Home / naslovnica / desetnik Ivan Lesko i vojnik Marko Brkanović iz Pukovnije Vojne policije na prijemu kod predsjednice RH

desetnik Ivan Lesko i vojnik Marko Brkanović iz Pukovnije Vojne policije na prijemu kod predsjednice RH

Vojnik Marko Brkanović

Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović primila je najbolje vojnikinje i vojnike, dočasnice i dočasnike Oružanih snaga Republike Hrvatske u 2016. godini.

„Baš ste vi primjer sposobnosti, znanja, kreativnosti i motivacije koju Oružane snage mogu ponuditi. Gledajući vas ovdje, svi imamo iz prve ruke priliku posvjedočiti upravo ono o čemu govorim od početka svog mandata: da su ljudi naše najveće bogatstvo, ali i vrijednost o kojoj moramo najviše skrbiti“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

Izrazila je zadovoljstvo zbog povećanja obrambenog proračuna te izrazila nadu kako će povećano ulaganje u obrambeni sektor omogućiti i bolju brigu o ljudskim potencijalima te dati dodatni polet za izvršavanje zadaća. Nadalje, govoreći o zadaćama, Predsjednica je kazala kako one nisu lake. „Sigurnost i stabilnost u mnogim zemljama koje nas okružuju, posebice na istoku i jugu Europe, narušena je pa je vjerojatnost sigurnosnih ugroza u porastu. Svatko od vas ima specifičnu zadaću, ali je svaka od tih zadaća jednako vrijedna, kako pripadnika Hrvatske kopnene vojske, tako i pripadnika Središnjice za komunikacijsko-informacijske sustava i Zapovjedništva za potporu“, istaknula je.

Svaka grana, zapovjedništvo i postrojba morat će nadograditi svoja dosadašnja znanja i sposobnosti, kako unutar nacionalnih okvira, tako i u međunarodnom okružju, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović. Dodala je kako su nekim postrojbama već dodijeljene nove zadaće, poput Pukovnije Vojne policije, kojoj je jedna od novih dužnosti pružanje pomoći pripadnicima Ministarstva unutarnjih poslova u zaštiti državne granice u slučaju novog migrantskog vala.

„Osim truda koji Oružane snage moraju uložiti da bi učinkovitije i kvalitetnije provodile svoje zadaće, vrlo je važno i strateško vodstvo koje će odrediti smjer takvih napora i hrvatske prioritete unutar međunarodnog okruženja“, kazala je hrvatska Predsjednica. Istaknula je kako očekuje da će donošenjem Strategije nacionalne sigurnosti i Zakona o domovinskoj sigurnosti strateški okvir za djelovanje Oružanih snaga biti znatno nadograđen te će uvelike pridonijeti sinergiji napora unutar cjelokupnog sustava nacionalne sigurnosti Republike Hrvatske.

Predsjednica i vrhovna zapovjednica poručila je najboljim vojnikinjama, vojnicima, dočasnicama i dočasnicima da ne posustaju u svojim naporima i motivaciji za njihov poziv. „Budite drugima i primjer i inspiracija. Vaši zapovjednici znaju prepoznati vaš doprinos i, u mnogo slučajeva žrtvu, koju ste spremni i voljni podnijeti da biste izvršavali sve što se od vas očekuje, pa i više od toga“, kazala je te ujedno zahvalila njihovim obiteljima na potpori koju im pružaju.

„Nemojte smatrati današnji dan vrhuncem vaše karijere, nego tek početkom onog što možete postići. Zato budite hrabri, inovativni i kreativni. Prenosite svoje znanje ne samo na svoje podređene i kolege nego i na svoje nadređene. Pokažite inicijativu, predlažite rješenja i poboljšanja i djelujte proaktivno. Cjelokupan obrambeni sustav bit će onoliko uspješan koliko budete i vi, pa se nadam da će i drugi prihvatiti vaš način života i rada“, zaključila je predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović.

Vojnik Marko Brkanović pripadnik je 3.satnije Vojne policije iz Đakova dok je desetnik Ivan Lesko pripadnik 1.satnije Vojne policije iz Zagreba.

Čestitamo kolegama na zasluženom priznanju koje su zaslužili svojim trudom, radom, zalaganjem i poštenjem, pridržavajući se etičkog kodeksa pripadnika Vojne policije a koje je prepoznao dočasnički zbor Vojne policije i dočasnikči lanac potpore.

Podijeli

Pogledajte još...

Pripadnici tima VP sudjelovali u provedbi bojevog gađanja multinacionalne vojne policije

Pripadnici tima vojne policije sudjelovali su u provedbi bojevog gađanja multinacijonalne vojne policije na vojnom …