Home / naslovnica / Posjet gradu Vukovaru polaznika Tečaja za OSO VP RH

Posjet gradu Vukovaru polaznika Tečaja za OSO VP RH

Temeljem Plana i programa izobrazbe, obuke i ocjenjivanja Tečaja za ovlaštene službene osobe Vojne policije OS RH (DOS-Z224) i rasporeda obuke, dana 16. listopada 2019. godine polaznici Tečaja za ovlaštene službene osobe Vojne policije posjetili su grad Vukovar.

Tijekom posjeta položili su vijenac na grob pokojnog bojnika Alfreda Hilla po kojem Središte Vojne policije za obuku „Bojnik Alfred Hill“ nosi ime.

Tijekom posjeta i obilaska Vojarne Vukovar bojnik Marin Ivanković održao je prezentaciju bitke za Vukovar i obilazak izložbenih eksponata u vojarni. Pukovnik Mile Skukan održao je predavanje na temu „Uloga Vojne policije u Domovinskom ratu kao i identitet i prepoznatljivost vojne policije te zakonitost postupanja Vojne policije”.

Polaznici tečaja i djelatnici PVP posjetili su i Memorijalno groblje Domovinskog rata, Memorijalni centar Ovčara te središnji križ na Dunavu.
Pukovnik Mile Skukan, zapovjednik Središta Vojne policije za obuku „Bojnik Alfred Hill“ zahvalio se bojniku Ivankoviću na iscrpnim predavanjima.

                                                                                Bojnik Alfred Hill

Alfred Hill rođen je 14. svibnja 1956. godine u Vukovaru. U rodnom gradu završio je osnovnu školu i gimnaziju. Pravni fakultet završio je u Zagrebu. Po završetku fakulteta vraća se u rodni kraj, ženi se te dobiva kćer Stašu. Upošljava se u Upravi šuma Osijek, u pravnom odjelu.

Živi naizgled normalno i ni po čemu se ne razlikuje od drugih, no sa prvim znacima demokratskih promjena stavlja se na raspolaganje demokratskim snagama a od 10. svibnja 1991. godine ulazi u sastav pričuvnih snaga Zbora narodne garde Vukovar i sudjeluje od prvog dana u organiziranju obrane Vukovara.

Kao iskusnog i hrabrog bojovnika, zapovjednik obrane grada Vukovara Mile Dedaković – Jastreb 25. rujna 1991. godine imenuje Alfreda Hilla prvim zapovjednikom satnije VP Vukovar, 204. Vukovarske brigade.

Alfred Hill – Atila (borbeni nadimak) sa najbližim suradnicima, iskusnim bojovnicima, formira satniju VP, preuzima sve zadaće iz djelokruga Vojne policije uz aktivno i neprekidno sudjelovanje u obrani opkoljenog Vukovara.

Kao zapovjednik satnije bio je u svemu prvi i ispred svojih bojovnika. Dana 16. listopada 1991. godine poginuo je braneći položaje na Sajmištu.

Odlukom Vrhovnika OS RH, Predsjednika RH, dr. Franje Tuđmana, 29. travnja 1993. godine dodijeljen mu je posmrtni čin bojnika OS RH.

Nakon ekshumiranja njegovih posmrtnih ostataka iz masovne grobnice u Vukovaru, uz vojne počasti zajedno sa poginulim braniteljima Vukovara, pokopan je u Vukovaru, 20. lipnja 1998. godine, na Novom groblju u Aleji branitelja Vukovara.

Odlukom ministra obrane Republike Hrvatske, 30. rujna 1998. a na prijedlog načelnika Uprave vojne policije, Nastavno središte za obuku Vojne policije Oružanih snaga Republike Hrvatske dobilo je ime bojnika Alfreda Hilla.

19. svibnja 1999. godine obilježavajući 7. obljetnicu utemeljenja Nastavnog središta VP OS RH, u krugu vojarne Nastavnog središta Senjak, 1. Oranički odvojak bb, Zagreb, otkriveno je poprsje Bojnika Alfreda Hilla.

Odlukom predsjednika RH i Vrhovnog zapovjednika OS RH dr. Franje Tuđmana, 30. ožujka 1999. Godine bojnik Alfred Hill je posmrtno odlikovan redom »Kneza Domagoja s ogrlicom« i »Redom hrvatskog trolista«. Bojnik Alfred Hill nije dočekao međunarodno priznanje Republike Hrvatske, operacije »Maslenica«, »Bljesak«, »Oluju«, Mimohode OS RH i slobodu, ali je svojim likom i dijelom ušao u povijest i ugradio sebe u temelje samostalne i suverene Republike Hrvatske Oružanih snaga RH, a posebno VOJNE POLICIJE OS RH.

Izvor: OSRH

Podijeli

Pogledajte još...

Pripadnici tima VP sudjelovali u provedbi bojevog gađanja multinacionalne vojne policije

Pripadnici tima vojne policije sudjelovali su u provedbi bojevog gađanja multinacijonalne vojne policije na vojnom …