Home / naslovnica / PRIOPĆENJE

PRIOPĆENJE

PRIOPĆENJE MLADOG JASTREBA
Branko Borković: Vojnu policiju nije osnovao general Mate Laušić!

Vojna policija nije osnovana 24.08.1991. po zapovijedi Predsjednika RH i Vrhovnog zapovjednika OSRH Franje Tuđmana tadašnjem Načelniku ZNG-a pukovniku Imri Agotiću, jer takve zapovijedi nije niti bilo!

Zapovjednik obrane Vukovara i ratni načelnik roda pješaštva GS HV-a, Branko Borković-Mladi Jastreb, po obilježavanju 20-godišnjice ustrojstva i djelovanja Vojne policije OS RH uputio je priopćenje za javnost koje vam prenosimo u cijelosti:

Ovih se dana hrvatska javnost imala sjajnu priliku uvjeriti kako se krivotvori povijest Domovinskog rata. Na žalost, ovaj put i uz svjedočenje najviših gostiju, Predsjednika Republike Hrvatske i Vrhovnog zapovjednika OS RH Ive Josipovića, izaslanika Predsjednice Vlade RH ministra hrvatskih branitelja Tomislava Ivića te izaslanika ministra obrane i načelnika GS OSRH generala Drage Lovrića kao i sadašnjih i bivših pripadnika i zapovjednika vojne policije, te brojnih drugih visokih vojnih i civilnih dužnosnika, predstavnika mnogih udruga proizašlih iz Domovinskog rata, vojnih izaslanika akreditiranih u Republici Hrvatskoj i mnogih drugih uzvanika. Sve to uz najveću moguću medijsku pažnju!

Naime počevši još od 16.kolovoza, širom RH obilježavalo se je i proslavljalo 20. godina od ustrojstva i djelovanja Vojne policije Oružanih snaga RH! Prilikom te vrlo duge proslave širom Hrvatske posebni naglasci dati su na obilježavanje u Vukovaru 22. kolovoza te središnjoj proslavi 24. kolovoza 2011. u Hrvatskom vojnom učilišta ‘Petar Zrinski’ u Zagrebu! A sve to odvijalo se u režiji i pod dirigentskom palicom nekadašnjeg načelnika Uprave vojne policije, danas generala u mirovini, Mate Laušića.

Zbog svih poginulih suboraca i njihovih obitelji, svih živih pripadnika i zapovjednika VP i njihovih obitelji, svih domoljuba koji su časno sudjelovali u svim tim događanjima prije dvadeset godina, radi naše javnosti, radi poštivanja naše ne tako davne prošlosti i prije svega zbog ISTINE osjećam potrebu i dužan sam reagirati na to što se i kako se je obilježavalo ovih dana, te priopćiti javnosti podatke i činjenice koji se razlikuju od ovih koje nam je predstavio režiser i dirigent, general u mirovini Mate Laušić. Podrazumijeva se da se ovi podaci razlikuju i od podataka koji se nalaze u knjizi o povijesti VP koje je isti general urednik, a koja se danas ispred MORH-a dijeli uspješnim polaznicima vojnih škola!

Činjenice o povijesti vojne policije su slijedeće:

1. Vojnu policiju nije osnovao general Mate Laušić!

2. Vojna policija nije osnovana 24.08.1991. po zapovijedi Predsjednika RH i Vrhovnog zapovjednika OSRH Franje Tuđmana tadašnjem Načelniku ZNG-a pukovniku Imri Agotiću, jer takve zapovijedi nije niti bilo!

3. Postrojba koja je bila preteča vojne policije osnovana je dana 29.08.1991. po zapovijedi tadašnjeg ministra obrane Luke Bebića (od 27.08.) Zapovjedništvu ZNG-a o formiranju Zaštitnog bataljuna Zap. ZNG-a (na način da se 1. bataljun 1. A Brigade ZNG-a, Tuškanac izdvoji iz sastava 1. A Brigade), te je nazvana Zaštitni bataljun zapovjedništva ZNG-a!

