Home / naslovnica / Svečanost u Lori za 73. bojnu vojne policije

Svečanost u Lori za 73. bojnu vojne policije

U vojarni “Admiral flote Sveto Letica – Barba” u Lori svečano je obilježena 29. godišnjica osnivanja 73. bojne vojne policije, postrojbe kroz koju je prošlo oko 950 djelatnih i pričuvnih pripadnika.

Cvijeće i svijeće su na spomen-ploču u ratnoj luci položili su veterani 73. bojne i pripadnici 4. satnije Pukovnije vojne policije predvođeni zapovjednikom bojnikom Josipom Titlićem i Prvim dočasnikom časničkim namjesnikom Tomislavom Čužićem , aktivne postrojbe koja baštini tradiciju spomenute ratne jedinice.
Sedam pripadnika naše bojne bojne poginulo je tijekom Domovinskog rata, a jedan se vodi kao nestali u borbenim djelovanjima. Ne zaboravimo, 73. bojna vojne policije odlikovana je Ordenom Nikole Šubića Zrinskog. U trenutku ustrojavanja naše bojne Split je bio u okruženju, a u cjelokupnom splitskom akvatoriju bili su brodovi takozvane Jugoslavenske ratne mornarice. Crnogorske pljačkaške horde već su nadirale prema Dubrovniku, a u starim zidinama pulskih vojarni vrilo je ludilo. U takvim uvjetima rodila se Hrvatska ratna mornarica, a admiral Stevo Letica Barba zapovjedio im je ustrojavanje postrojbe Vojne policije i odmah im dao prve zadaće. Od tada do kraja svojeg ratnog puta pripadnici 73. bojne borili su se na svim dalmatinskim bojišnicama – naglašeno je tijekom proslave 29. rođendana jedne od dviju splitskih vojnopolicijskih jedinica.

Podijeli

Pogledajte još...

Pripadnici Pukovnije Vojne policije, obilježili prvu godišnjicu tragične pogibije vojnog policajca razvodnika Darka Mujića

Pripadnici Pukovnije vojne policije obilježili su godišnjicu pogibije razvodnika Darka Mujića polaganjem  vijenaca i paljenjem …