Home / naslovnica / Predstavnici Vojne policije na međunarodnom CREVAL tečaju

Predstavnici Vojne policije na međunarodnom CREVAL tečaju

Tečaj za nacionalne ocjenjivače borbene spremnosti kopnenih snaga održan je od 15. do 19. travnja 2019. u organizaciji Operativne uprave GS OSRH.
U splitskoj vojarni “Admiral flote Sveto Letica – Barba” u organizaciji Operativne uprave Glavnog stožera OSRH održan je od 15. do 19. travnja 2019. tečaj za nacionalne ocjenjivače borbene spremnosti kopnenih snaga (CREVAL) na kojem je sudjelovalo 55 polaznika iz ustrojstvenih cjelina OSRH, Oružanih snaga BiH i Vojske Crne Gore (VCG).

Cilj je tečaja povećati broj certificiranih ocjenjivača borbene spremnosti kopnenih snaga kako bi mogli kvalitetno i u skladu s NATO-ovim standardima provoditi pripremu, završno ocjenjivanje spremnosti i dostignutih sposobnosti njihovih ustrojstvenih cjelina za pojedince i sastavnice za deklarirane snage te operacije i misije potpore miru i samostalno organizirati ocjenjivačke timove na vježbama čime se primjenjuje NATO ETEE (Education, Training, Exercise and Evaluation) Policy.

Predavači su uz voditelja tečaja bili brigadirka Ana Hajdić iz Zapovjedno operativnog središta GS OS RH, bojnik Robert Glavina iz Operativne uprave GS-a OSRH, bojnik Siniša Marić iz Pukovnije Vojne policije i natporučnik Luka Gal iz Hrvatske kopnene vojske koji su predavanjima o standardima i priručniku za ocjenjivanje CREVAL upoznali polaznike s NATO-ovim standardima Savezničkog zapovjedništva za operacije (ACO) koji obuhvaćaju niz dokumenata koji reguliraju načela, metodologiju rada, procedure, zahtjevima koje imaju ocjenjivači tijekom i nakon ocjenjivanja (pripremama ocjenjivačkih timova, obvezama prema NATO monitorima, pravilima za ispunjavanje lista za ocjenjivanje, izračun ocjena te formati izvješćivanja nakon provedenih ocjenjivanja spremnosti).

Pored metodologije i standarde za provedbu ocjenjivanja, upoznati su i sa konceptom i procesom naučenih lekcija. Ovaj modul pridodan je sadržaju tečaja sukladno smjernicama NATO-a sa zadnje CREVAL konferencije na kojoj je iskazan zahtjev da se u CREVAL tim za ocjenjivanje obavezno treba pridodati i časnik za naučene lekcije, koji će podupirati ocjenjivanje i osigurati prikupljanje i analizu opažanja za sustav naučenih lekcija i to za naciju čija se sastavnica ocjenjuje kao i za sustav naučenih lekcija NATO-a jer je NATO Lessons Learned Portal centralno mjesto za razmjenu naučenih lekcija.

Polaznici tečaja bili su organizirani u radne grupe te su kroz praktičnu primjenu rješavali radne zadatke za uloge u kojima se mogu naći kao ocjenjivači ili u drugim ulogama u ocjenjivačkom timu za provedbu ocjenjivanja prema CREVAL programu ili prema nacionalnim standardima ocjenjivanja.
Prenošenjem znanja s prijašnjih ocjenjivanja upoznati su s iskustvom ocjenjivačkih timova kad se ocjenjivala spremnost deklariranih snaga za međunarodno preuzete obveze ili hrvatskih kontingenata za sudjelovanje u NATO-vim operacijama ili misijama.

Provedbom tečaja Glavni je stožer svim ustrojstvenim cjelinama OSRH, OS BiH i VCG povećao broj nacionalno certificiranih CREVAL ocjenjivača i upoznao ih s najboljom praksom dosadašnjih ocjenjivanja koje je do sada provodio ocjenjivački tim GS OSRH. Daljnjom izgradnjom sustava borbene spremnosti GS OSRH imat će ulogu nadziranja primjene NATO-ovih i nacionalnih standarda ocjenjivanja kao i stručnost samih ocjenjivača u vježbama.Ujedno CREVAL ocjenjivači iz OSRH svoja znanja prenose i drugim NATO članicama kod provedbe njihovih ocjenjivanja.

Predstavnik OS BiH, bojnik Pero Prce, u iznošenju svojih iskustava sa CREVAL tečaja u OSRH se zahvalio predstavnicima OSRH na pozivu za učešće na tečaju, pripremi i realizaciji tečaja i naglasio značaj suradnje sa OSRH u izgradnji kapaciteta obučenosti i interoperabilnosti a koji se temelje na NATO referentnim dokumentima. Zajednički zaključak je da se nastavi suradnja s ciljem dodatne edukacije i razmjene iskustva.

Predstavnik VCG, potpukovnik Muhamed Bučan, u iznošenju svojih iskustava sa CREVAL tečaja u OSRH je izrazio zahvalnost predstavnicima OSRH prije svega na pozivu za učešće na kursu, ukazanom gostoprimstvu i značaju saradnje sa OSRH u obučavanju i radu na zajedničkim zadacima. Svakako ovakve i slične zajedničke aktivnosti treba i dalje planirati a sve u cilju zajedničkog rada i saradnje.

“Povećavanjem ukupnog broja nacionalnih certificiranih ocjenjivača borbene spremnosti kopnenih snaga nastavljamo izgradnju sustava spremnosti za OSRH, pomažući OS BiH i VCG koji će omogućiti primjenu NATO-ovih i nacionalnih standarda o dostignutom statusu spremnosti i sposobnostima,” rekao je brigadir Mijo Kožić voditelj CREVAL tečaja.

Izvor:OSRH

Podijeli

Pogledajte još...

Pripadnici tima VP sudjelovali u provedbi bojevog gađanja multinacionalne vojne policije

Pripadnici tima vojne policije sudjelovali su u provedbi bojevog gađanja multinacijonalne vojne policije na vojnom …