Home / naslovnica / Predstavljena knjiga „Vojna policija u izgradnji i očuvanju mira

Predstavljena knjiga „Vojna policija u izgradnji i očuvanju mira

U Zagrebu je danas održana svečanost u povodu obilježavanja četiri godine prijema RH u punopravno članstvo NATO-a , deset godina sudjelovanja OSRH u operaciji ISAF te predstavljanje knjige “VOJNA POLICIJA U IZGRADNJI I OČUVANJU MIRA”.Nastavak je to knjige Vojna policija u Domovinskom ratu.

Ustrojavanje Vojne policije vezano je uza same početke stvaranja Hrvatske vojske. U protekle dvadeset dvije godine njezini su pripadnici ostvarili zapažene rezultate te postali vrlo cijenjeni ne samo u zemlji nego i u međunarodnom okruženju. Vojna policija u mnogočemu je bila prva. Upravo za nju znalo se reći da je i prva ušla u NATO. Vod Vojne policije bio je prva cjelina Oružanih snaga Republike Hrvatske (OS RH) koja je 2003. godine upućena u međunarodnu misiju ISAF u Afganistanu. Ondje su njegovi pripadnici prepoznati kao vrhunski profesionalci i za svoj su rad dobivali samo pohvale. Stoga i ne čudi što je danas Hrvatska vodeća nacija u Školi vojne policije Afganistanske nacionalne  Armije (ANA). Njihove su sposobnosti, dobra obučenost i profesionalnost vrlo brzo prepoznate i u obrambenim sustavima drugih zemalja. Tako su opet prvi, još prije ulaska Republike Hrvatske u Sjevernoatlantski savez (NATO), samo godinu dana od početka sudjelovanja u međunarodnoj mirovnoj operaciji ISAF u Afganistanu, postali dijelom još jednog NATO-ova projekta, Multinacionalne bojne vojne policije (MNMPBAT), u kojem sudjeluju zajedno s vojnopolicijskim snagama Češke, Poljske i Slovačke. Logičan slijed bio je i angažman u međunarodnoj mirovnoj misiji UNDOF na Golanskoj visoravni. Od samog je početka velika pozornost posvećivana školovanju vojnopolicijskog kadra pri čemu je uspostavljena uska suradnja s Ministarstvom unutarnjih poslova. Zbog svijesti o odgovornosti vojnopolicijskog poziva već je 1992. počeo razvoj vojnopolicijskih specijalnosti. Niti jedna manifestacija u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama od početka 90-ih do danas nije prošla bez sudjelovanja ili vojnopolicijske potpore. Vojna je policija od ustrojavanja prošla nekoliko preustroja i uspješno se prilagodila djelovanju u mirnodopskim uvjetima. Do 2002. godine bila je u sastavu Ministarstva obrane, a nakon toga prešla je pod zapovijedanje Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske (GS OS RH). Nemjerljiv je doprinos njezinih pripadnika u Domovinskom ratu ostvaren sudjelovanjem u mnogim ratnim operacijama, među ostalim u Bljesku i Oluji. Zahvaljujući predanom radu njezinih zapovjednika i svih njezinih pripadnika Vojna policija postala je dobro ustrojen, snažan i prepoznatljiv dio Oružanih snaga Republike Hrvatske.

U Časničkom domu Hrvatskog vojnog učilišta „Petar Zrinski“ u Zagrebu danas je, 4. travnja 2013., održana svečanost u povodu obilježavanja četiri godine prijema Republike Hrvatske u punopravno članstvo NATO-a i deset godina sudjelovanja Oružanih snaga RH u operaciji ISAF. Između ostalih svečanosti su nazočili predsjednik Republike Ivo Josipović, ministar obrane Ante Kotromanović, načelnik Glavnog stožera OSRH general pukovnik Drago Lovrić, zamjenik ministra unutarnjih poslova Evelin Tonković, generali, admirali i drugi djelatnici OSRH, predstavnici MORH-a i drugih ministarstava, bivši načelnici GS OSRH, predstavnici vjerskih zajednica, Vojnodiplomatskog zbora i drugi.