4. Prvi zapovjednik Zaštitnog bataljuna ZNG-a, preteče 66. bojne VP kao i prvi zapovjednik 66. bojne VP bio je danas još uvijek vrlo živući pukovnik Ivan Grbavac – Cobra (upravo je pukovnik Grbavac taj koji je sa svojim suradnicima iz postrojbe predložio osnivanje zaštitnog bataljuna, njegov ustroj, oznake postrojbe, pa čak i prvu značku VP)!

5. Prilikom obilježavanja dana VP u Vukovaru 22.08. na svečanost nije niti pozvan ratni zapovjednik voda VP pri 204. Vukovarskoj brigadi pukovnik Drago Adžaga, inače živući Vukovarac! Taj vod VP kojeg sam osnovao sredinom 09. mjeseca 1991. već 25.09. je prerastao u satniju VP čiji je prvi zapovjednik bio bojnik Alfred Hill-Atila (koji je poginuo u borbama na Sajmištu 16.10.1991.), po kojem je ime je dobilo nekadašnje Nastavno središte za obuku Vojne policije Oružanih snaga Republike Hrvatske, dok njegova bista danas stoji usamljena u napuštenoj vojarni. Simbolika ove postrojbe je vrlo velika kada se zna da je upravo to bila prva postrojba vojne policije pri ratnoj brigadi u Domovinskom ratu!

6. Vrijeme i razlozi dolaska današnjeg generala Mate Laušića na čelo vojne policije osobito su vezani za najtamniji dio povijesti VP, odnosno za vrijeme neposredno po okupaciji Vukovara, kada je po zahtjevima tadašnjih velikih junaka debele pozadine (Josipa Manolića i drugih) trebalo uhićivati preživjele i ‘vrlo opasne rušitelje Ustavnog poretka RH’, zapovjednike obrane Vukovara (Milu Dedakovića Jastreba i Branka Borkovića Mladog Jastreba) kao i mnoge druge bojovnike, a posebno bojovnike HOS-a. To je bilo u drugoj polovica 11. mjeseca 1991. (točnije to je bilo 23.11.1991.), dok je neposredno prije dolaska Laušića prvi zapovjednik 66. Bojne VP, Ivan Grbavac Cobra brzinski razriješen s dužnosti zapovjednika (najprije 18.11. usmenom obavješću, a 21.11. 1991. i pisanom zapovješću)!?

7. Početak negativnosti koje se veže uz lik i djelo generala Laušića je povijesno poznata ‘KOTLOVNICA u zatvoru i logoru na Lašćini’ 1991. (studentski dom u Zagrebu) kroz koju su torturu prošli Jastreb, Mladi Jastreb, Fenix Toth sa suprugom Ljiljom, kao i mnogi drugi bojovnici iz Vukovara i za koje postupke nikada nitko nije odgovarao pred zakonom! Ta ‘kotlovnica’ bila je preteča svim drugim, kasnijim ‘kotlovnicama’ i logorima u RH, ‘Kulinama’ u Šibeniku, ‘Lori’ u Splitu kao i na nekim drugim mjestima ali i određenim kriminalnim događajima u ‘Oluji’.

Danas 20 godina poslije, dobro nam je poznato da su za ta crna i loša događanja u i oko VP bili odgovorni isključivo ‘neki drugi’, valjda upravo oni koji su po riječima Mate Laušića ‘prešli u crveno pa im netko treba suditi’ (ili su već i osuđeni, kao generali Gotovina i Markač npr. ), dok je za sve dobro zaslužan samo i isključivo general Mate Laušić! Koji se nije niti mogao osobno uprljati s takvim ‘tričarijama’ kao što su kriminal ili zločin u ratu, jer je on istovremeno bio vrlo zauzet nekim svojim ‘ratovima’ po Zagrebu (npr. oko useljavanja u stan generala bivše JA Andrije Rašete ili pak zapošljavanjem svojeg potomstva u MORH-u)!

