Home / naslovnica / Razgovor sa crnogorskim dočasnikom na obuci u središtu VP za obuku za upućivanje u misiju ISAF ANA MP SCHOOL

Razgovor sa crnogorskim dočasnikom na obuci u središtu VP za obuku za upućivanje u misiju ISAF ANA MP SCHOOL

 Razgovor sa crnogorskim dočasnikom na obuci u središtu VP za obuku za upućivanje u misiju ISAF ANA MP SCHOOL

 Tijekom boravka na preduputnoj obuci u Središtu Vojne policije za obuku ,,bojnik Alfred Hill“ na Plesu imali smo priliku razgovarati sa starijim vodnikom I klase ( OR-7) Vojske Crne Gore Miodragom Jokanovićem.

Zajedno sa svojim kolegama – časnicima i dočasnicima Oružanih snaga Republike Hrvatske, u tih tjedan dana uspješno je savladao sve sadržaje predviđene programom obuke i ocjenjivanja središta za obuku.

 Radilo se o pripremi i upoznavanju kandidata za različite dužnosti u Školi Vojne policije Afganistanske Narodne Armije, gdje je Hrvatska vodeća nacija.

 Stariji vodnik I klase Miodrag Jokanović je kandidat za dužnost u Sekciji S-1 zapovjedništva škole.

 Vojničku karijeru u svojstvu profesionalnog dočasnika ja započeo 1993. godine. Po specijalnosti je teleprinterista – šifrer, rod veza i do sada je u više jedinica obavljao dužnosti zapovjednika desetine, četnog starješine, referenta kriptozaštite, referenta u odjeljenju za mirovne misije i dočasnika u Odsjeku za ljudske resurse. Trenutno obavlja dužnost Inspektora III

 u Odsjeku za kontrolu naoružanja – Verifikacionom centru Ministarstva odbrane Crne Gore. Za svoj rad više puta je pohvaljivan, nagrađivan i odlikovan.

 Sport smatra sastavnim dijelom karijere profesionalnog vojnika. Svoju zainteresiranost je iskazao za orjentaciju i streljaštvo i u tim sportskim disciplinama osvajao značajne rezultate kako u jedinicama u kojim je bio na službi, tako i na sportskim prvenstvima Vojske Crne Gore i bivše državne zajednice Srbija i Crna Gora.

 Gospodine stariji vodniče, zamolili bismo Vas da nam u par rečenica prenesete dojmove tijekom boravka u Središtu za obuku vojne policije OS RH ,,bojnik Alfred Hil“:

 Na početku, želio bih da Vam se zahvalim na ukazanoj prilici da razgovaramo za ,,web portal Vojne policije.

Kao što znate, tijekom Crnogorskog predsjedavanja Američko – Jadranskom poveljom ( A-5 ) pokrenuta je inicijativa za slanje zajedničkog instruktorskog tima zemalja potpisnica povelje u Školu vojne policije Afganistanske Narodne Armije i njeno pokretanje još jednom naglašava konstruktivnu ulogu Crne Gore u regionu kao katalizatora stabilnosti, dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje. Moja država je tokom sastanaka na najvišem nivou, u početnom periodu iskazala spremnost za slanjem dva instruktora mentora u Sekciju S-1 i dva instruktora za vojno – policijsku obuku.

5.srpnja ove godine Crnogorski parlament je većinom glasova usvojio odluku

o upućivanju naših vojnika u Školu vojne policije, tako da će se slanje

dva pripadnika u Sekciju S-1 realizovati već u rujnu, a slanje ostala dva

instruktora najvjerovatnije u ožujku mjesecu 2012. godine.

Ja sam ovdje boravio u svojstvu kandidata dočasnika u Sekciji S-1 i zaista

će mi biti velika čast da, ako nakon Odluke ministra odbrane o upućivanju

budem u prilici da dam svoj doprinos misiji ISAF u procesu tranzicije na

Afganistansku Vladu i snage bezbjednosti.

 Naišao sam na izuzetno profesionalan prijem kod svojih kolega iz Hrvatske i slobodan sam reći da su mi i u profesionalnom i ljudskom smislu pružili mnogo više od onog što su bili u obavezi. Zapovjednik središta, njegovi pomoćnici, prvi dočasnik i instruktori su zaista vrhunski profesionalci i smatram da će mi stečena znanja biti od dragocjene koristi za primjenu u području operacije. Ne manje bitno je što sam upoznao kolege sa kojima ću boraviti tokom misije i stekao vrijedna prijateljstva.

 Nakon obuke sa našim IV kontigentom koji izvršava zadatke u Regionalnom zapovjedništvu Sjever u Mazar – e – Šarifu i Provincijskom Rekonstrukcijskom timu u Poli-e- Khomriju koja je realizirana na poligonima, terenima i u vojarnama u Crnoj Gori, ovaj dio obuke smatram krunom prije upućivanja u misiju. Nadam se da ćemo se, u skladu sa planom obuke, okupiti ovdje još jednom do početka rujna kada je planiran zajednički strateški transport sa pripadnicima XVIII HRV CON.

