivan Delija  pozdravio je nazočne i održao prigodan govor. Dan kasnije su zapaljene svijeće na grobovima svih poginulih pripadnika 68.bVP.

Sa suborcima je bio i brigadir Željko Ljubas zapovjednik Pukovnije Vojne policije (pukovnija VP je pravni sljednik 68.bVP)

Za ovo druženje pobrinuli su se organizatori Ivan Delija, Mijo Kečinović, Siniša Romer, Velimir Marcijus i Mišo Jurišić.

Tijekom druženja udrugi branitelja i veterana vojne policije iz Domovinskor rata pristupio je veći broj pripadnika vojne policije ispunivši pristupnice udruge.

 68.bojna Vojne policije  „7.prosinca 1991 – 1.siječnja 2008“.

 Početkom velikosrpske agresije na Hrvatsku i osnivanjem Zbora narodne garde formiraju se i manje postrojbe Vojne policije pri brigadama ZNG-a. S vremenom od tadašnjih desetina i vodova nastaju satnije VP-a, a ubrzo se pokazala potreba za teritorijalnom organizacijom i većih ustrojbenih cjelina te je odlukom tadašnjeg ministra obrane Gojka Šuška 7. prosinca 1991. formiran 68. bataljun VP-a sa sjedištem u Osijeku. Postrojba je obavljala vojnopolicijske zadaće u zoni odgovornosti koja je obuhvaćala pet slavonskih županija, a tijekom Domovinskog rata pripadnici postrojbe sudjelovali su u brojnim akcijama i operacijama, kako na slavonskom i posavskom ratištu tako i na južnom bojištu – od Zadra do Dubrovnika – te u obrambenim operacijama Zid i Feniks, kao i vojno-redarstvenoj akciji Bljesak.Tijekom ratnih godina kroz postrojbu je prošlo više od 1200 pripadnika od kojih su 32 poginula ili umrla, a 102 ranjena. “Svi pripadnici bojne koji su bili u postrojbi u tim ratnim vremenima moraju biti ponosni i svjesni činjenice da su živjeli u povijesnom vremenu.Postrojba je ugašena 1.siječnja 2008.i ulazi u sastav Pukovnije Vpjne policije.

Podijeli

Pogledajte još...

Pripadnici tima VP sudjelovali u provedbi bojevog gađanja multinacionalne vojne policije

Pripadnici tima vojne policije sudjelovali su u provedbi bojevog gađanja multinacijonalne vojne policije na vojnom …