8. Ovako režiranim proslavama i postupcima, nastavlja se dugogodišnja diskreditacija hrvatskih domoljuba, koji su u najkritičnije vrijeme bili na visini zadataka, te su i do danas ostali moralne vertikale našeg društva, pa ih se valjda upravo zbog toga i poslije 20 godina namjerno ignorira, umjesto da ih se napokon rehabilitira, kao u ovome slučaju pukovnika Ivana Grbavca-Cobre, čija je postrojba, osim pri zapovjedništvu ZNG-a dala svoj doprinos u obrani RH, od Iloka i Vukovara, pa do bitki za vojarne, (npr. u rujnu 1991. i zauzimanju prvog skladišta naoružanja Prečec, kraj Ivanić-grada, razoružavanja Varaždinskog korpusa, 265. OMB u Bjelovaru i mnogih drugih vojnih objekata u Zagrebu i okolici….).

 Reakcije: Branko Borković Mladi Jastreb govori neistine

Poštovani, tajnik sam Udruge branitelja veterana Vojne policije Split, koja okuplja bivše pripadnike ratnih postrojbi 72. i 73. bojne VP, te osjećam potrebu za iznošenje ispravki iz priopćenja gosp. Borkovića.
1. Prva postrojba Vojne pollicije koja je osnovana u brigadi ZNG je vod VP 4. brigade ZNG koji je osnovan 04.kolovoza 1991. godine u Kruševu po zapovijedi generala Ive Jelića, a prvi zapovjednik je brigadir Ivan Maretić,
2. U RH za vrijeme Domovinskog rata nije bilo konc-logora, kako navodi gosp. Borković, a onda kada se iznose takve tvrdnje nije ni čudno da se javljaju likovi poput Vesne Teršelić, Pusić, Hedl i sl. koji potporu svojim tezama da je HV zločinačka organizacija pronalaze u takvim neodgovornim i lažnim izjavama. Hrvatski branitelji na temelju takvih neistina i krivotvorenja povijesti osuđuju se na dugogodišnji zatvor.
3. O liku i djelu generala Mate Laušića najbolje govori pljesak bivših pripadnika VP-e ( oko 1000 ) koji su se 24. kolovoza postrojili na obilježavanju 20-te godišnjice Vojne policije

Denis Pupić – Vurilj

Tajnik Udruge branitelja veterana Vojne policije Split

Ivan Grbavac Cobra – Reakcija na priopćenje Tajnika Udruge VP Split gosp. Denisa Pupića – Vurilj 

 Nažalost ni poslije 20 godina, nekim kolegama, u ovom slučaju gosp. Pupiću, nije jasno tko je ovlašten formirati, na pozitivnim zakonskim propisima Republike Hrvatske, ustroje i formacije policijskih i vojnih postrojbi,konkretno Vojno Policijskih postrojbi OSRH, te se osjećam odgovornim, argumentirano pobiti tvrdnje gospodina Pupića i u cijelosti u svim točkama podržati priopćenje brigadira Borokovića.

– Zašto ? U posljednih 20 godina, zbog sličnog razmišljanja kao gosp. Pupića, ali i kulta ličnosti pojedinih zapovjednika, imamo nered u obilježavanju godišnjica formiranja prvih ratnih postrojbi u RH. Tako na primjer prošle godine je obilježavana dvadeseta godišnjica osnivanja Gardijske brigade “Tigrova” – Rakitje, znači osnutak 1990. godine. Što ćemo onda slaviti ove godine?, kad je svakom iole pismenom jasno da je 15.05.1991.došlo do formiranja ZNG-a, i formiranje 4 gardijske brigade ( A formacije – profesionalne ). Normalno samo je jedna, 1 “A” Brigada ZNG-a,”Tigrovi” – Rakitje imala približno punu formaciju, dok su ostale bile na papiru, ili djelomično u formiranju kao 2 “A” Brigada ZNG-a. To znam, kao svjedok tog vremena, jer sam prvo kao i ostali zapovjednici iz JPN MUP-a RH, Rakitje,dobio raspored u 2 “A” Brigadu ZNG-a, te smo čak i formirali bazu Trstenik, ali kasnije kad je gosp. Martić, odbio sa svojim zapovjedništvom preći u ZNG, gosp. Lucić, Zap. bat. Rakitje, JPN MUP-a RH, preuzima 1 “A” brigadu ZNG-a, a ja 1. bataljun 1″A” brigade ZNG-a, Tuškanac. Vjerujem da je u to vrijeme u RH, posredstvom lokalnih hađija ili političkih moćnika bilo formirano više naoružanih formacija, ali “A” brigade ZNG-a, su utemeljene kao legalne ( ne paravojne ), sukladno pozitivnim propisima RH. Tako da ja imam imenovanje, kao i ostali zapovjednici od MUP-a RH, s potpisom pomoćnika ministra Mikolčića, koji je imao ovlasti ih potpisati. “A” Brigade ZNG-a, su policijske postrojbe na upravljanju Ministarstva Obrane i pod zapovjedništvom ZNG-a. – Pitanje za gosp. Pupića. Pod točkom 1., Molim Vas dokaz za vaše tvrdnje, da je prva postrojba VP osnovana u 4. brigadi ZNG-a, 04.08.1991. ( vod VP ), zap. brigadir Ivan Maretić. – Molim Vas odgovorite, koje je to ovlasti imao zap. 4. brigade gen. Jelić, da u policijskoj formaciji osnuje Vojnu policiju, kako tvrdite. Tko je tu lud gosp. Pupiću ?

