Home / naslovnica / Preminuo pukovnik Luka Matanić, jedan od istinskih heroja Domovinskog rata i VP

Preminuo pukovnik Luka Matanić, jedan od istinskih heroja Domovinskog rata i VP

Uz sve svoje istaknute vojne kvalitete, Luka Matanić bio je i vrlo istaknut u humanitarnom radu, a utemeljitelj je i tradicionalnog hodočašća Marijinskom svetištu u Krasnu

U riječkom je KBC-u zbog komplikacija od zaraze COVID-19 u noći sa srijede na četvrtak u 58. godini preminuo jedan od istinskih heroja Domovinskog rata, pukovnik Luka Matanić, ratni zapovjednik 71. bojne vojne policije.

Bio je jedan od prvih koji su svojim nesebičnim angažmanom te hrabrošću učinili da Gospić i Lika u rujnu 1991. godine ne padnu u ruke neprijatelja. Svoj časni ratni put obilježio je zapovjedništvom u vojnoj policiji, a okrunio ga činjenicom da je tijekom VRO Oluja bio prvi hrvatski vojnik koji je ušao u Lički Osik.

Već se tijekom rata školovao u prestižnim vojnim ustanovama u Hrvatskoj i Njemačkoj, činio je to i nakon oslobodilačke Oluje te je stekao čin pukovnika.

Luka Matanić, narušenog zdravlja uslijed srčanih bolesti, nije uspio u borbi s koronavirusom koji je na kraju slomio njegovo krhko zdravstveno stanje.

Uz sve svoje istaknute vojne kvalitete kao i vojničku čast koje su ga karakterizirale, bio je i vrlo istaknut u humanitarnom radu. U svojoj je općini Viškovo puno desetljeće organizirao božićno-novogodišnje prijeme za obitelji poginulih i nestalih branitelja.

Ostat će upamćen i kao osnivač te član Riječkog srca, jedne od najdjelotvornijih hrvatskih humanitarnih udruga. Pamtit će ga se i kao istinskog i iskrenog vjernika, utemeljitelja hodočašća Marijinskom svetištu u Krasnu.

Ukupno je organizirao, pa tako i ovogodišnjeg kolovoza, 16 hodočašća Majci Božjoj od Krasna na kojima je sudjelovalo na desetke hodočasnika iz Viškova, Srdoča, Matulja, Kastva. Svakako, i kad je u pitanju obilježavanje stradanja Vukovara i Škabrnje, uvijek je na području gdje je živio bio organizator odlaska u najveće hrvatske gradove mučenike.

Obitelji Luke Matanića upućujemo izraze najdublje sućuti i pijeteta zbog naglog i nenadoknadivog gubitka čovjeka koji je cijelog života naglašavao kako se »Živi kratko, ali uvijek časno i pošteno«.

U ime Udruge branitelja i veterana Vojne policije iz Domovinskog rata PGŽ sućut obitelji izrazio je i njezin predsjednik Željko Selci.

Hvala mu za sve što je učinio na svom ratnom putu, ali i u društvenom te humanom angažmanu u miru.

Izvor: Novi list

Podijeli

Pogledajte još...

Pripadnici tima VP sudjelovali u provedbi bojevog gađanja multinacionalne vojne policije

Pripadnici tima vojne policije sudjelovali su u provedbi bojevog gađanja multinacijonalne vojne policije na vojnom …