Home / naslovnica / Pripadnici PVP-a položili spomen-kamen kod crkve hrvatskih mučenika

Pripadnici PVP-a položili spomen-kamen kod crkve hrvatskih mučenika

Pripadnici Pukovnije vojne policije položili spomen kamen vojne policije na Zid sjećanja kod Crkve hrvatskih mučenika na Udbini.

Pripadnici Pukovnije vojne policije položili su u srijedu 16. studenoga  spomen kamen za sve poginule, nestale i umrle pripadnike vojne policije na Zid sjećanja u Spomen parku kod Crkve hrvatskih mučenika na Udbini.

Unazad nekoliko godina na Udbinu, kod Crkve hrvatskih mučenika donosi se spomen- kamenje. Neposredno uz Crkvu nalazi se Spomen park u kojem je predviđana izgradnja memorijalnog Spomen zida koji neki nazivaju i Zid memorije, Zid sjećanja. Spomen na sve žrtve koje su pale za Krst časni i slobodu zlatnu, za svoju vjeru, narod i Domovinu.  U zid se ugrađuje spomen – kamenje koje obilježava mjesta stradavanja, pogibije, masovnih grobnica i hrvatskih stratišta, datum stradavanja i mjesto kraj kojeg se stratište nalazi. Spomen zid će vječno svjedočiti o svim stratištima hrvatskog naroda.

Ove godine posveta spomen – kamena u prigodi obilježavanja Dana roda vojne policije, Dana Pukovnije vojne policije i 30. obljetnice ustrojavanja vojne policije, pripadnici Pukovnije vojne policije donijeli su na posvetu spomen kamen 1991.-2021. „POGINULIM, NESTALIM I UMRLIM PRIPADNICIMA VOJNE POLICIJE“. Dimenzije kamena su 30 x 20 centimetara i debljine 15 centimetara, izrađen je od Bračkog kamena.

Križni put i misno slavlje predvodili su vojni kapelan vlč. Ivan Blaževac i vojni kapelan vlč. Josip Šimatović. Tijekom Križnog puta na svakoj od 14 postaja čitana su imena poginulih 122 pripadnika vojne policije. Na svetoj misi koju je predvodio vlč. Josip Šimatović obratio se svim nazočnima s porukom kako su u našim životima najvažniji Bog, obitelj i Domovina te kako svatko treba u sebi imati hrabrosti, ambiciju i krepost.

Uz pripadnike Pukovnije vojne policije na posveti Spomen kamena nazočile su obitelji poginulih pripadnika vojne policije Josipa Perića i Darka Mujića, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general-pukovnik Siniša Jurković, načelnik Samostalnog sektora za vojnopolicijske poslove brigadir Vlado Kovačević, pripadnici Središta za razvoj vođa „Marko Babić”, pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga te predstavnici braniteljskih udruga vojne policije iz Domovinskog rata.

Prije polaganja vijenaca i paljenja svijeća za sve poginule, nestale i umrle kod središnjeg križa u Spomen parku zapovjednik Pukovnije vojne policije brigadir Tomislav Kasumović i prvi dočasnik Pukovnije vojne policije časnički namjesnik Zlatko Pavun položili su Spomen kamen vojne policije na Zid sjećanja te ujedno izrazili sućut obitelji Mujić i Perić.

„Današnjim polaganjem spomen kamena za sve poginule, nestale i umrle pripadnike vojne policije odajemo počast ali i obećanje da nikada neće biti zaboravljeni. U ozračju u kojem Domovina ovaj tjedan iskazuje najdublje poštovanje prema žrtvama Domovinskog rata i mi danas stojimo ovdje ponizno i ponosno te im odajemo isto to poštovanje. Neka je svima njima vječna hvala i slava.“ naglasio je u svom obraćanju zapovjednik Pukovnije vojne policije brigadir Tomislav Kasumović.

U svome obraćanju zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general-pukovnik Siniša Jurković pozdravio je sve nazočne a posebno obitelji stradalih Josipa Perića i Darka Mujića te im pritom izrazio iskrenu sućut. Napomenuo je, citirajući Perikla, da „Tajna slobode leži u hrabrosti“ te da je „naša obaveza njegovati sjećanje na sve žrtve Domovinskog rata“.

Izvor: Hrvatski vojnik

Podijeli

Pogledajte još...

Odlikovani Vojni policajci

Čestitamo odlikovanim pripadnicima Vojne policije foto galerija izvor: predsjednik.hr Podijeli