– Pod točkom 2., Molim vas odgovorite gdje u priopćenju gosp. Borković spominje konc-logore. Te vas molim, dokažite argumentirano koje su to Borkovićeve neistine i krivotvorine i lažne izjave, na osnovu kojih se hrvatski branitelji osuđuju na dugogodišnji zatvor.

– Zar je brigadir Borković lažno svjedočio u Hagu ? – Na osnovu kojih točaka u priopćenju brigadira Borkovića, navedeni likovi…. imaju potporu da je HV zločinačka organizacija. Zar je gen. Mate laušić, i pojedinci unutar HV, cijela vojska ? ili kukolj u žitu?

– Pod točkom 3. O Liku i dijelu gen. laušića, ne sudi pljesak, postrojenih bivših pripadnika VP. Bio sam tamo a postoje i snimke. I Titu su pljeskali, a djelo?. Njemu zasluge a oni kojima je zapovjedao a prešli su u crveno, neka im sude drugi……..

– Nadalje, da nebi bio neozbiljan, ponoviti ću Vam glavne teze koje sam napisao Upravi VP, na traženje tada brigadira Laušića, kratke povjesnice 66. bataljuna VP, od 06.07.1992.god., te razloga zašto je Zaštitni bataljun zap. ZNG-a, prva postrojba ZNG-a, sa djelokrugom i ovlastima VP, i koja je službeno proglašena prvom postrojbom VP, i datuma koji se slavi kao obljetnica. Ne 24.08.1991., famozne nepostojeće zap. predsjednika RH ( da mu se malo laušić uvuče otpozadi ), već 27.08.1991. zapovjedi MO Luke Bebića, Načelniku Zapovjedništva ZNG-a, puk. Imri Agotiću. U kojoj to državi na svjetu Predsjednik preskače Ministra ( Slikovnica, VP u Domovinskom ratu, str. 19 i str. 156 ). Da ponovim gosp. Pupić, Zaštitni Bataljun Zapovjedništva ZNG-a, je službeno 1. postrojba koja je dobila ovlasti na temelju zapovjedi ministra obrane gosp. Luke Bebića, klasa: str.pov. 8/91-01/02, urbroj:512-01-91-1 od 27.08.1991., a zapovjed Zapovjedništva ZNG, pukovnika Imre Agotića KLASA: 8/91-01/08 URBROJ:5120-03-91-2, kojom se zapovjeda formiranje Zaštitnog bataljuna Zapovjedništva ZNG. Točka 3. Zaštitni bataljun obnaša i zakonske radnje naspram pripadnika ZNG, počinilaca kaznenih i drugih nedopuštenih dijela; odjeća,oznake i nadležnosti regulirati će se naknadnom zapovjedi ZNG. Točka 4. Dužnost zap. zaštitnog bataljuna obnašat će gospodin Ivan Grbavac, koji je dužan sa Zapovjedništvom ZNG i 1. brigade “A” ZNG osigurati provođenje ove zapovjedi. Toliko o argumentima, moj mail je igcobra@hotmail.com, pa ih mogu poslati zainteresiranima, kao i dosadašnju borbu oko istine, jer posjedujem sve zapovjedi, ali i zahtjeve Sektoru za odnose s javnošću i informiranje MORH, kojim argumentirano tražim zabranu i dopunu slikovnice VP u Domovinskom ratu, od 26.07.2000., 02.08.2000., te Upravi VP od 24.11.2000. god.