 Obzirom da ste dočasnik, želio bih da nam kroz nekoliko rečenica predstavite suradnju dočasnikskog lanca potpore Vojske Crne Gore i Dočasničkog zbora OS RH?

Ovom prilikom želim da istaknem da je suradnja Dočasnikskog lanca potpore Vojske Crne Gore i Dočasničkog zbora OS RH jako uspješna. To je logični slijed dobrih odnosa na nivou Ministarstava obrane, Vojske Crne Gore i OS RH i ukupnih dobrih međudržavnih odnosa.

 Obnovom državne nezavisnosti većinskom voljom građana na demokratski način putem referenduma 21.svibnja 2006. godine, jedan od definiranih prioriteta je bio da Crna Gora treba da ima brojčano manju, ali efikasnu, obučenu i dobro opremljenu Vojsku sa spremnim odgovorom na suvremene izazove. Na polju pomenutih reformi, do sada smo od strane partnera visoko ocjenjivani i predstavljani kao respektabilni faktor u međunarodnom okruženju.

 Važan segment u procesu reforme Vojske Crne Gore bilo je formiranje dočasnikskog lanca potpore 2007.godine. Upravo za taj period se vezuje početak uspostavljanje suradnje naše dvije države na dočasnikskom nivou.

 U procesu razvoja našeg dočasnikskog lanca potpore, OS RH pružile su veliku pomoć koja se odnosila na transfer iskustava i znanja iz domena suvremenog ustrojavanja i promjene uloge dočasnikskog kadra. Svakako, najznačajnija saradnja se ogleda na polju školovanja i usavršavanja naših pripadnika u vojno – obrazovnim institucijama OS RH.

 U saradnji sa Dočasničkom školom OS RH, do sada je u Crnoj Gori i Hrvatskoj različite vidove savremene obuke pohađalo 69 dočasnika i to:

1. U Centru za obuku Vojske Crne Gore u saradnji sa Instruktorskim timom Dočasničke škole OS RH , realizirana su dva Napredna dočasnikska tečaja. Ovaj vid obuke uspješno su završila 42 dočasnika (rujan 2008 i ožujak 2009).

 2. U Dočasničkoj školi OS RH (Đakovo) Naprednu dočasničku izobrazbu je uspješno završilo 9 dočasnika (u periodu 2008-2011).

 3. U Visokoj dočasničkoj školi OS RH školovanje su do sada uspješno završila 4 dočasnika ( jedan godišnje počev od školske 2007/2008).

 4. Dočasnicii sa završenom Visokom dočasničkom školom sada obavljaju odgovorne dužnosti u Dočasnikskom lancu potpore VCG ( glavni dočasniki brigada-baza ).

 5. Temeljno dočasničko školovanje je do sada uspješno završilo 5 dočasnika.

 6. Instruktorske tečajeve u Dočasničkoj školi OS RH (Đakovo) do sada je uspješno završilo 9 dočasnika i isti obavljaju dužnosti u Centru za obuku Vojske Crne Gore.

 I sada, dok ja i Vi surađujemo ovdje na obuci, naše kolege su na zajedničkim zadacima u Hrvatskoj u okviru Inspekcije po Sporazumu o podregionalnoj kontroli naoružanja, Član IV, kao i u Crnoj Gori tokom učešća na međunarodnoj vježbi u Crnogorskim teritorijalnim vodama ,,ADRION 11 LIVEX“ gdje učestvuje i Hrvatska Raketna topovnjača RTOP 42 ,,Dubrovnik“.

 I na kraju, na čemu se može po vašem mišljenju može bazirati  suradnja na dočasničkkom nivou dvije Vojske u narednom razdoblju?

 U narednom razdoblju planiramo nastaviti suradnju težišno na polju obuke. Na jesen ove godine planiramo realizaciju u Crnoj Gori još jednog Naprednog dočasnikskog tečaja. Tečaj planiramo izvesti pomoću naših kapaciteta, ali svakako očekujemo pomoć Instruktorskog tima Dočasničke škole OS RH, u domenu pripreme tečaja i mentoriranja instruktora Vojske Crne Gore.

 Za narednu godinu planiramo upućivanje u RH na različite vidove obuke 7 dočasnika. Svakako, to će zavisiti i od mogućnosti i raspoloživih kapaciteta Dočasničke škole OS RH.

 Podrazumijeva se da su aktivnosti naših i vaših dočasnika na bilateralnom ili multilateralnom nivou kroz učešće na vojnim vježbama ne manje značajan vid suradnje. I na kraju želim naglasiti da će se cjelokupna dosadašnja saradnja

okruniti zajedničkim radom instruktora u Školi vojne policije u Afganistanu.

Podijeli

Pogledajte još...

Pripadnici tima VP sudjelovali u provedbi bojevog gađanja multinacionalne vojne policije

Pripadnici tima vojne policije sudjelovali su u provedbi bojevog gađanja multinacijonalne vojne policije na vojnom …