Home / naslovnica / Pripadnici Vojne policije OS RH na vježbi SHARP LYNX 12 u Poljskoj

Pripadnici Vojne policije OS RH na vježbi SHARP LYNX 12 u Poljskoj

Pripadnici Vojne policije OS RH na vježbi SHARP LYNX 12 u Poljskoj

Utorak, 18 Rujan 2012,

Međunarodna vojna vježba “SHARP LYNX 12”, NATO-ove Multinacionalne bojne vojne policije (NATO MNMPBAT) u kojoj, uz vojnu policiju Poljske, Češke i Slovačke sudjeluju i pripadnici Vojne policije OS RH provodi se od 10. do 22. rujna 2012. u Republici Poljskoj.

U vježbi “SHARP LYNX 12” sudjeluju 463 pripadnika četiriju nacija, a hrvatska strana participira s 44 pripadnika OS i MORH-a.

Vježba se provodi na poljskom vojnom poligonu “Wedrzyn”, a tijekom dosadašnjeg trajanja provedene su sve planirane pripremne radnje, između ostalog, okupljanje snaga, logistike i vodova, izviđanje terena, provjera sposobnosti svih sastavnica i sl.

U ponedjeljak, 17. rujna započeo je proces završnog ocjenjivanja, certificiranja i afirmacije bojne prema NATO standardima (Combat Readiness Evaluation – CREVAL), a u petak, 21. rujna, biti će održan VIP dan, nakon čega slijedi potpisivanje pristupnog dokumenta i započinje procedura pristupanja MNMPBAT-a sastavu NATO-ovog Multinacionalnog korpusa Sjeveroistok (MNC NE).

Ovogodišnja vježba, kao i dosadašnje vježbe MNMPBAT-a, provodi se temeljem Memoranduma o suglasnosti između Ministarstva obrane Češke Republike, Ministarstva obrane Republike Hrvatske, ministra Nacionalne obrane Republike Poljske i Ministarstva obrane Slovačke Republike u svezi NATO-ove Multinacionalne bojne vojne policije, a koji je stupio na snagu 5. srpnja 2007., te Provedbenog dogovora koji je stupio na snagu 12. lipnja 2007. kao i Tehničkog sporazuma iz lipnja 2009. godine.

Podijeli

Pogledajte još...

Pripadnici tima VP sudjelovali u provedbi bojevog gađanja multinacionalne vojne policije

Pripadnici tima vojne policije sudjelovali su u provedbi bojevog gađanja multinacijonalne vojne policije na vojnom …

Odgovori