Home / naslovnica / Split: Pogledajte priču o 72. bojni Vojne policije

Split: Pogledajte priču o 72. bojni Vojne policije

Split: Pogledajte priču o 72. bojni Vojne policije

 O jednoj  od najelitnijih postrojbi Hrvatske vojske na južnom bojištu – 72. bojni Vojne policije, koja je 13. prosinca 1991. godine osnovana u Splitu, mogli bi se napisati romani, no za to sada ovdje nemamo vremena.

Ipak, treba kazati da je postrojba koja je osnovana iz Samostalne satnije Vojne policije Četvrte brigade prošla sva dalmatinska bojišta, ali i ona u BiH, kroz akcije koje su prethodile “Oluji”, te u nastavku operacija koje su okončane pred Banja Lukom.

Ova postrojba, kroz koju je tijekom Domovinskog rata prošlo oko 2.500 pripadnika, u subotu  obilježava dvadesetu godišnjica ustrojavanja (u 10 sati polaganjem vijenaca na Lovrincu, u 11 sati svetom misom zadušnicom u crkvi sv. Ante u Poljudu, te u 12 sati prigodom svečanošću u Domu Hrvatske vojske).

Kako je nemoguće kroz jedan tekst ispričati priču o postrojbi koja je uz  borbene obavljala i redovite vojnopolicijske zadaće, za što su dobivali priznanja od ministra obrane Gojka Šuška, generala Mirka NorcaAnte Gotovine, te prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, najbolje je da ovom prigodom barem dio priče ispričaju fotografije iz ratnog albuma 72. bojne Vojne policije.

Fotografije bojne koja je u Domovinskom ratu izgubila 12 pripadnika, oslobađajući okupirana područja pod sloganom “Za dom i slobodu hrvatskom narodu!”

Split: 72. bojna Vojne policije u subotu slavi 20. obljetnicu

 Naša je postrojba imala izuzetnu težinu na bojištu, i nakon Četvrte brigade, imala je u Domovinskom ratu najveće zadaće na području od Paga do Prevlake – kazuje nam Zlatko Čipčić, predsjednik Udruge veterana 72. i 73. bojne Vojne policije, uoči velike obljetnice čije obilježavanje bivši vojni policajci spremaju za subotu.

Naime, dvadeseta godišnjica ustrojavanja 72. bojne Vone policije obilježit će se u subotu,10. prosinca. Prvo će se na Lovrincu u 10 sati položiti vijenci a zatim će se u 11 sati u crkvi sv. Ante na Poljudu održati sveta misa zadušnica za sve poginule i nestale hrvatske branitelje.

Potom će se u Domu HV-a u Poljudu, s početkom u 12 sati održati prigodna svečanost, na kojoj će se uz veterane Vojne policije, naći i suborci iz ostalih postrojbi, gradski i županijski dužnosnici, a svima će se obratiti ratni zapovjednik 72. bojne Vojne policije pukovnik Mihael Budimir, te brigadir Tomislav Jukić, izaslanik načelnika Glavnog Stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske.

– Pozivamo sve svoje ratne pripadnike, suborce, veterane, dragovoljce, obitelji poginulih te drage prijatelje na zajedničko obilježavanje jubilarne dvadesete obljetnice u subotu, 10. prosinca. Prilika je to da se prisjetimo dana ponosa i slave kada smo svi kao jedan klicali “za dom i slobodu hrvatskom narodu!” – kaže Zlatko Čipčić, s kojim smo razgovarali u prostorijama Udruge koje se nalaze u Splitu.

Zajedno sa Čipčićem, u Udruzi zatječemo i njegove suborce, koji ubrzano pripremaju obilježavanje dvadesete godišnjicu ustrojavanja 72. bojne Vojne policije. To su Marko Rogić, Zvonimir Škaro, Miro Primorac, Tino Milas i Željko Kovačević.

Svi se rado sjećaju dana kada je njihova postrojba, 13. prosinca 1991. godine, osnovana po zapovijedi  ministra obrane Gojka Šuška. A nastali su iz Samostalne satnije Vojne policije Četvrte brigade.

– Kroz 72. bojnu Vojne policije je tijekom Domovinskog rata prošlo oko 2.500 pripadnika, a puna formacija je 1995. godine iznosila 1.045 pripadnika. Uz borbene zadaće imali smo, dakako i stalne vojnopolicijske poslove – dodaje Miro Primorac.

Od veljače ove godine ponovno su okupljeni u Udrugu veterana 72. i 73. bojne policije. Osim obilježavanja slavnih datuma i promicanja istine o Domovinskom ratu, u Udruzi će, kažu nam Čipčić i Primorac, pomoći rješavati probleme s kojima se susreću njihovi članovi, ali i ostali suborci.

Već su uspostavili suradnju s udrugama veterana Četvrte brigade i kao i specijalne policije – BATT Split. Prostorije im se nalaze u Rendićevoj 10, tel. 386 – 914.

Foto: Ratni album 72. bojne Vojne policije

Podijeli

Pogledajte još...

Pripadnici tima VP sudjelovali u provedbi bojevog gađanja multinacionalne vojne policije

Pripadnici tima vojne policije sudjelovali su u provedbi bojevog gađanja multinacijonalne vojne policije na vojnom …