Home / naslovnica / Pješačka hodnja Pukovnije vojne policije “Bojnik Alfred Hill”

Pješačka hodnja Pukovnije vojne policije “Bojnik Alfred Hill”

Pukovnija vojne policije provela je  pješačku hodnju u čast poginulim pripadnicima Vojne policije i poginulim hrvatskim braniteljima u razdoblju od 8. do 16. listopada 2022. godine.

Hodnja u duljini 307 kilometara počela je  u subotu 8. listopada u vojarni “1. gbr. Tigrovi – Croatia” u Zagrebu s početkom u 7 sati, a završila

16. listopada u 9:30 sati na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata u Vukovaru.

Trasa kretanja podijeljena je na devet dionica kroz devet dana. Na završetku svake dionice sudionici su odavali  odati počast paljenjem svijeća na spomeniku hrvatskih branitelja.

Prvi dan hodnje – subota 8. listopada 2022.

1. Početak hodnje: vojarna „1. gardijske brigade Tigrovi – Croatia, Zagreb – 7 sati
2. Završetak hodnje: Ivanić Grad kod spomenika poginulim braniteljima, Park hrvatskih branitelja – 20 sati

Drugi dan hodnje – nedjelja 9. listopada 2022.

1. Početak hodnje: Ivanić Grad – spomenik poginulim braniteljima, Park hrvatskih branitelja – 7 sati
2. Završetak hodnje: Voloder – Crkva sv. Antun Padovanski, Trg Svetog Antuna – 17 sati
Treći dan hodnje – ponedjeljak 10. listopada 2022.
1. Početak hodnje: Voloder – Crkva sv. Antun Padovanski, Trg Svetog Antuna – 7 sati
2. Završetak hodnje: Novska – spomenik poginulim braniteljima, Gradski park – Trg dr. Franje Tuđmana – 17 sati

Četvrti dan hodnje – utorak 11. listopada 2022.

1. Početak hodnje: Novska – spomenik poginulim braniteljima, Gradski park – Trg dr. Franje Tuđmana – 7 sati
2. Završetak hodnje: Nova Gradiška – spomenik poginulim braniteljima, Trg dr. Franje Tuđmana – 17 sati

Peti dan hodnje – srijeda 12. listopada 2022.

1. Početak hodnje: Nova Gradiška – spomenik poginulim braniteljima, Trg dr. Franje Tuđmana – 7 sati
2. Završetak hodnje: Oriovac – spomenik poginulim braniteljima, Trg hrvatskog preporoda – 17 sati

Šesti dan hodnje – četvrtak 13. listopada 2022.

1. Početak hodnje: Oriovac – spomenik poginulim braniteljima, Trg hrvatskog preporoda – 7 sati
2. Slavonski Brod – spomenik poginulim braniteljima Hrvatske, Spomen-park u blizini Vukovarske ulice i KKD „I. B. Mažuranić – 17 sati

Sedmi dan hodnje – petak 14. listopada 2022.

1. Početak hodnje: Slavonski Brod – spomenik poginulim braniteljima Hrvatske, Spomen-park u blizini Vukovarska ulica i KKD „I. B. Mažuranić – 7 sati
2. Završetak hodnje: Strizivojna – spomenik poginulim braniteljima, Ulica braće Radić 170 – 17 sati

Osmi dan hodnje – subota 15. listopada 2022.

1. Početak hodnje: Strizivojna – spomenik poginulim braniteljima, Ulica braće Radić 170 – 7 sati
2. Završetak hodnje: Vinkovci – spomenik stradalim i nestalim braniteljima, Spomen-park Lovretićeva ulica (uz Bosut) – 17 sati

Deveti dan hodnje – nedjelja 16. listopada 2022.

1. Početak hodnje: Vinkovci – spomenik stradalim i nestalim braniteljima, Spomen-park Lovretićeva ulica (uz Bosut) – 7 sati
2. Završetak hodnje: Vukovar – Memorijalno groblje žrtava domovinskog rata, Ulica bana J. Jelačića 266 – 17 sati

VUKOVAR – MEMORIJALNO GROBLJE

16.10.2022.

