Home / naslovnica / Psi čuvari zakona

Psi čuvari zakona

Ekipa Hrvatskog vojnika posjetila je Obučni centar vodiča i službenih pasa Vojne policije “Satnik Krešimir Ivošević”, gdje je u tijeku obuka vodiča i službenih pasa za detekciju duhana i duhanskih proizvoda. Psi će po završenom tečaju biti predani Carinskoj upravi Ministarstva financija, a riječ je o suradnji koja traje od 2008. godine. Osim za detekciju duhana i duhanskih proizvoda, Vojna policija za Carinsku upravu obučava i pse za detekciju droge i oružja

Njemačka ovčarka Bel Bel sa svojim vodičem Damirom Predoševićem pretraživat će sumnjiva vozila na graničnom prijelazu Bajakovo

Iako su zasad još uvijek dvije razigrane kujice, koje reagiraju na svaki zvižduk veselo mašući repom, a loptica im je najdraže sredstvo za igru, njemačke ovčarke sestre Bela i Bel Bel već za koji mjesec bit će noćna mora za sve krijumčare duhana i duhanskih proizvoda na području Republike Hrvatske.
Naime, Bela i Bel Bel zajedno sa svojim budućim vodičima službenicima Carinske uprave Dubravkom Vinterom i Damirom Predoševićem polaznice su tečaja u Obučnom centru vodiča i službenih pasa Vojne policije “Satnik Krešimir Ivošević”. Kad uspješno polože završni ispit, ganjanje loptica zamijenit će radnim mjestom na nekom od graničnih prijelaza ili naplatnih postaja detektirajući zabranjene supstancije.

Ta su dva psa zadnja u nizu koje je Vojna policija obučila za Carinsku upravu, a suradnja s Ministarstvom financija počela je 2008. godine.

“Te smo godine obučili jednog psa s jednim njihovim vodičem za detekciju droga. Bila je to naša prva suradnja, nakon čega je sklopljen Sporazum između Ministarstva financija i Ministarstva obrane. Prema tom Sporazumu, mi smo se obvezali za uzgoj pasa, obuku vodiča i dresuru pasa za namjenu koja njima treba i predaju psa Ministarstvu financija,” objašnjava zapovjednik Obučnog centra vodiča i službenih pasa “Satnik Krešimir Ivošević” bojnik Željko Barbir.

Vlastiti uzgoj

Dosad je za potrebe Carinske uprave obučeno deset pasa, a na obuci su još i dvije njemačke ovčarke s početka priče.

“Važno je napomenuti kako su svi službeni psi koji se obučavaju unutar Centra za potrebe Hrvatske vojske i Ministarstva financija iz vlastitog uzgoja, i po tome smo,” napominje bojnik Barbir, “jedna od rijetkih zemalja unutar NATO saveza.” Uzgajivačnica službenih pasa registrirana je pri Hrvatskom kinološkom savezu i Ministarstvu poljoprivrede, a riječ je o pasminama njemački, belgijski i nizozemski ovčar. Centar sukladno sklopljenom Sporazumu surađuje i s Ministarstvom unutarnjih poslova i to na području prodaje pasa te s Hrvatskim kinološkim savezom. Obučavaju se zaštitno-tragački psi, zaštitni, tragački čuvarski psi, zatim psi za detekciju eksploziva, droga, duhana i duhanskih proizvoda te psi dvostruke namjene.

“Prednost je našeg uzgoja to što radimo sa štencima starima dva mjeseca i već od te dobi usmjeravamo ih za određenu namjenu. Ako odredimo da je neki štenac dobar za detekciju, za to ga usmjeravamo do godine starosti i onda počinjemo obuku. Za detekciju su se, primjerice, najboljima pokazali njemački ovčari tako da za Carinsku upravu obučavamo tu pasminu,” kaže bojnik Barbir. Posebno ističe kako Centar obučava pse za dvostruku namjenu, što je rijetkost u svijetu. Jedan je takav pas prošle godine obučen za detekciju droga i oružja i u lipnju predan Carinskoj upravi.

“Za Carinsku upravu obučavamo pse za detekciju duhana i droge, no sad smo uveli i novost, odnosno obučavamo ih i za detekciju oružja. I prije smo obučavali pse za dvostruku namjenu, no ovo je prvi put da su zastupljena dva mirisa,” objašnjava nam prvi dočasnik Centra stožerni narednik Damir Zajec.

Teorijski i praktični dio

Stožerni narednik Zajec objašnjava da obuka pasa za detekciju traje 150 radnih sati, odnosno oko šest mjeseci, i podijeljena je u nekoliko programskih područja. Obuka pasa za Carinsku upravu podijeljena je na dva dijela – teorijski i praktični. Tijekom teorijskog dijela svi se vodiči upoznaju s osnovama veterine, zatim s osnovama kinologije te osnovama dresure, a nakon toga počinje praktični dio. Radni vijek psa je između sedam i osam godina, s tim da se može, ovisno o njegovu zdravstvenom stanju, produljiti. Program obuke takav je da se s psima radi i na brodovima, helikopterima, otvorenim putovima, graničnim prijelazima, odnosno na svim lokacijama i sredstvima s kojima će se susretati u operativnom radu.

Što se tiče obuke koja je u tijeku, njemačke ovčarke Bela i Bel Bel na pola su puta da postanu službeni psi za detekciju duhana i duhanskih proizvoda.

