Home / naslovnica / SPORTSKI CENTAR DOBIO IME HEROJA VOJNE POLICIJE ‘Živimo u miru zahvaljujući junacima poput Ante Bužančića’

SPORTSKI CENTAR DOBIO IME HEROJA VOJNE POLICIJE ‘Živimo u miru zahvaljujući junacima poput Ante Bužančića’

Na igralištu Osnovne škole Ravne njive održana je svečanost prilikom koje je Sportski centar dobio ime poginulog hrvatskog branitelja Ante Bužančića.

U ime Udruge branitelja 72. bojne Vojne policije na početku je govorio Zlatko Čipčić.

– Prije 24 godine poginuo je posljednji hrvatski ratnik u Domovinskom ratu Ante Bužančić. Ovaj turnir već šestu godinu organiziramo njemu u čast. Čuvajući uspomenu na našeg Antu pokazujemo da pripadnici 72. bojne Vojne policije čuvaju dignitet Domovinskog rata vodeći računa o svim herojima koji su položili živote za svoju Hrvatsku. Svim našim pripadnicima ljudi su uvijek bili na prvom mjestu i zato se nikada nećemo odreći svojih suboraca bez obzira na razne političke pritiske i montirane sudske procese. Veterani 72. bojne Vojne policije nikad se nisu libili govoriti istinu i boriti se za svakog pripadnika pobjedničke Hrvatske vojske i nikad neće biti u službi bilo koje politike koja će štetiti hrvatskim braniteljima i hrvatskom narodu, za razliku od nekih uhljeba iz krovnih udruga kojima su najbitnije fotelje i stranačka kadroviranja. Iznimno sam sretan što su se na turniru okupili pripadnici svih ratnih postrojbi grada Splita i pripadnici 126. brigade iz Sinja, te pripadnici 9. brigade iz Gospića. Vjerujem da će jednog dana ova škola nositi ime Ante Bužančića – rekao je Čipčić uz pozdrav ‘za dom i slobodu hrvatskog naroda’.
Ante Sanader imao je ulogu izaslanika predsjednika hrvatske Vlade.

– Čestitam vam na ovom činu sjećanja na pripadnika vaše postrojbe. S tim čuvamo uspomenu na njega i na sve hrvatske branitelje, na sve one koji su dali život za Hrvatsku da mi danas možemo u slobodi uživati, raditi, stvarati. Hrvatska će biti onakva kakvu je mi napravimo. U ime Vlade RH želim vam svako dobro, kao i do sada Vlada stoji uz hrvatske branitelje. To se vidjelo i novim zakonom o hrvatskim braniteljima. Ovo je prva hrvatska Vlada koja ima dva ratna zapovjednika, dva generala Hrvatske vojske kao ministre. Domovinski rat je temelj moderne hrvatske države.

U ime predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović govorio je njen izaslanik Marko Vukasović.
– Izuzetna mi je čast što vas mogu pozdraviti u ime predsjednice RH gospođe Kolinde Grabar-Kitarović i zajedno s vama svjedočiti otvaranju ovog Centra koji će od danas nositi ime hrvatskog branitelja, hrvatskog viteza, ime heroja Ante Bužančića. Nakon operacije Oluja srpske snage su bile poražene. Trebalo je poduzeti još dvije vojne operacije kako bi se u potpunosti porazila srpska vojska. Znao je to dobro prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman i organizirajući dvije operacije na prostoru Bosne i Hercegovine, srpske snage su u potpunosti poražene, ponižene i natjerane na bezglavo povlačenje. Zahvaljujući junacima poput Ante Bužančića i drugih koji su dali svoje živote mi danas živimo u miru i slobodi. Hvala svima onima koji njeguju i čuvaju istinu o Domovinskom ratu. Hvala vam za Hrvatsku.

Emotivan je bio splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban.

– Od svih govornika koji su govorili, osim možda Čipe, meni je nekako najteže. Ja sam Antu osobno poznavao, generacija smo ’60. godište. Znali smo se, poglavito generacije tih vremena s Neslanovca i Brda su bile povezane sa Solinom. Nakon Oluje se dogodio general Pauk, zatim Ante, te se u našim krugovima pričalo; ‘O, Bože, zar je to moguće, sad kada je gotovo sve?’ Očito je Bog imao druge planove. Heroje koji su spasili i oslobodili Hrvatsku, koji su Hrvatskoj donijeli toliko čeznutu slobodu, Bog je rekao trebaju meni. Hvala inicijatorima na ovoj inicijativi za ovaj Sportski centar. Sjetit ćemo se mi malo stariji kada je gotovo svaki grm nosio nekakva imena iz povijesti, pa što ne bi iz najnovije hrvatske povijesti se nosila imena onih koji su dali svoje živote za ovu domovinu. Nastavite dalje s tim inicijativama, puno podršku imate od Županije. Kada se ovako družite svi ste pobjednici sjećajući se svojih kolega koji su u najtežoj utakmici svog života bili s vama rame uz rame.

Sa suzama je nekoliko riječi prozborio i Marko Bužančić, brat poginulog hrvatskog branitelja.

– Zahvaljujem se svima koji su uložili trud da dođe do otvaranja ovog Sportskog centra Ante Bužančić. Hvala svim ekipama koje su se odazvale na turnir – rekao je Marko Bužančić, a zatim je otkrivena spomen ploča koju je blagoslovio lokalni župnik don Šime Doljanin.

TKO JE ANTE BUZANČIĆ

17.listopada 1995. godine poginuo je pripadnik Antiterorističkog voda 72. bojne Vojne policije – Split Ante Bužančić Tico. Nakon uspješno izvedene operacije “Južni potez” hrvatske snage zaustavile su se 23 kilometra od Banja Luke. Zauzele su Hidroelektranu Bočac te preuzele nadzor nad cijelim elektroenergetskim sustavom na rijeci Vrbas o kojem je ovisila Banja Luka i velik dio Bosanske Krajine. Na intervenciju SAD-a operacija je zaustavljena. Pripadnici 72. bojne Vojne policije – Split, koji su sudjelovali u osvajanju HE Bočac, 14. listopada 1995. zamijenjeni su svježim snagama. Nakon što su 17. listopada srpske snage krenule u protuudar snage 72. bojne VP vraćene su na područje HE Bočac. U kasnim popodnevnim satima pripadnici Antiterorističkog voda 72. bojne Vojne policije odbili su kod zaseoka Gradina napad, no u borbama je poginuo Ante Bužančić. Tri dana nakon pogibije, 20. listopada, pripadnici Antiterorističkog voda 72. bojne VP povučeni su u Split kako bi dostojno ispratili poginulog suborca Antu, posljednjeg poginulog hrvatskih vojnika u Domovinskom ratu.

Izvor.dalmatinskiportal.hr

 

Podijeli

Pogledajte još...

Pripadnici tima VP sudjelovali u provedbi bojevog gađanja multinacionalne vojne policije

Pripadnici tima vojne policije sudjelovali su u provedbi bojevog gađanja multinacijonalne vojne policije na vojnom …