Svakom istinskom domoljubu cilj je istina, maknuti zločince od istinskih vojnika, pozere od ratnika, žito od kukolj, jer na taj način naša borba za Hrvatsku ostati će čista, te zbog toga podržavam brigadira Borkovića u nastojanju da je vrijeme da istina izađe na vidjelo, koliko ona bila bolna, jer je kukolja bilo puno manje od žita, ali u ovih 20 godina su se dobro posložili i opet manipuliraju.

Nadam se da će ovaj tekst biti objavljen, te pristajem na argumentirane rasprave i tribine, jer imam što pokazati i dati na uvid. od zapovjedi do foto i video zapisa, kao dokaz izrečenom, argumentirano.

U Zagrebu, 31. kolovoz 2011.

Sa poštovanjem,
puk. Ivan Grbavac Cobra

– Potpredsjednik SO Virovitica ( učesnik afere, Špegelj )
– Komandir 1.čete JPN MUP-a RH, Rakitje ( Tigrovi )
– Zap.1. bataljuna 1.”A” brigade ZNG-a
– Zap. Zaštitnog bataljuna zap. ZNG
– Zap. Zaštitnog bataljuna GSHV
– Zap. Bataljuna VP pri GSHV
– Zap.66. bataljuna VP
– Inspektor siguronosno-obavještajnih poslova GIO

Prilozi:

Uredništvo web portala žali što se na ovakav način raspravlja o nastanku Vojne policije i to od strane vitezova Domovinskor rata, zapovjednika koji su svatko na svoj način dali veliki doprinos u stvaranju Vojne policije ali i   oružanih snaga RH.

 Činjenica da su mnogi drugi  samozatajni vojnici, dočasnici i časnici Vojne policije i drugih postrojbi OS RH dali svoj doprinos stvaranju Domovine Hrvatske i koji ne traže medijsku pažnju niti se prepucavaju preko medija gdje je tko bio i tko je u čemu prvi nego su kao pravi ratnici Domoljubi nakon što su pomogli stvaranju Hrvatske države nastavili svojim zacrtanim životnim putem.

Proslava 20.obljetnice Vojne policije nije niti generala Mate Laušića niti pukovnika Ivice Grbavca Kobre niti brigadira Borkovića nego je bila svih nas koji smo nosili ili još uvijek nosimo Vojnu policiju u srcu i prisjećamo se naših suboraca koji su dali svoje živote za Domovinu.

I nije nas briga koji se datum navodi kao datum osnivanja nego nam je bilo važno kao i za vrijeme rata da se okupimo na jednom mjestu nakon dosta godina od kako smo se razišli i kako su nam postrojbe Vojne policije ugašene.

 Zahvaljujući ljudima entuzijastima, volonterima to nam je i uspjelo uz pokroviteljstvo Vrhovnog zapovjednika i mnoge druge civilne i vojne dužnosnike. Isto tako tijekom mjeseca kolovoza u svim županijama položeni su vijenci i zapaljene svijeće pa tako i u Vukovaru uz nazočnost obitelji Hill i druge bivše i sadašnje pripadnike postrojbi VP pa tako  i samostalne satnije Vojne policije 204.brigade što je vidljivo na fotografijama.

Podijeli

Pogledajte još...

Pripadnici tima VP sudjelovali u provedbi bojevog gađanja multinacionalne vojne policije

Pripadnici tima vojne policije sudjelovali su u provedbi bojevog gađanja multinacijonalne vojne policije na vojnom …