Home / naslovnica / Priprema VP za Sharp Lynx 20

Priprema VP za Sharp Lynx 20

Na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” na Slunju provodilo se od 2. do 4. ožujka ocjenjivanje pripadnika Satnije AT VP  koji će kao dio Multinacionalne bojne VP-a sudjelovati u rujnu i listopadu na vježbi Sharp Lynx 20 u Poljskoj

Osiguranje štićene osobe, uspostava kontrolne točke, očevid prometne nesreće, mjerenje brzine, alkotestiranje – sve te zadaće izvršavali su od 2. do 4. ožujka na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” na Slunju pripadnici Satnije AT VP u sklopu završnog ocjenjivanja postrojbe za vježbu Sharp Lynx 20, koja će se u rujnu i listopadu provoditi u Poljskoj.

Vod Vojne policije na toj će vježbi biti dio Multinacionalne bojne VP-a (NATO MNMPBAT), a cilj vježbe na zemljištu provedba je CREVAL ocjenjivanja sposobnosti Bojne za deklariranu kategoriju spremnosti.

Ocjenjivanje Voda, sastavljenog od pripadnika specijalne Vojne policije, na slunjskom poligonu obuhvatilo je dva dijela – prvi je dio ocjenjivanje “in barracks”, odnosno u bazi, dok je drugi dio “in filed”, odnosno na zemljištu, a sve njihove postupke pažljivo je pratio ocjenjivački tim na čelu s bojnikom Željkom Barbirom.

“U dva dana ocjenjivanja pripadnika Voda ‘in filed’ incidenti moraju potkrijepiti sve zadaće matrice sposobnosti. Nadređeno zapovjedništvo našem Vodu putem veze izdaje zapovijedi, a oni sve incidente moraju završiti sukladno svojim sposobnostima,” objašnjava bojnik Barbir.
Postoji pet područja ocjenjivanja i nakon završetka ocjenjivanja na zemljištu donosi se konačna lista sukladno alatu za ocjenjivanje CREVAL, odnosno ocjenjuje se je li postrojba borbeno spremna za izvršenje zadaće.

 Kontinuirana obuka

Prije samog ocjenjivanja pripadnici Voda dva su se tjedna uvježbavali na slunjskom poligonu provodeći klasične vojnopolicijske poslove.

“Riječ je o kontinuiranoj obuci. Provodili smo situacijska i instinktivna gađanja, konvoj operacije, kordon i pretragu, radili smo ‘check point’, pratnju štićene osobe i druge vojnopolicijske poslove – kontrola i nadzor brzine, alkotestiranje,” nabraja zapovjednik Voda NATO MNMPBAT-a natporučnik Ivan Dejanović. Dodaje kako će na vježbi Sharp Lynx 20 u Poljskoj sudjelovati 21 pripadnik Satnije AT VP.

“Većina pripadnika Voda mlađe je generacije i iznimno sam zadovoljan njihovom motiviranosti. Na vježbi ćemo biti pridodani Multinacionalnoj bojni VP-a, koja se sastoji od češke i poljske satnije te slovačkog i hrvatskoj voda. Stoga je vrlo važno voditi računa o različitim taktikama, tehnikama i procedurama različitih postrojbi i kako ih uskladiti. Prilikom rada u međunarodnom okruženju najvažnija je razmjena znanja i iskustva,” zaključio je natporučnik Dejanović.

Prvo uvježbavanje gruzijskih snaga

Multinacionalna bojna VP-a (NATO MNMPBAT) provest će od 30. rujna do 9. listopada na vojnom poligonu “Wędrzyn” u Poljskoj vježbu na zemljištu Sharp Lynx. U svrhu završnog ocjenjivanja NATO MNMPBAT-a tijekom 2020. provest će se dvije stožerne radionice u Poljskoj i Slovačkoj te od 31. svibnja do 5. lipnja u Simulacijskom središtu Čeških oružanih snaga u Brnu računalno potpomognuta vježba MVV CPX/CAX Sharp Lynx 20. Ta će vježba također poslužiti kao platforma za uvježbavanje Stožera NATO MNMPBAT-a i projiciranje sposobnosti Bojne u planiranju i provedbi NATO-ovih vojnopolicijskih zadaća. Također, sposobnost planiranja, organizacije i provedbe jednorodne (vojnopolicijske) međunarodne vojne vježbe i dobivena CREVAL ocjena potvrda su kvalitete Bojne i samog projekta te će zaokružiti ciklus pridruživanja u MNC-NE (Multinational Corps Northeast), Szeczin, Poljska, za potrebe obuke i vježbi u 2020. godini.

“Zaključno, ova će vježba poslužiti i kao platforma za prvo uvježbavanje gruzijskih vojnopolicijskih snaga u sastavu NATO MNMPBAT-a u provedbi vojnopolicijskih operacija. Ocijenit će ih ocjenjivački tim NATO MNMPBAT-a tjedan prije LIVEX-a SHLX20 na istom vojnom poligonu u cilju pridruživanja gruzijskog Voda Vojne policije u NATO MNMPBAT i Gruzije kao partnera projekta. Aktivnost u potpunosti podržava napore NATO-a i Hrvatske da u sklopu SNGP-a (Substantial NATO-Georgia Package), podignu ukupne vojne sposobnosti Gruzijskih oružanih snaga,” rekao je zapovjednik SatnijeAT VP satnik Davor Perak.

Izvor: Hrvatski vojnik

Podijeli

Pogledajte još...

Pripadnici tima VP sudjelovali u provedbi bojevog gađanja multinacionalne vojne policije

Pripadnici tima vojne policije sudjelovali su u provedbi bojevog gađanja multinacijonalne vojne policije na vojnom …