Home / Vojna policija / SATNIJA SPECIJALNE VOJNE POLICIJE

SATNIJA SPECIJALNE VOJNE POLICIJE

SATNIJA SPECIJALNE VOJNE POLICIJE

SELEKCIJSKA OBUKA za prijam novih pripadnika

Od stotinjak kandidata, koliko ih se javilo na natječaj, ostalo je njih 17, a selekcijsku obuku uspješno je privelo kraju samo osam. To najbolje pokazuje kako je teško postati vojnopolicijski specijalac

Podrazumijeva se da svaka postrojba koja u nazivu nosi predznak specijalna ima najbolje obučene pripadnike. Znanja i sposobnosti stječu dugotrajnom, iscrpljujućom obukom u najtežim uvjetima. Ulazni kriteriji za pristupanje specijalnim postrojbama su visoki, a naglasak je jedino na kvaliteti.
Tako je i sa Satnijom specijalne Vojne policije Pukovnije Vojne policije HKoV-a koja je uspješno privela kraju još jednu selekcijsku obuku za prijam novih pripadnika. Obuka u trajanju 35 dana u cijelosti se provodila na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” Slunj. Od stotinjak kandidata, koliko ih se javilo na natječaj, ostalo je njih 17, a selekcijsku obuku uspješno je privelo kraju samo osam. To najbolje pokazuje kako je teško postati vojnopolicijski specijalac. Selekcijsku obuku vodio je poručnik Alenko Tonković. Ostali su, kaže Tonković, samo najsposobniji, najizdržljiviji, najbolji koji su se tijekom 35 dana terenskog života uspješno nosili sa svim zaprekama i naporima koji su išli do krajnjih granica izdržljivosti. Spavanje u šatorima, patrol-bazama, na otvorenom u svim vremenskim uvjetima. Svakodnevni fizički i psihički napori, izvršavanje zahtijevanih zadaća pod stresom, nespavanje, samo je manji dio obuke koja se ni u jednom trenutku nije prekidala. Svakodnevno se radilo i po 18, 19 sati, a sve su se radnje i postupci nadzirali i ocjenjivali. Tijekom obuke provodila su se i psihološka testiranja. Da bi izdržali sve to, ovi su mladići doista davali najbolje od sebe.

Selekcijskoj je obuci, pojasnio je poručnik Tonković, prethodila predselekcija u sklopu koje su provođena motorička i psihološka testiranja, provjere plivanja, ronjenja, reakcije na stres, strah i drugo. Visoki ulazni kriteriji ne čude jer oni koji zasluže biti u Satniji specijalne Vojne policije, uz vojna znanja i vještine moraju biti i policajci. Drugim riječima stalno sabrani, u svakom trenutku trezveno razmišljati i spremni odgovoriti na sve zapreke u vodi, na kopnu i zraku.

Stalne operacije – najzahtjevnije


Voditelj obuke poručnik Alenko Tonković, desetnik Dražen Palčić, instruktor za instinktivna i situacijska gađanja i stožerni narednik Stipe Bićanić, instruktor za tjelovježbu i alpinizam zadovoljni su polaznicima i provedenom obukom

Selekcijska obuka provodila se u nekoliko faza. Obučavali su se iz opće vojne kulture, topografije, taktike, redovito su se provodila psihologijska testiranja- kako reagiraju pod stresom. Najteža su bila posljednja dva tjedna kad su radili stalne operacije odnosno taktičke vježbe na zemljištu tijekom kojih su primjenjivali sva znanja stečena tijekom obuke u što težim uvjetima, umorni, neispavani, pod stalnim fizičkim i psihičkim naporom. Pokazalo se, pojasnio je poručnik Tonković, da je 35 dana idealno razdoblje tijekom kojeg se mogu provjeriti sposobnosti polaznika. Naime, tijekom tri tjedna svatko tko je malo bolje spreman, može raditi dobro. No u četvrtom tjednu i poslije postaje teže i dalje s obukom mogu nastaviti doista najbolji. Najveći broj kandidata odustao je sam tijekom obuke.

Na obuci se može mnogo toga naučiti, kazao nam je jedan od polaznika, a najvažnije kako biti pravi vojnik. “Iako sam znao da obuka nije lagana, za ovakvo nešto ne možete se nikad dovoljno pripremiti. Posao je zahtjevan, ali sviđa mi se ovakav način života i nije mi bilo teško ići do kraja.” I njegov kolega kaže da je obuka bila teška, što se i očekuje.

“Mora biti teška. Nisam znao kakva će biti, ali sam očekivao da neće biti lagana.” Okupao se prije kojih mjesec dana, sigurno je lakši pet do šest kilograma nego na početku obuke, ali ni u jednom trenutku, napominje, nije mislio odustati.

Obučavao ih je najjači instruktorski tim Vojne policije. Sve redom dočasnici s višegodišnjim iskustvom, stručnjaci u svom poslu, ali i dobri pedagozi i psiholozi kad je potrebno. Voditelj selekcijske obuke poručnik Alenko Tonković zadovoljan je ovim naraštajem. Nije bitno koliko je polaznika uspješno završilo obuku, bitno je, kaže, da su oni koji su ostali, doista najbolji, najizdržljiviji i motivirani za daljnju obuku. Nakon selekcijske obuke osmoricu odabranih čeka tečaj za ovlaštene službene osobe, a potom šestomjesečna specijalistička obuka i tek tada raspored u postrojbu.


Ovo što su do sada prošli, ma koliko naporno bilo, ipak je tek početak. No ako se vode onom opasnost je najbolji lijek, zato sam se prijavio u specijalce, znat će se nositi i sa svim naporima koje će tijekom daljnjeg usavršavanja trebati svladavati.

 

 

 

Podijeli

Pogledajte još...

Pripadnici tima VP sudjelovali u provedbi bojevog gađanja multinacionalne vojne policije

Pripadnici tima vojne policije sudjelovali su u provedbi bojevog gađanja multinacijonalne vojne policije na vojnom …