Home / naslovnica / Tim VP sudjelovao na natjecanju za značku osposobljenosti njemačkih Oružanih snaga

Tim VP sudjelovao na natjecanju za značku osposobljenosti njemačkih Oružanih snaga

Pripadnici 8. hrvatskog kontingenta sudjelovali su na vojnom natjecanju za značku osposobljenosti njemačkih Oružanih snaga (German Armed Forces Proficiency Badge). Natjecanje se održalo od 13. do 17. prosinca 2021. u vojarni Bemowo Piskie i okolici u Republici Poljskoj u organizaciji Borbene grupe Poljska, a pod stručnim vodstvom pripadnika oružanih snaga Savezne Republike Njemačke.

Ukupno je natjecanju pristupilo oko 400 pripadnika Borbene grupe Poljska i pripadnika poljskih snaga teritorijalne obrane. Za njemačku značku natjecalo se 13 pripadnika 8. hrvatskog kontingenta, među kojima i 3 pripadnika Tima vojne policije. Hrvatski pripadnici ukupno su osvojili 5 zlatnih, 5 srebrnih i 1 brončanu značku. Iz Tima VP zlatnu značku osvojio je desetnik Matija Radielović dok je srebrnu značku osvojio narednik Ivan Miletić.

Tim vojne policije drži svoju fizičku spremnost na visokoj razini i uvijek rado sudjeluje na sportskim natjecanjima gdje imaju priliku pokazati svoje sposobnosti i borbeni duh. Svrha ovakvih natjecanja je demonstracija dostignutih psihofizičkih sposobnosti pojedinaca, jačanje natjecateljskog duha i probijanje vlastitih granica izdržljivosti.

„Motivacija smo jedni drugima, zajedništvo ekipe je bitan element koji dovodi do cilja, a i odličan je osjećaj natjecati se u međunarodnom okruženju i pokazati koliko smo dobri. Bilo je ovo još jedno dobro iskustvo“,  rekao je narednik Ivan Miletić, voditelj Tima VP.

Natjecanje se sastojalo od dva djela: test tjelesnih sposobnosti i test vojnih disciplina. Preduvjet za natjecanje bio je završen CLS i CBRN tečaj, odnosno tečaj iz prve pomoći i osnovni tečaj NBK zaštite. Test tjelesnih sposobnosti (basic fitness test) uključivao je šprint na 110 m, izdržaj u zgibu i trčanje dužine 1 km. Drugi dio natjecanja uključivao je vojne discipline (military training part): instinktivno gađanje pištoljem NATO kalibra 9 mm na 5, 10 i 15 m, plivanje u odori na 100 m te završna pješačka hodnja s teretom od 15 kg na 6, 9 ili 12 km, ovisno o ranije ostvarenim rezultatima. Sve discipline bile su vremenski ograničene, ali i eliminacijske ukoliko se ne ostvari zadani standard. Svaka pojedina disciplina nosi bodove, a na temelju ukupno ostvarenih rezultata bilo je moguće osvojiti brončanu, srebrnu ili zlatnu značku.

Tim VP nalazi se u sastavu 8. hrvatskog kontingenta koji je dio Borbene grupe Poljska koja je integrirana u sastav 15. mehanizirane brigade vojske Republike Poljske, a čine ju pripadnici oružanih snaga Republike Hrvatske, Rumunjske, Ujedinjene Kraljevine i SAD-a koja je ujedno i vodeća nacija unutar Borbene grupe.

Izvor: MORH

Podijeli

Pogledajte još...

Odlikovani Vojni policajci

Čestitamo odlikovanim pripadnicima Vojne policije foto galerija izvor: predsjednik.hr Podijeli