Home / naslovnica / Satnija specijalne Vojne policije PVP

Satnija specijalne Vojne policije PVP

SATNIJA SPECIJALNE VOJNE POLICIJE PUKOVNIJE VP

TIMSKI RAD – NAJBITNIJI SEGMENT USPJEHA

SATNIJA SPECIJALNE VOJNE POLICIJE PUKOVNIJE VOJNE POLICIJE HKoV-A POČETKOM JE LIPNJA U POMORSKOJ BAZI LORA USPJEŠNO ZAVRŠILA JOŠ JEDAN SLOŽEN I ZAHTJEVAN TERENSKI OBUČNI CIKLUS. UVJEŽBAVALI SU OPERACIJE U URBANOM OKRUŽENJU, AMFIBIJSKE, HELIKOPTERSKE I NOĆNE OPERACIJE. NA OBUCI SU BILA ČETIRI ČETVEROČLANA TIMA, ODNOSNO JEDNA BORBENA SKUPINA, A KAO DIO TAKTIČKOG TIMA I DVA ZAŠTITNO-TRAGAČKA PSA, NIZOZEMSKI OVČAR ROT I BELGIJSKI OVČAR TELI KOJI SU OVOM PRILIKOM IMALI I SVOJ PRVI LET HELIKOPTEROM…

Imaju značku, ovlasti i zakone po kojima postupaju. Individualci su to snažnih osobnosti koji moraju besprijekorno raditi timski uvažavajući jedni druge s ciljem što kvalitetnije realizacije postavljene zadaće. U mirnodopskim uvjetima osiguravaju štićene osobe i objekte od posebnog interesa i značenja za OSRH, a ako su oni ugroženi, moraju biti spremni za rješavanje i najsloženijih situacija kao što su primjerice talačke krize. Po složenosti i zahtjevnosti zadaća koje obavljaju na samom su vrhu.
Riječ je o Satniji specijalne vojne policije Pukovnije vojne policije HKoV-a koja je početkom lipnja u pomorskoj bazi Lora uspješno završila još jedan složen i zahtjevan terenski obučni ciklus. Uvježbavali su operacije u urbanom okruženju, amfibijske, helikopterske i noćne operacije. Komunikacija, autentifikacija, navođenje i osiguranje mjesta za slijetanje (lending zone – LZ), ulazak i izlazak iz helikoptera, tehnike spuštanja brzim konopom na nepristupačno i ograničeno područje, izvršili su helikopterski desant na brod i zgradu, uvježbavali dinamičke upade u objekte noću uz pretragu objekata, visoko- rizična uhićenja, privođenja i postupanja u raznim drugim složenim situacijama, infiltraciju “”sijanjem”” iz helikoptera u more i njihovo izvlačenje tehnikom “”grozd””, samo su neke od postupaka koje su uvježbavali.


“Najveći broj aktivnosti provodio se radi uvježbavanja brzog razmještaja i dolaska na područje cilja što je u doktrini brzomobilnih i razmjestivih postrojbi kakva je Satnija specijalne vojne policije,” pojašnjava natporučnik Andrej Smolek o.d. zamjenika zapovjednika Satnije.

 

Na ovakav oblik obučavanja, realističan i izazovan, ni u kom slučaju ne treba gledati kao na “zadnju točku” u obučnom ciklusu nego kao stjecanje iskustva za zadaće za koje postrojba treba biti obučena.

TIMSKI RAD

Natporučnik Smolek ističe i još jedan bitan element koji se stječe uvježbavanjem – sigurnost. “Svako uvježbavanje kulminira spremnošću postrojbe a spremnost postrojbe se gleda kroz sigurnost ljudi. Svi oni znaju što treba raditi ali dobra uvježbanost jamstvo je da će se zadaća odraditi sigurno i bez gubitaka.”


Na obuci su bila četiri četveročlana tima, odnosno jedna borbena skupina. Da bi se dobro odradio posao svaki tim mora besprijekorno funkcionirati. “Timski rad jedan je od najbitnijih segmenata za uspješan rad. U našem su poslu bitni detalji. Mora se imati jasan cilj, jasni kriteriji ponašanja i mjerljivi rezultati,” kaže Smolek te napominje kako su pripadnici Satnije profesionalci koji sa svojim poslom žive 24 sata dnevno.

Osim aktivnosti koje su uvježbali u Lori, pripadnici Satnije specijalne VP moraju suvereno vladati nizom specijalnosti kao što je ronjenje, alpinizam, padobranstvo, snajperizam, borbeni spasilac… jer im, prema riječima Smoleka, upravo taj široki spektar taktičkih sposobnosti omogućava da postupaju u skladu sa svojim ovlastima.

