Home / foto / Pripadnike vojne policije u mnogim vojskama svijeta lako je raspoznati po slovima MP

Pripadnike vojne policije u mnogim vojskama svijeta lako je raspoznati po slovima MP

Pripadnike vojne policije

Pripadnike vojne policije u mnogim vojskama svijeta lako je raspoznati po slovima MP koje nose unutar oznaka, ponajčešće na rukavima. Slova MP početna su slova engleskih riječi Military Police, odnosno vojne policije. Riječ je o posebnom odjelu koji se brine za održavanje reda i potrebne stege, ali njegova uloga nije u svim vojskama jednaka, baš kao što nisu ni ovlasti njegovih pripadnika. Primjerice u Australiji taj se odjel zove The Australian Corps of Military Police, i uz uobičajene poslove, na ratištima ima ulogu održavanja veza između pojedinih postrojbi ili rodova vojske. U Belgiji je dužnosti vojne policije nekad obavljala nacionalna žandarmerija, a onda je njezin dio koji se bavio izrazito vojnim pitanjima dodatnim obrazovanjem postao čisto vojna policija i dio vojske. U Brazilu svaki rod vojske ima svoju vlastitu vojnu policiju, dok u Francuskoj, žandarmerija djeluje i kao vojna policija, i kao jedna od dviju nacionalnih policija.

Vojna policija njemačkog Bundeswehra zove se Feldjäger: naziv koji u doslovnom prijevodu znači poljski lovac ili strijelac, ima dugu tradiciju i spominje se još u XVII. stoljeću. Specijalost im je lov na novake koji su dezertirali, a moto im je Suum cuique ( lat. = Svakome svoje). Pripadnici jedne od dviju talijanskih policija zovu se carabinieri. Nose izrazito tamne plave odore, i za razliku od druge policije u svjetlijim plavim odorama, pod izravnim su zapovjedništvom vojske, a ne ministarstva unutarnjih poslova. Japanska vojna policija Kempeitai u vrijeme II. svjetskog rata bavila se i špijunskim poslovima, a nizozemska Marechaussee djeluje neovisno o kopnenoj vojsci, mornarici i zrakoplovstvu. Isti se naziv rabio za vojnu policiju SAD-a u vrijeme američkog građanskog rata polovinom XIX. stoljeća, a danas su uporabi izrazi poput Shore Patrol, Master at arms ili Security Police.

U britanskoj vojsci pripadnike vojne policije često nazivaju redcaps, zbog crvene boje njihovih pokrivala za glavu, ili meatheads, u prijevodu mesnate glave jer su navodno poprilično bezobzirni. Pripadnici su odjela koji se zove ili Army?s Royal Military Police (RMP), ako je riječ o kopnenoj vojsci, odnosno The Royal Navy Regulating Branch. Svoju vojnu policiju imaju i marinci (The Police Troop), a djeluje i tzv. regimentalna policija. Njezina je dužnost obavljati policijske poslove u svim postrojbama i dijelovima britanske vojske koji nemaju svoju vlastitu vojnu policiju.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podijeli

Pogledajte još...

Pripadnici tima VP sudjelovali u provedbi bojevog gađanja multinacionalne vojne policije

Pripadnici tima vojne policije sudjelovali su u provedbi bojevog gađanja multinacijonalne vojne policije na vojnom …