Tijekom prigodnog govora predsjednik Josipović je čestitao svima koji su promaknuti, odlikovani i pohvaljeni u povodu dviju važnih obljetnica. Oni, ali i mnogi drugi, dali su poseban doprinos hrvatskoj slobodi i neovisnosti, demokratskom razvoju i suradnji sa saveznicima u okviru NATO-a. „Na nama je odgovornost za daljnji razvoj Oružanih snaga i njihovu još jaču integriranost u NATO“, istaknuo je Predsjednik. Govoreći o aktualnim izazovima za OSRH, podsjetio je da je shvaćanje pojma sigurnosti danas mnogo šire, a sigurnosne prijetnje imaju drukčiji karakter. No uspješni angažmani u međunarodnim misijama, kao i koordinacija sa civilnim strukturama u misijama za dobrobit civilne zajednice, pokazuju da imamo visokomotiviranu, stručnu i sposobnu obrambenu i sigurnosnu strukturu, zaključio je Predsjednik.

Nakon govora je uslijedila dodjela odlikovanja i promaknuća. Redom kneza Branimira s ogrlicom za osobite zasluge stečene promicanjem međunarodnog položaja i ugleda RH i njezina odnosa s drugim državama, u povodu potpune integracije OSRH u NATO sustav odlikovani su:  umirovljeni stožerni general Antun Tus, general-pukovnik Drago Lovrić, Zoran Drča, Dragan Lozančić,  Igor Pokaz, Pjer Šimunović, brigadni general Mate Pađen i umirovljeni brigadni general Josip Petrović.

Redom bana Jelačića za osobite vojne zasluge u njihovu ustroju i razvitku, u povodu potpune integracije OSRH u NATO sustav, odlikovani su: brigadni general Ivan Beneta,
brigadni general Zdravko Klanac,  komodor Tihomir Erceg, komodor Robert Hranj, brigadir Blaž Beretin, brigadir Senad Fejzić, brigadir Ivica Kinder, brigadir Ivica Olujić, brigadir Darko Pintarić, brigadir Ivan Raos, brigadir Boris Šerić, brigadir Boris Trnski, kapetan bojnog broda Ivan Anić, kapetan bojnog broda Predrag Stipanović, kapetan bojnog broda Milan Žunić, pukovnik Vlatko Bandalo, pukovnik Dražen Budinski, pukovnik Goran Novoselić, pukovnik Ivica Raguž, pukovnik Tihomir Zebec, pukovnik Tomislav Birko (posmrtno).

Redom hrvatskog trolista odlikovan je jedan general, 36 časnika i jedan dočasnik, a Redom hrvatskog pletera odlikovana su dva generala, 33 časnika, 12 dočasnika i 2 državna službenika.

Nadalje, Predsjednik RH i vrhovni zapovjednik OSRH odlukama od  29. ožujka 2013.  promaknuo je u viši čin 79 djelatnika MORH-a i OSRH.
U čin general-bojnika promaknut je brigadni general Mate Pađen, u čin komodora promaknut je kapetan bojnog broda Predrag Stipanović, u čin brigadnog generala promaknut je brigadir Siniša Jurković, a u čin brigadira promaknuti su pukovnici Darko Možnik, Ivan Smojver i Tihomir Zebec.

U čin pukovnika odnosno kapetana fregate promaknuto je 7 časnika, u čin bojnika odnosno kapetana korvete promaknuto je 15 časnika, u čin satnika odnosno poručnika bojnog broda promaknuto je 18 časnika i u čin natporučnika odnosno poručnika fregate promaknuto je 33 časnika.

Završni dio svečanosti posvećen je projekciji filma „Oružane snage Republike Hrvatske u operaciji ISAF“ u produkciji Odjela multimedijalnih sadržaja Samostalne službe za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a, te predstavljanju knjige „Vojna policija u izgradnji i očuvanju mira“ koju je izdao Odjel hrvatskih vojnih glasila i izdavaštva, također u sastavu SSOJI MORH-a.

 

Podijeli

Pogledajte još...

Pripadnici tima VP sudjelovali u provedbi bojevog gađanja multinacionalne vojne policije

Pripadnici tima vojne policije sudjelovali su u provedbi bojevog gađanja multinacijonalne vojne policije na vojnom …

Odgovori