Obuka koju je natporučnik Smolek ocijenio uspješnom provodila se u suradnji s HRZ-om i HRM-om s kojima su izvrsno surađivali. Ova im je obuka svakako i dobra priprema za brojne međunarodne aktivnosti koje ih očekuju a prva u nizu je vježba u Republici Slovačkoj gdje će pokazati ulogu Vojne policije u potpori logističkih postrojbi u području operacija.


Ulazak i izlazak iz helikoptera, tehnike spuštanja brzim konopom, helikopterski desant na brod i zgradu, infiltraciju “sijanjem” iz helikoptera u more i njihovo izvlačenje tehnikom “grozd”, samo su neke od postupaka koje su uvježbavaliPRVI LET ROTA I TELIJA

Kao dio taktičkog tima na obuci su bila i dva zaštitno-tragačka psa, nizozemski ovčar Rot i belgijski ovčar Teli stari dvije i tri godine. Kako je riječ o novim psima u postrojbi na obuci su bili kako bi se upoznali s načinom rada, novom okolinom i radom unutar tima kako bi shvatili da su dečki s kojima rade dobri a, ne oni koje treba napasti po zapovijedi vodiča.

Rot i Teli ovom su prilikom imali i svoj prvi let helikopterom. Skupnik Božidar Knežević pripadnik Satnije specijalne vojne policije, vodič zaštitno-tragačkog psa i markirant pojasnio je kako je za njih to bila stresna situacija, samim time što im je to bio prvi let. “Tijekom prvog leta bilo je malo nervoze koja je s vremenom popustila. Vrlo brzo su se smirili u kabini helikoptera, gledali su kroz prozor. “Stresan im je bio i izlazak iz helikoptera ali i to su riješili tako što su dobili “plijen”, ruku markiranta s rukavom. Zašto? To im je, kaže Knežević, bila nagrada. To su psi koji traže plijen. To im je nagonski ugrađeno i to ih na neki način smiruje i rješava stresa koji su potencijalno doživjeli u novim situacijama u kojim se nađu. Sljedeći put kad budu izlazili iz helikoptera neće više gledati lijevo, desno, neće se obazirati na vanjske zvukove ni mirise, nego će znati sad izlazim van i trebam ugristi. Upravo zato se i obučavaju. Ugriz je bio jak…., ali sve je to dio posla.Pripadnici Satnije specijalne VP moraju suvereno vladati nizom specijalnosti kao što je ronjenje, alpinizam, padobranstvo, snajperizam, borbeni spasilac…

Najveći broj aktivnosti provodio se radi uvježbavanja brzog razmještaja i dolaska na područje cilja što je u doktrini brzomobilnih i razmjestivih postrojbi kakva je Satnija specijalne vojne policije

Postrojba koja u nazivu nosi predznak specijalna mora imati najbolje obučene pripadnike. Znanja i sposobnosti stječu dugotrajnom, iscrpljujućom obukom u najtežim uvjetima. Ulazni kriteriji za pristupanje Specijalnoj vojnoj policiji su visoki, a prolaze jedino oni najmotiviraniji i psihofizički najspremniji. Kad jednom uđu u Satniju, prema riječima natporučnika Smoleka, treba im još dvije do tri godine da od njih “naprave” specijalca koji može donositi pravodobne i kvalitetne odluke i odrađivati poslove na taktičkoj razini, koji je svjestan okoline, fleksibilan i dobar u komunikaciji jer je ipak riječ o zakonskoj primjeni ovlasti za koje su svi završili težak i naporan tečaj koji im daje legitimitet i obvezu. Oružje je, kaže, zadnja crta obrane za zaštitu svojih života ili osoba koje osiguravaju i ako dođete u situaciju da ga morate upotrijebiti, tada zapravo i niste u potpunosti uspjeli. Napomenuo je i kako u postrojbi imaju izvrsnu strukturu iskusnih ljudi, profesionalaca snažnih osobnosti spojenih u jedinstvenu cjelinu.

Izvor:hrvatski-vojnik.hr
Podijeli

Pogledajte još...

Pripadnici tima VP sudjelovali u provedbi bojevog gađanja multinacionalne vojne policije

Pripadnici tima vojne policije sudjelovali su u provedbi bojevog gađanja multinacijonalne vojne policije na vojnom …

Odgovori