Home / naslovnica / Pripadnici vojne policije u sastavu 10.HRVCON u NATO misiji „ODLUČNA POTPORA“

Pripadnici vojne policije u sastavu 10.HRVCON u NATO misiji „ODLUČNA POTPORA“

Postrojba OS RH koja je prva stupila na tlo Afganistana još davne 2003. godine bila je formirana od pripadnika vojne policije u okviru operacije „ISAF“. Od tada pa sve do danas pripadnici vojne policije Hrvatske vojske obnašaju vrlo zahtjevne dužnosti, te su u svakom hrvatskom kontingentu neizostavna karika djelovanja HRVCON-a.

U sastavu jubilarnog 10.HRVCON trenutno se nalaze 4 pripadnika i 1 pripadnica vojne policije, koji obnašaju odgovorne dužnosti za koje je potrebna iznimna profesionalnost i obučenost stečena kroz dugogodišnji rad po vrlo specifičnim zadaćama u sklopu pukovnije vojne policije u Domovini. Ono na čemu se sa ponosom uvijek mogu pohvaliti pripadnici 10.HRVCON je svakako naš K9 tim sa 2 pripadnika vojne policije koji su 24 sata dnevno povezani sa svojim radnim psima imena „Maro“ i „Boa“. Oba psa su namijenjeni za protueksplozijske preglede prtljage prije odlaska na letove izvan područja operacije, protueksplozijske preglede poštanskih paketa ali po potrebi i za obranu od napadača. Zbog navedenih iznimnih sposobnosti radni psi i njihovi vodiči se koriste i u pregledu prostorija tijekom organizacije posjeta i radnih sastanaka visokih dužnosnika misije „Odlučna potpora“ ili afganistanskih pripadnika vojske, policije ili civilnih vlasti. Tijekom obnašanja svojih dužnosti gotovo svakodnevno su prisutne pohvale na račun profesionalnog rada naših vodiča pasa od strane ključnog osoblja TAAC-N.
Pored navedena 2 vodiča pasa, vrlo zahtjevnu dužnost obnašaju i 3 savjetnika vojna policajca. Jedna savjetnica na dužnosti u gradu Kabulu obnaša vrlo zahtjevnu ulogu svakodnevnog savjetovanja pripadnica afganistanske vojne policije te provedbu tečaja pod nazivom „Instructor Development Course“. Tijekom protekla 3 mjeseca provedeno je niz savjetovanja pripadnika afganistanske policije u području grada Mazar-E-Sharifa, ali ono što je potrebno istaknuti je organizacija posebnog tečaja za pripadnike „Public Security Police“ koja je novoformirana postrojba na karti Afganistana zadužena za suzbijanje javnih nereda i ilegalnih masovnih okupljanja. Sedmodnevni tečaj pod radnim nazivom „Leadership/Troop Leading Procedures Course (TLP)” je bio osmišljen i realiziran kroz predavanja i aktivnu diskusiju sa afganistanskim polaznicima na temu procesa vođenja postrojbe na nižim razinama. Na završnoj svečanosti je bila vidljiva povezanost našeg savjetnika i polaznika koji su bili iznimno motivirani i zadovoljni stečenim znanjem sa obećanjem da će pokušati primijeniti sve naučeno po povratku u svoje postrojbe. Cjelokupni proces ovakvog savjetovanja bi bio nezamisliv bez drugog pripadnika vojne policije-savjetnika odgovornog za sve pripreme za odlazak i povratak sa savjetovanja gdje se svaki korak od organizacije broja pripadnika za zaštitu snaga pa do prijevoza na lokaciju i sigurnog povratka mora isplanirati do najsitnijeg detalja.

Sva 4 pripadnika i 1 pripadnica vojne policije svojim dosadašnjim angažmanom u sklopu 10. HRVCON-a dostojno predstavljaju temeljnu postrojbu iz Domovine ali i Hrvatsku vojsku u cjelini.

Izvor:OSRH

Podijeli

Pogledajte još...

Psi čuvari zakona

Ekipa Hrvatskog vojnika posjetila je Obučni centar vodiča i službenih pasa Vojne policije “Satnik Krešimir …