Home / naslovnica / Svečanost u Lori za 73. bojnu vojne policije

Svečanost u Lori za 73. bojnu vojne policije

U vojarni “Admiral flote Sveto Letica – Barba” u Lori svečano je obilježena 29. godišnjica osnivanja 73. bojne vojne policije, postrojbe kroz koju je prošlo oko 950 djelatnih i pričuvnih pripadnika.

Cvijeće i svijeće su na spomen-ploču u ratnoj luci položili su veterani 73. bojne i pripadnici 4. satnije Pukovnije vojne policije predvođeni zapovjednikom bojnikom Josipom Titlićem i Prvim dočasnikom časničkim namjesnikom Tomislavom Čužićem , aktivne postrojbe koja baštini tradiciju spomenute ratne jedinice.
Sedam pripadnika naše bojne bojne poginulo je tijekom Domovinskog rata, a jedan se vodi kao nestali u borbenim djelovanjima. Ne zaboravimo, 73. bojna vojne policije odlikovana je Ordenom Nikole Šubića Zrinskog. U trenutku ustrojavanja naše bojne Split je bio u okruženju, a u cjelokupnom splitskom akvatoriju bili su brodovi takozvane Jugoslavenske ratne mornarice. Crnogorske pljačkaške horde već su nadirale prema Dubrovniku, a u starim zidinama pulskih vojarni vrilo je ludilo. U takvim uvjetima rodila se Hrvatska ratna mornarica, a admiral Stevo Letica Barba zapovjedio im je ustrojavanje postrojbe Vojne policije i odmah im dao prve zadaće. Od tada do kraja svojeg ratnog puta pripadnici 73. bojne borili su se na svim dalmatinskim bojišnicama – naglašeno je tijekom proslave 29. rođendana jedne od dviju splitskih vojnopolicijskih jedinica.

Podijeli

Pogledajte još...

Predsjednik Milanović vukovarskim braniteljima uručio izvanredna promaknuća i poručio: Hrvatska vas nije zaboravila

Povodom obilježavanja 30. obljetnice 204. brigade HV-a i 30. obljetnice Bitke za Vukovar Predsjednik Republike …