Home / naslovnica / Rješavanje visokorizične talačke situacije Vojne policije

Rješavanje visokorizične talačke situacije Vojne policije

Satnija specijalne Vojne policije zaokružila je na terenskoj obuci na vježbalištima vojarne “Josip Jović” na Udbini prvi ovogodišnji tromjesečni obučni ciklus. Završni dio bila je pokazna vježba uvezivanja vanjskog prstena osiguranja te napadačkih, potpornih i pričuvnih timova u rješavanju visokorizične talačke situacije u objektu, odnosno prezentacija djelovanja, taktike, tehnike i procedura, kao i rad s vojnim psom napadačem kojem je to bio prvi teren koji je odradio u taktičkom timu….

Satnija specijalne Vojne policije Pukovnije Vojne policije GS OSRH na terenskoj je obuci na vježbalištima vojarne “Josip Jović” na Udbini, provedenoj od 14. do 18. ožujka, zaokružila prvi ovogodišnji tromjesečni obučni ciklus. Pojedinačne i skupne zadaće uvježbavane protekla tri mjeseca objedinjene su u konkretnu terensku obuku. Osim što su potvrdili dostignute sposobnosti, pripadnici su imali priliku i za njihovo dodatno nadograđivanje.
Obuka je bila dnevno-noćna, a u sklopu nje razrađivane su pojedinačne i timske zadaće na razini desetine, voda i satnije. Cijeli je obučni proces, napominje zapovjednik Satnije specijalne Vojne policije natporučnik Andrej Smolek, usmjeren ka uporabi sredstava prisile ovlaštenih službenih osoba (tjelesna snaga, raspršivač s nadražujućom tvari, sredstva za vezivanje, kemijska sredstva, službeni psi, nesmrtonosna oružja, posebna oružja i eksplozivna sredstva), a posebno kroz uporabu vatrenog oružja. Okosnica terenske obuke bila su instinktivna i situacijska gađanja i rad s vojnim psom napadačem koji je uspješno uključen u taktički tim za rješavanje visokorizičnih situacija. Završni dio bila je pokazna vježba uvezivanja vanjskog prstena osiguranja te napadačkih, potpornih i pričuvnih timova u rješavanju visokorizične talačke situacije u objektu, odnosno prezentacija djelovanja, taktike, tehnike i procedura.
Na obuci su sudjelovali i pripadnici Odsjeka za protudiverzijsku zaštitu i RTG, još jedne od ustrojstvenih cjelina Pukovnije VP-a GS OSRH, koji također sudjeluju u obučnim procesima i vježbama Satnije specijalne Vojne policije. Temeljna im je zadaća, napominje natporučnik Smolek, protudiverzijska, u prvom redu protueksplozijska zaštita. Izvršavajući vojnopolicijske zadaće prvi ulaze u određeni prostor, objekte, vozila, plovila, gdje rade protudiverzijski pregled i detekciju potencijalnih eksplozivnih i diverzijskih naprava. Prema riječima zapovjednika Satnije, njihove sposobnosti i znanja Satnija koristi u potpori svojih sposobnosti. Na vježbi su bili dio taktičkih timova, a zadaća im je bila da s pomoću specijalnog eksplozivnog probijača omoguće brz i nesmetan prolazak timova kroz cijeli object.
Prvi pas napadač u postrojbi

Bled je prvi pas napadač u sastavu Satnije specijalne Vojne policije kojem je to bio prvi teren odrađen u taktičkom timu. “Bled je ravnopravan pripadnik našeg tima,” kaže natporučnik Smolek. Za dolazak u postrojbu pripreman je dvije godine. Na obuci u Udbini vidjeli su njegove sposobnosti timskog rada i reakcije na počinitelja kojem je bila namjera ugroziti službene osobe. Ocjena je da je položio ispite koje su za njega zamislili te je i on postao specijalac. Bled je tako postao prvi među jednakima i odrađivat će najdelikatnije situacije.
Na obuci sa SOD-om
Novost je što je Pukovnija Vojne policije na obuku pozvala i pripadnike Središnjice za obavještajno djelovanje, točnije njezine Satnije za dubinsko izviđanje. Fokus zajedničke obuke bio je na taktikama, postupcima i procedurama prilikom vatrenih zadaća u urbanom okruženju u bliskom dodiru s protivnikom. Obuka je provedena u dnevnim, noćnim te uvjetima slabe i ograničene vidljivosti. Natporučnik Smolek rekao je da će se takav oblik suradnje nastaviti te su već dogovorene zajedničke obučne aktivnosti u području vojnog ronjenja, padobranstva, alpinizma i vatrenih zadaća, odnosno uporabe vatrenog oružja u situacijama koje simuliraju djelokrug njihova rada. Kako je, napominje natporučnik Smolek, polivalentnost i prilagodljivost odlika obiju postrojbi, siguran je da su zajednička uvježbavanja dobrodošla.
Sljedeći obučni ciklus Satnije specijalne Vojne policije počinje u travnju u splitskoj Lori. Bit će to svojevrstan početak završnih priprema za izmještaj snaga za vojnu vježbu Anakonda 16 koja će se u lipnju održati u Poljskoj, a u kojoj će sudjelovati u sastavu NATO-ove Multinacionalne bojne VP-a.


Pukovnik Mate Radoš, zapovjednik Pukovnije Vojne policije GS OSRH
Dio uvježbavanja na Udbini pratio je i zapovjednik Pukovnije Vojne policije GS OSRH pukovnik Mate Radoš. Prema njegovim riječima, Satnija specijalne Vojne policije odrađuje odličan posao. Osvrnuo se i na suradnju sa Središnjicom za obavještajno djelovanje te istaknuo da, kad je riječ o obuci, mogu jedni od drugih puno naučiti: “Ovakav je vid suradnje dviju postrojbi koje imaju različite zadaće izvrsna prilika za razmjenu znanja, iskustava i upoznavanje s posebnostima u metodologiji, procedurama i postupcima koje svaka od njih primjenjuje u svojem radu. Upravo zato ovakva je suradnja više nego poželjna.” Pukovnik Radoš također se nada i suradnji sa Zapovjedništvom specijalnih snaga te očekuje zajedničke obučne aktivnosti. Rekao je kako Satnija specijalne Vojne policije i inače radi dobar posao te da se njezin angažman u Multinacionalnoj bojni VP-a pokazao više nego uspješnim i to i u području obuke i uvježbavanja i u području operacija u Afganistanu gdje dokazuje svoju vrijednost u multinacionalnom okruženju. Na pitanje o ovogodišnjim aktivnostima Pukovnije VP-a, odgovorio je da će naglasak biti na podizanju razine obučenosti i spremnosti postrojbe kako bi u potpunosti mogla odgovoriti na sve zadaće i nove sigurnosne ugroze.


Leida Parlov, Snimio Tomislav Brandt

Podijeli

Pogledajte još...

Svečano otvaranje dvorane „pukovnik Ante Pavlović“

U vojarni “1. gardijske brigade Tigrovi – Croatia” u Zagrebu, u četvrtak 29. veljače 2024. …