Home / foto / PUKOVNIJA VOJNE POLICIJEU Kabulu obilježena 18. obljetnica Vojne policije OSRH

PUKOVNIJA VOJNE POLICIJEU Kabulu obilježena 18. obljetnica Vojne policije OSRH

PUKOVNIJA VOJNE POLICIJEU Kabulu obilježena 18. obljetnica Vojne policije OSRH
Postrojbe VP-a OSRH prve su bile obučene i opremljene te upućene u NATO vođenu operaciju ISAF – Afganistan 2003., otkad je u njoj sudjelovalo više od 400 pripadnika VP-a


U kampu Warehouse u Kabulu 24. kolovoza svečano je obilježen Dan Vojne policije OSRH. Misu za poginule u Domovinskom ratu u misiji ISAF na blagdan sv. Bartolomeja apostola, zaštitnika Vojne policije, predvodio je vojni kapelan Alojz Kovaček.

Nakon predaje prijavka zapovjednika NOS-a VP-a pukovnika Dražana Leke zapovjedniku 13. HRVCON-a brigadiru Martinu Starčeviću, uz nazočnost mnogobrojnih gostiju iz njemačke i bugarske vojne policije te francuske i talijanske žandarmerije, pročitane su pred postrojem čestitke zapovjednika pukovnije VP-a brigadira Željka Ljubasa i načelnika Odjela VP-a GSOSRH brigadira Vlade Kovačevića.

Otkad su 24. kolovoza 1991. ustrojeni, vojni policajci prošli su brojne preustroje, no potrebe sustava obrane RH za visokoobučenim snagama, koje mogu i ovlaštene su provoditi sve odredbe pozitivnih propisa RH iz područja obrane i područja sigurnosti te istodobno sudjelovati u zahtjevnim zadaćama u miru i ratu i neposrednoj ratnoj ugroženosti, nisu prestale do danas.


Pripadnici Pukovnije VP-a nastavljaju kao sljednici tradiciju ratnih postrojbi VP-a OSRH, iz čijeg je sastava 120 suboraca dalo život za stvaranje domovine. Postrojbe VP-a OSRH prve su bile obučene i opremljene te upućene u NATO vođenu operaciju ISAF – Afganistan 2003., otkad je u njoj sudjelovalo više od 400 pripadnika VP-a, istaknuto je tom prigodom.

“Uvjeren sam kako će Pukovnija VP-a i dalje davati velik doprinos u dostojanstvenom predstavljanju dostignutog razvoja i standarda OSRH te ostvarenju strateških ciljeva, kao što je ulazak u EU. Na tragu dosad postignutog Pukovnija će nastaviti s razvojem, modernizacijom i opremanjem, a u susret postavljenim predstojećim zadaćama i izazovima”, stoji u čestitki upućenoj vojnim policajcima.

Zapovjednik 13. HRVCON-a brigadir Martin Starčević u prigodi obilježavanja Dana Vojne policije nagradio je vojničkim nožem bojnika Tomislava Valentića, satnika Miju Halara, stožernu narednicu Ružicu Matić i narednika Vatroslava Prpića te pismeno pohvalio razvodnika Nenada Filipsa.


Zapovjednik bugarskog kontingenta uručio je medalju bugarskog ministra obrane za uspješnu suradnju hrvatskog i bugarskog kontingenta u misiji ISAF brigadiru Martinu Starčeviću, zapovjedniku 13. HRVCON-a, pukovniku Dražanu Leki, zapovjedniku NOS VP-a, i časničkom namjesniku Igoru Kovačeviću iz sastava NOS VP-a.

 

Podijeli

Pogledajte još...

Pripadnici tima VP sudjelovali u provedbi bojevog gađanja multinacionalne vojne policije

Pripadnici tima vojne policije sudjelovali su u provedbi bojevog gađanja multinacijonalne vojne policije na vojnom …