Polaganjem vijenaca na Memorijalnom groblju u Vukovaru završila je devetodnevna hodnja pripadnika Pukovnije vojne policije koji su od Zagreba do Vukovara prehodali više od 300 kilometara

Pripadnici Pukovnije vojne policije u nedjelju 16. listopada 2022. završili su hodnju od Zagreba do Vukovara u čast i spomen poginulim pripadnicima Vojne policije i svim poginulim hrvatskim braniteljima. Na hodnju dugu 307 kilometara krenuli su 8. listopada iz vojarne „1. gardijske brigade Tigrovi – Croatia“ u Zagrebu, a na cilj Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata“ u Vukovaru došli su u prijepodnevnim satima 16. listopada.

Među sudionicima hodnje bilo je pripadnika koji su sudjelovali u Domovinskom ratu od samih početaka, ali i onih koji su rođeni nakon završetka Domovinskog rata. Hodnja je bila podijeljena na devet dionica, a na završetku svake dionice sudionici su odali počast paljenjem svijeća na spomenike hrvatskih branitelja.

Iako umorni od višednevne hodnje i sa žuljevima na nogama, osmjeh i zadovoljstvo na licima sudionika hodnje govori o neskrivenom ponosu na ostvareni zacrtani cilj. Kako jednoglasno ističu žrtva koju su u ovu hodnju uložili tek je mali dio u odnosu na žrtvu koju su podnijeli poginuli hrvatski branitelji koji su dali najviše što su mogli u Domovinskom ratu.

Uz stožernog narednika Maria Kufnera, jedan od idejnih začetnika ove hodnje je i nadnarednik Krešimir Bakula. Kako njih dvojica nerijetko pješke dolaze na posao, tijekom jedne takve hodnje stvorila se ideja o ovom hvalevrijednom poduhvatu. “U Hrvatskoj vojsci sam 22 godine i sve te godine sam pripadnik Vojne policije”, ističe narednik Bakula te dodaje: “Ja sam dijete poginulog branitelja i stoga oduvijek imam poseban pijetet prema žrtvama ili ljudima koji su na bilo koji način izgubili nekoga dragog. Očekivao sam da će mi u fizičkom smislu biti puno teže, ali svakim prijeđenim korakom tijekom hodnje i prolaskom kroz mjesta koja su nam bila na putu dodatno sam potvrdio ono što sam i prije znao, a to je da obični ljudi beskrajno vole i cijene Hrvatsku vojsku. Upravo ta spoznaja davala mi je dodatni poticaj tijekom hodnje”.

Narednik Dražen Tomac, pripadnik treće satnije Pukovnije vojne policije, naglašava kako mu je glavni motiv da krene na ovu hodnju bilo sjećanje na sve poginule pripadnike Vojne policije, a jednako tako i na sve ostale poginule hrvatske branitelje: “Sada kada sam na zalasku karijere želio sam na neki način sve ono što nosim iz Domovinskog rata objediniti i sa sobom ponijeti jednu lijepu uspomenu”.

“Iako sam rođen nakon završetka Domovinskog rata iz njega nosim domoljublje, a veliki su mi uzor svi heroji Domovinskog rata. Čast mi je nositi odoru hrvatskog vojnika i to me ispunjava ponosom”, rekao je poručnik Kristijan Sigur pripadnik 1. satnije Vojne policije.

“General Blago Zadro i bojnik Alfred Hill, koji su poginuli na današnji dan 1991. godine, bili su karizmatični vođe u najtežim danima Domovinskog rata koji su hrabrili, poticali, davali nadu, čak i u trenucima kada nade više i nije bilo. Te su vrline u ono vrijeme u Vukovaru bile važnije nego li samo zapovijedanje. Sjećanje na njih dvojicu su uvijek svježa i gotovo da ih možemo osjetiti da su još uvijek s nama”, poručila je nakon završene hodnje stožerna narednica Antonija Pavičić.

Izvor: MORH

Foto galerija klikom na plakat

Podijeli

Pogledajte još...

Odlikovani Vojni policajci

Čestitamo odlikovanim pripadnicima Vojne policije foto galerija izvor: predsjednik.hr Podijeli