Home / foto / Predsjednica Vlade Jadranka Kosor posjetila Obučni centar vodiča i službenih pasa Vojne policije

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor posjetila Obučni centar vodiča i službenih pasa Vojne policije

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor posjetila Obučni centar vodiča i službenih pasa Vojne policije „Satnik Krešimir Ivošević“

Petak, 26. kolovoza 2011. Godine

Na poziv ministra obrane Davora Božinovića i načelnika Glavnog stožera OSRH general pukovnika Drage Lovrića,  a u povodu 20. obljetnice osnutka Vojne policije, predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor posjetila je  Obučni centar vodiča i službenih pasa „Satnik Krešimir Ivošević“ u vojarni «Pukovnik Milivoj Halar», Domobranska bb u Dugom Selu .

Obučni centar vodiča i službenih pasa “Satnik Krešimir Ivošević” smješten je u vojarni u Dugom Selu, i dio je Središta Vojne policije za obuku “Bojnik Alfred Hill”. Nekoliko stotina metara od prometnih ulica bučnoga grada, tutnjanja kamiona i škripe guma automobila, skriven u bujnom zelenilu, otvara se prostor gdje su ljudi i psi posvećeni jedni drugima. Ovdje oni zajedno žive; zajedno uče, svladavaju zapreke i napreduju; ukorak jedni druge prate; zajedno se odmaraju; nepogrešivo se i još iz daleka prepoznaju i pozdravljaju – svatko na svoj način – i radošću u glasu, i nestrpljivim lavežom.

Priča o službenim psima u Hrvatskoj vojsci započinje još 1992. godine kada su, u jeku rata, službeni psi prvi put rabljeni unutar postrojbi Vojne policije, kao dio voda VP-a pridodanog 2. A brigadi. Ubrzo nakon toga, 1993. godine, 66b VP-a dobiva Nastavnu satniju, započinje obuku vodiča i službenih pasa i postaje temelj razvoja zaštitno-tragačkih desetina unutar postrojbi VP-a, a u vremenu koje slijedi će planirani uzgoj, dresura i pravilna uporaba službenih pasa postati dio važnih i svakodnevnih zadaća VP-a. Ovdje uzgojeni i obučeni psi su prepoznati kao vrijednost, ne samo unutar naše zemlje. Tako se, od 2003. godine, u svakom kontingentu našeg OS-a koji odlazi u međunarodne misije, nalaze barem po dva posebno obučena psa. Zapovjednik Obučnog centra vodiča i službenih pasa, bojnik Mato Karamatić, kaže “Naši su se psi u misijama pokazali izvanrednima, a reakcije svijeta na njih su vrhunske. Svaki je naš službeni pas, nakon povratka iz misije, bio odlikovan”.

U Obučnom centru vodiča i službenih pasa prvi vod se bavi uzgojem, selekcijom i preddresurom pasa. Oni brinu o ženkama matičnog čopora i štencima do jedne godine života, a uzgajaju se njemački, belgijski i nizozemski ovčari. Zasad se u Obučnom centru nalazi 81 pas, od toga su 22 štenca do godinu dana.

Drugi vod, Vod za obuku i dresuru pasa, provodi obuku vodiča i službenih pasa iz vlastita uzgoja. Premda se obuka provodi prije svega za potrebe OSRH-a, vrhunska dostignuća u radu sa psima rezultirala su time da se obuka provodi i za potrebe drugih institucija i tijela RH, pa je tako, do sada, ostvarena suradnja s Ministarstvom pravosuđa, Ministarstvom unutarnjih poslova, Ministarstvom financija, Hrvatskim kinološkim savezom i drugima. Tijekom 2009. godine održana je i sedmomjesečna obuka iračkih snaga sigurnosti za detekciju eksploziva. Ovdje se, već godinama, provodi šestomjesečna obuka za zaštitno-tragačke pse, obuka za zaštitne pse (pet mjeseci), tragačke pse (pet mjeseci), pse za detekciju eksploziva (sedam mjeseci), pse za detekciju droga (sedam mjeseci), čuvarske pse (četiri mjeseca) te dvomjesečni instruktorski tečajevi i tečajevi za markirante. Od ožujka ove godine na temelju sporazuma između Ministarstva financija i MORH-a započela je sedmomjesečna obuka vodiča i službenih pasa za detekciju duhana i duhanskih proizvoda koju polaze djelatnici carinskih uprava iz Dubrovnika, Ploča, Splita, Slavonskog Broda i Vukovara, te njihovi budući saveznici u borbi protiv krijumčarenja duhana i duhanskih proizvoda – četiri njemačka i jedan belgijski ovčar u dobi između 1,5 i 2 godine. Među redovitim aktivnostima koje Obučni centar provodi je i godišnje testiranje sposobnosti vodiča i službenih pasa, a vodiči i njihovi psi koji uspješno prođu testiranje dobivaju licenciju za rad koja vrijedi 6, 9 ili 12 mjeseci.

Tu je još i veterinarska ambulanta čiji djelatnici budno nadziru zdravlje pasa, vode brigu o prevenciji i rješavanju manjih ozljeda, te opslužna desetina koja brine za organizaciju i nabavu svega onoga što psima, za njihova životnog vijeka treba.

Konačno, i nekako sasvim prirodno, tu je i groblje pasa – malen, ograđen, travnat proplanak na kojem su poredane kamene ploče, ugravirana imena pasa i posljednji pozdravi koje im upućuju njihovi dvonožni prijatelji i životni suputnici. “Pas se kod nas ošteni, cijeli život provede ovdje i s nama, a kada premine, sahranimo ga ovdje”, rekao je bojnik Karamatić.

Podijeli

Pogledajte još...

Pripadnici tima VP sudjelovali u provedbi bojevog gađanja multinacionalne vojne policije

Pripadnici tima vojne policije sudjelovali su u provedbi bojevog gađanja multinacijonalne vojne policije na vojnom …