Home / foto / Službeni psi Vojne policije na MEĐUNARODNOJ IZLOŽBI PASA CACIB

Službeni psi Vojne policije na MEĐUNARODNOJ IZLOŽBI PASA CACIB

OSRH
Službeni psi Vojne policije na MEĐUNARODNOJ IZLOŽBI PASA CACIB
Međunarodna izložba pasa CACIB Zagreb, održana 5. i 6. ožujka na Zagrebačkom velesajmu, okupila je izlagače iz 24 zemlje. Svakoga dana u programu je sudjelovalo oko 900 pasa različitih pasmina, a službeni psi Pukovnije Vojne policije HKoV-a na njoj su se predstavili pokaznim vježbama

Tom i Heike, službeni psi Pukovnije Vojne policije HKoV-a, pljesak okupljene publike osvojili su demonstracijom svojih sposobnosti tijekom izvođenja vježbe. Njemačka ovčarka Heike, koja se nedavno vratila iz Afganistana gdje je pratila pripadnike 15. kontingenta OSRH-a u međunarodnoj mirovnoj misiji, na pokaznoj vježbi je, zajedno sa svojim vodičem, desetnikom Markom Merićem, pokazala kako dobro uvježban službeni pas traži eksploziv, i kako se pažljivo ponaša s eksplozivom kada ga pronađe. Belgijski ovčar Tom, zajedno sa svojim vodičem, desetnikom Draženom Pavelićem, izveo je niz vježbi – od onih jednostavnijih kao što je hodanje uz nogu ili promjena smjera kretanja, do vrlo složenih i na trenutke spektakularnih akcija. U vježbama tijekom kojih su simulirane složene talačke situacije uz prijetnju vatrenim oružjem, ili situacije u kojima sumnjiva osoba ne želi izaći iz automobila i prijeti vatrenim oružjem, Tomova sjajna uigranost s vodičem i njegove eksplozivne reakcije označavali su gotovo trenutačno razrješenje moguće krizne situacije. Nije to bila demonstracija tek puke pseće poslušnosti ili dresiranosti, već demonstracija povjerenja, uzajamnog razumijevanja čovjeka i psa, a onda i njihove nepobjedivosti koja proizlazi iz takvog, sretnog savezništva.
Desetnik Dražen Pavelić je vojnik, profesionalac, vodič i iskusan instruktor službenih pasa u Pukovniji Vojne policije HKoV-a – no, gledajući Toma, belgijskog ovčara u dobi od četiri i pol godine, kratko i bez oklijevanja kaže “Da, to je prijateljstvo.” On ga je iz legla odabrao dok je ovaj još bio trapavo i razigrano štene, on mu je dao ime i uz njega je Tom rastao, učio i naučio sve ono što ga danas čini vrhunskim zaštitno-tragačkim službenim psom. “A što je najvažnije da bi pas postao takvim?”, pitamo. I opet je desetnik Pavelić kratak: “Najvažnije je pseće sretno djetinjstvo.” Naravno, nakon dobrih temelja postavljenih u prvoj godini života psa, slijedi višemjesečni proces posebne obuke, sati vježbanja, polaganja ispita, pa postupak dobivanja licencije i tijekom tog vremena su pas i njegov vodič stalno zajedno. Takvo zajedništvo u kojem se čovjek i pas navikavaju jedan na drugoga, grade svoj odnos i uzajamno se vežu važan je dio obuke pasa. Tako se odgajaju operativni psi sposobni za obavljanje najsloženijih službenih zadaća, kao što je detekcija eksploziva, opojnih droga, pregled prostora ili vozila, pretres sumnjivih prostora, osiguranje osoba, objekata, važnih događaja i drugih oblika zaštitno-tragačkih aktivnosti. Pouzdani, i u složenim situacijama nezamjenjivi, ovakvi psi su postali redoviti pratitelji pripadnika hrvatskih OS-a u međunarodnim mirovnim misijama.


Dok mi razgovaramo, Tom je naćulio uši, nakrivio glavu i strpljivo, bez pokreta, netremice promatra. Čini mi se kako on osluškuje Pavelićevu boju glasa, primjećuje razlike u brzini kojom on govori, uočava promjene izražaja njegova lica i prati mu držanje tijela. Službenim riječima rečeno, Tom je vrhunski zaštitno-tragački službeni pas koji služi kao pokazni pas za prezentacije Vojne policije. Manje službeno, no ništa manje stvarno – Tom je Pavelićev pas, a desetnik Pavelić je Tomov čovjek. I oni su, prije svega, prijatelji. Sve ostalo dolazi nakon toga.

Pukovniju Vojne policije HKoV-a su na izložbi CACIB Zagreb 2011. na najbolji način predstavili narednik Ante Cvitanović, narednik Mato Ravenšćak, desetnik Marko Merić i njemačka ovčarka Heike, stožerni narednik Damir Zajec te desetnik Dražen Pavelić i belgijski ovčar Tom.

 

Podijeli

Pogledajte još...

Pripadnici tima VP sudjelovali u provedbi bojevog gađanja multinacionalne vojne policije

Pripadnici tima vojne policije sudjelovali su u provedbi bojevog gađanja multinacijonalne vojne policije na vojnom …