Službenici Carinske uprave Damir Predošević i Dubravko Vinter s višim instruktorom za obuku vodiča i službenih pasa narednikom Zdenkom Mirtom

“Obuka ide prema planu. Imamo dobre i motivirane vodiče te dobre i motivirane pse. Dobro su prihvatili jedni druge. Riječ je o dvjema sestrama različita karaktera. Dok je Bela temperamentnija, žustrija, Bel Bel je detaljnija, sistematičnija. Usklađujemo ih s vodičima tako da se dobro razumiju,” kaže kroz smijeh viši instruktor za obuku vodiča i službenih pasa narednik Zdenko Mirt. S dvjema ovčarkama usredotočen je na detekciju, a svakog se dana mijenja prostor koji pretražuju – vanjski prostor, prtljaga, kamioni, unutarnji dio vozila.

“Nakon obuke koja traje šest mjeseci psi pristupaju završnom ispitu na kojem imaju tri discipline – pregled unutarnjeg prostora u koji se postavljaju sredstva za detekciju, što je u ovom slučaju duhan ili duhanski proizvodi; zatim detekcija vozila te detekcija prtljage, odnosno putne torbe. Sve discipline moraju uspješno položiti kako bi dobili licenciju za rad u trajanju od 12 mjeseci,” kaže narednik Mirt te dodaje kako se svi psi testiraju jednom godišnje.

Vodič i pas jedan tim

“Vodič i službeni pas jedan su tim i moraju se nadopunjavati i nadograđivati, pomagati jedan drugom. Pas sudjeluje u pretrazi i pomoćno je sredstvo za detekciju, dok ga vodič vodi,” zaključuje narednik Mirt.

Dok Bela i Bel Bel nestrpljivo čekaju nove naredbe, carinski službenici i budući vodiči kažu nam kako su ovčarke njihovi prvi službeni psi te da su već puno toga naučile premda su i dalje vrlo zaigrane.

“Školovanje prolazimo zajedno i imamo veliku potporu našeg instruktora. Moja Bela već je dosta toga naučila i o detekciji zna sve, no ipak smo i ona i ja još uvijek školarci i čeka nas još dosta gradiva koje treba svladati,” kaže nam Vinter, inače službenik u Službi za mobilne jedinice Sektora za mobilne jedinice Carinske uprave. Da ovčarke već jako dobro mogu detektirati duhan i duhanske proizvode slaže se i Predošević, inače djelatnik Službe za mobilne jedinice Vukovar. Njegova će Bel Bel pretraživati sumnjiva vozila na graničnom prijelazu Bajakovo.

“Bel Bel će biti jedini pas na granici s istokom i uopće ne sumnjam da će naša suradnja biti uspješna te da ćemo nas dvoje pronaći puno duhana,” smije se Predošević.

Oba polaznika obuke ističu iznimnu suradnju s Vojnom policijom i djelatnicima Obučnog centra vodiča i službenih pasa “Satnik Krešimir Ivošević”, baš kao i vodič službenog psa i instruktor u Službi za mobilne jedinice Zagreb Carinske uprave Željko Miloš.

On je prvi službenik Carinske uprave koji je 2008. dobio na korištenje službenog psa obučenog u Centru Vojne policije. Bio je to labrador Mango, koji je bio obučen za detekciju droge, a umirovljen je prošlog ljeta.

Zaslužena mirovina

“Među nama rodila se ljubav koja je polučila velik uspjeh u vidu zaplijenjene robe. Naime, Mango i ja pronašli smo 1225 kilograma različitih droga. Od početka suradnje s Ministarstvom obrane, nakon Manga još je devet pasa predano Carinskoj upravi i raspoređeni su po carinskim uredima po cijeloj Hrvatskoj, koji obuhvaćaju i po više županija,” kaže Miloš te objašnjava kako, primjerice, zagrebački ured obuhvaća Grad Zagreb, Zagrebačku, Sisačko-moslavačku, Karlovačku i dio Krapinsko-zagorske županije.

Pas Mango

Dok su se prije psi najviše koristili za detekciju droge, zadnjih su se godina obučavali za detekciju duhana i duhanskih proizvoda zato što je krijumčarenje tih sredstava postalo velik problem za hrvatsko gospodarstvo. Napominje da je samo prošle godine oduzeto više od 70 tona duhana koji bi završio na ilegalnom tržištu. Nakon što mu je završio radni vijek, Mango će zasluženu mirovinu proživjeti kod svojeg bivšeg vodiča, a on će pak u nove zapljene s njemačkom ovčarkom Kalom.

“Ona je iznimno draga i voljna raditi. Kala je prvi pas u Hrvatskoj koji traži i drogu i oružje i iznimno se veselim našoj suradnji,” zaključuje Miloš.

U Obučnom centru vodiča i službenih pasa Vojne policije “Satnik Krešimir Ivošević” kažu nam da nije rijetkost da službeni psi nakon umirovljenja ostanu kod svojih vodiča.

“Kad se psa proglasi neperspektivnim za vojnu službu, on se umirovljuje. Dvije su mogućnosti – udomljuju ga vodiči odnosno umirovljeni pripadnici Hrvatske vojske ili ostaju do kraja života kod nas u Centru, ipak su oni naši kolege. Trenutačno na skrbi imamo tri takva psa. No, čak osamdeset do devedeset posto pasa za detekciju udomljuju njihovi vodiči,” otkriva bojnik Barbir.


76 338 – kilograma duhana Carinska uprava zaplijenila je tijekom 2018.

1 591 836 – grama različitih droga Carinska uprava zaplijenila je tijekom 2018.

218 kilograma – različitih droga pronašao pas Mango tijekom jedne pretrage 2018. godine

Izvor: Hrvatski vojnik

Martina Butorac

Foto: Tomislav Brandt i arhiva Carinske uprave

Podijeli

Pogledajte još...

Pripadnici tima VP sudjelovali u provedbi bojevog gađanja multinacionalne vojne policije

Pripadnici tima vojne policije sudjelovali su u provedbi bojevog gađanja multinacijonalne vojne policije na vojnom …